Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’oposició acusa Colau de “centrifugar responsabilitats” pels pisos buits de la Zona Franca
  • CA

Mala gestió i evasió de responsabilitats. Són el denominador comú de les crítiques de l’oposició al govern d’Ada Colau arran del cas dels 32 pisos buits de la Marina del Prat Vermell publicat pel TOT Barcelona. Uns habitatges que van acabar de construir-se fa prop d’un any i mig i que encara resten a l’espera d’un tràmit d’inscripció al registre de la propietat per poder fer-ne ús públic a preu assequible. Un embolic del qual el govern municipal responsabilitza el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) com a promotor dels habitatges, però que la resta de grups veuen amb poca claredat i apunten que no és un cas aïllat.

D’una banda, no convencen a l’oposició les versions creuades de l’Ajuntament i el Consorci, que s’acusen mútuament a l’hora d’assumir responsabilitats i no aclareixen quan es desbloquejarà l’adquisició municipal de l’habitatge. En aquesta línia, la candidata del PDeCAT per a les eleccions municipals del maig, Neus Munté, ha dit en clau irònica que “tothom té la culpa de les coses negatives menys Ada Colau” i ha criticat que el govern “s’espolsi responsabilitats en qualsevol afer polèmic de gestió de la ciutat”.

Esquerra Republicana i la CUP concreten que hi ha altres pisos d’ús social “acabats i aturats”

Una rèplica que ha intensificat l’antic soci de govern, Daniel Mòdol, en representació del PSC, denunciant que l’alcaldessa ja “s’ha queixat de l’Estat, de la Generalitat, i ara del Consorci de la Zona Franca”. S’ha de tenir en compte que el delegat especial de l’Estat i president del comitè executiu del Consorci és Pere Navarro, ex primer secretari del PSC i defensat pels socialistes davant de Colau, que com a alcaldessa de Barcelona és la presidenta del plenari de l’organisme, un càrrec no executiu. Sigui com sigui, Mòdol assegura que “l’Ajuntament té a la seva disposició 82 solars buits on no hi ha fet res”. Una xifra que el regidor del Partit Popular, Alberto Fernández Díaz, eleva fins als 100.

La líder de Ciutadans, Carina Mejías, continua les queixes al voltant de l’Ada Colau apuntant “que es troba molt còmoda a la reivindicació”, però que tot i la situació de d’emergència d’habitatge “la política del govern municipal es basa únicament en titulars sense cap gestió ni voluntat per trobar solucions”. 

Queixes per mala gestió

A l’hora de donar explicacions pel retard d’un any i mig en l’entrega dels pisos, el Consorci s’ha mantingut en silenci i l’Ajuntament ha insistit en la seva voluntat de desencallar, amb desenes de reunions, l’escull registral, que correspon legalment al CZFB com a promotor dels pisos. Una declaració d’intencions, la del govern municipal, que no ha resultat efectiva i que els rivals polítics han aprofitat per titllar de “mala gestió” repetidament.

És el cas d’Esquerra Republicana, que cataloga el caos al voltant dels pisos del carrer Cal Cisó com “una pràctica habitual del govern, que s’arrossega des de l’inici del mandat” i que ha afectat altres pisos socials “aturats i acabats des de fa mesos i que no s’han adjudicat”.

Una acusació que comparteix la regidora de la CUP, Maria Rovira, que nega que sigui una situació aïllada –com manté la versió de Barcelona en Comú– i posa d’exemple el cas del número 1 del carrer Sant Ramon (Raval), on es va haver d’ajornar “el seu ús social per la gestió del subministrament elèctric”.

Daniel Mòdol: “Colau posa bastons a les rodes al Consorci retardant els tràmits que corresponen a l’Ajuntament”

El conflicte per la connexió dels serveis d’energia va ser el primer inconvenient a l’hora de preparar l’entrega dels habitatges de la finca de Cal Cisó i, per tal d’evitar aquesta situació de dependència “i xantatges d’empreses privades” –en referència a un intent de renegociar altres serveis amb el consistori per part de l’empresa Endesa, segons van apuntar fonts municipals–, Rovira insta l’Ajuntament a fer un pas endavant i municipalitzar tots els subministraments. Especialment “quan cal posar a disposició de la ciutadania pisos municipals per atendre la situació d’emergència d’habitatge actual”, apunta la representant de la CUP.

Opacitat i falta de coordinació

D’altra banda, tant el partit anticapitalista com el PSC critiquen que Ada Colau sigui la presidenta del plenari del Consorci i que, en paraules de Mòdol, “centrifugui tota responsabilitat” sense aprofitar la proximitat amb el CZFB per resoldre els problemes apareguts a la finca de la Marina del Prat Vermell. Segons el regidor socialista, “lluny de mostrar-se conciliadora i col·laboradora” amb els esculls que han retardat l’ús dels habitatges, “posa bastons a les rodes al Consorci retardant els tràmits que corresponen a l’Ajuntament”. Aquests retrets subratllen les acusacions entre entitats públiques que Alberto Fernández Díaz demana que s’acabin: “Queda palesa la ineptitud entre administracions” que fa que “sempre surtin perdent els barcelonins que esperen aquests habitatges”.

Munté, pel seu costat, en consonància amb el grup municipal del PDeCAT, ha criticat la “manca de transparència del govern Colau en aquest cas” i Maria Rovira ho ha fet extensible al Consorci de la Zona Franca, “un espai opac, en el qual és molt difícil saber com es prenen les decisions”. La regidora cupaire ha demanat al govern municipal que utilitzi les seves atribucions “per posar llum i taquígrafs sobre els mecanismes de decisió del Consorci”.

Pel que fa al càrrec de presidenta d’Ada Colau sobre el plenari del CZFB, l’Ajuntament subratlla que no està al capdavant dels òrgans executius. Aquests els ocupa l’antic líder del PSC català Pere Navarro, sota nomenament de l’Estat.

 

Més notícies
L’Ajuntament té 32 pisos d’habitatge social buits des de fa un any i mig
Notícia: L’Ajuntament té 32 pisos d’habitatge social buits des de fa un any i mig
Comparteix
El govern d'Ada Colau i el Consorci de la Zona Franca, l'ens promotor dels habitatges, s'acusen mútuament de la situació
El suplici de quatre famílies: any i mig sense poder entrar al seu pis de protecció oficial
Notícia: El suplici de quatre famílies: any i mig sense poder entrar al seu pis de protecció oficial
Comparteix
Sis habitatges protegits van acabar de construir-se fa més d’any i mig i els seus compradors encara no han pogut entrar-hi
Barcelona fia el seu creixement a tres grans reserves de sòl
Notícia: Barcelona fia el seu creixement a tres grans reserves de sòl
Comparteix
L’escassetat de terrenys per construir habitatges posa a prova la resistència de la ciutat davant un mercat immobiliari que segueix a l’alça

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa