JxCat reclama restaurar la masia de Cal Bruixa, abandonada dins de Can Batlló

JuntsxCat reclama al govern Colau que rehabiliti la masia de Cal Bruixa, situada dins del recinte industrial públic de Can Batlló (Sants-Montjuïc) i en un estat molt precari de conservació. El grup municipal presentarà un prec al proper ple perquè es restauri l’immoble i es catalogui un antic mosaic ceràmic dedicat a Sant Peregrí a la façana de la masia i un rellotge a l’entrada del complex.

El casalot de Cal Bruixa, també anomenat antigament Cal Paretó, està actualment abandonat malgrat que té rang de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Està ubicat a l’altura del carrer Parcerisa número 8 i data de 1880. Gràcies al Canal de la Infanta (1819) tota la vall del Llobregat, que es dedicava a l’agricultura de secà, va poder adoptar cultius de regadiu i assolir una certa prosperitat a finals del segle XIX. “Aquesta masia i el seu entorn permet explicar el model agrícola català i entendre com funcionava una explotació agrícola autosuficient”, defensa JxCat en una nota difosa aquest dijous.

“En els darrers temps l’interior de la masia ha estat sotmesa a espoli, i part de la seva infraestructura ha estat extreta per ser comercialitzada com a ferralla“, lamenta el regidor Jordi Martí Galbis a la nota. Entitats de defensa del patrimoni santsenc han defensat durant anys la rehabilitació d’aquesta masia en el marc de la transformació de Can Batlló i el districte va anunciar el 2015 que l’amnistiava de la piqueta, però fins ara la inversió municipal ha oblidat aquesta intervenció i han prioritzat la reconversió de les naus del consistori en grans equipaments de ciutat. La gran inversió d’aquest mandat a Can Batlló, segons va anunciar l’Ajuntament, és el nou parc entre naus.

Nou comentari