Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
JxBCN confia en l’efecte Trias i el suport de Puigdemont per sobreviure a la sortida del Govern
  • CA

La militància de JxCAT ha decidit trencar la coalició que mantenia amb ERC des de feia 7 anys a una banda de la plaça de Sant Jaume. Un 55,73% dels afiliats han votat que no, un 42,39% que sí i un 1,88% ha votat en blanc. A l’espera que el partit expliqui com es produirà la retirada, a l’altra banda de Sant Jaume, al grup municipal de JxBarcelona, confien que l’exalcalde Xavier Trias farà igualment el pas per ser candidat el 28M. Ara bé, no neguen que la sortida del Govern serà “un obstacle més”. De fet, tant Xavier Trias com el grup municipal, amb 5 regidors al consistori, havien defensat l’opció de mantenir els acords amb els republicans.

“Trias continua essent el millor actiu que té JxBarcelona”

La inestabilitat que pot generar la sortida de Junts del Govern, i per tant, passi a ser un partit d’oposició, és percebut com “un obstacle més” per part del grup municipal, que encara no té candidat per al 28M. “És de sentit comú que estar fora del Govern no ens dona l’estabilitat que reclama en Xavier Trias ara mateix, però ell continua essent el millor actiu que té JxBarcelona per afrontar la campanya electoral, malgrat el context polític català”, expressa al TOT Barcelona el portaveu dels junters a Barcelona, Jordi Martí Galbis. En aquest sentit, insisteix que “tant des de l’equip de Junts com del grup municipal treballem i treballarem perquè en Xavier Trias sigui el candidat, perquè de fet, i les enquestes ens ho diuen, mantenim totes les opcions per fer possible el canvi a Barcelona”.

Martí Galbis remarca que en qualsevol cas es duran a terme “els processos democràtics interns” per triar candidat, de manera que altres aspirants puguin presentar-se a primàries i enfrontar-se, si és el cas, a Xavier Trias. En aquest sentit, insisteix a desvincular la crisi entre ERC i Junts perquè “Barcelona té una dinàmica pròpia, i hi ha una necessitat objectiva de canvi que creiem que Xavier Trias està en condicions de liderar”. De fet, Galbis, que forma part de l’entorn més proper de Trias i del seu equip, creu que Trias farà el pas perquè “respon a l’interès general de la ciutat”.

“Trias té el suport de Puigdemont”

“Trias és un actiu per ell mateix, necessita una campanya curta perquè és ben conegut i el seu projecte és nítid”, diu el portaveu dels junters davant de la necessitat de proclamar un candidat. De fet, Trias va dir que si feia el pas l’anunciaria a mitjans d’octubre, és a dir, que queden pocs dies. Trias demanava al partit ordre i estabilitat interna, una circumstància que ara mateix caldrà veure si s’assoleix o no amb la sortida del Govern i la divisió interna que han evidenciat els resultats de la votació i els posicionaments de la majoria de dirigents del partit. Trias va obrir la porta a ser candidat abans de les vacances d’estiu, situant la seva decisió després del setembre i sempre que el partit quedés “endreçat” després del Congrés.

El president a l'exili, Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu. / AC
El president a l’exili, Carles Puigdemont, en una imatge d’arxiu. / ACN

Justament, aquí Martí Galbis fa un apunt: “Per si algú té dubtes, en Xavier Trias té el suport explícit, tant en públic com en privat, del president Puigdemont, malgrat que, com se sap, han votat diferent en aquesta consulta. Per tant, cap ombra de dubte sobre l’actiu que suposa Trias per a la ciutat i per al país“, conclou el portaveu dels junters a l’Ajuntament de Barcelona en conversa amb aquest diari. La referència no és innocent, el diputat Jaume Alonso Cuevillas, que també va anunciar que aspiraria a liderar la candidatura de JxBarcelona, ha votat sortir del Govern igual que el president Puigdemont. I encara més, Galbis afegeix que “Trias no només té el suport de JxBarcelona sinó de bona part de la ciutadania”.

Una enquesta dona la victòria a Trias

JxCAT disposa d’una primera enquesta feta aquest estiu que donaria a l’exalcalde “moltes possibilitats de ser el candidat més votat el 28M, amb entre 10 i 11 regidors”. Uns resultats semblants als que va obtenir el 2015 -10 regidors, pels 11 d’Ada Colau- i que duplicarien la representació actual al consistori. El partit també ha sondejat què passaria amb altres candidats, i el resultat, segons han explicat al TOT fonts del partit, és que “es mantindrien resultats”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Perdoni vostè a octubre 07, 2022 | 20:24
    Perdoni vostè octubre 07, 2022 | 20:24
    El President Legítim no hauria de donar suport a un traïdor.
  2. Icona del comentari de: FRAN BCN a octubre 07, 2022 | 22:47
    FRAN BCN octubre 07, 2022 | 22:47
    En Trias es un bon home, però ha d'anar en compte amb els fanàtics infantils de JXC
  3. Icona del comentari de: INDEPENDÈNCIA ES EL QUE VOLEM a octubre 08, 2022 | 02:41
    INDEPENDÈNCIA ES EL QUE VOLEM octubre 08, 2022 | 02:41
    Doneu suport a la independència desde l'Ajuntament i us votarem segur
  4. Icona del comentari de: Manel BCN a octubre 08, 2022 | 11:25
    Manel BCN octubre 08, 2022 | 11:25
    Si hi ha el tòxic de'n Puigdemont darrera, malament, no el votare..

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa