Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Jordi Sànchez proposa que el relleu d’Artadi l’esculli la nova direcció
  • CA

L’encara secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, s’ha pronunciat aquest dilluns sobre el difícil relleu d’Elsa Artadi com a cap de llista del partit a les eleccions municipals de 2023. La presidenta del grup municipal va anunciar per sorpresa divendres que deixa la política per complet, tant a l’Ajuntament com al Parlament i a l’estructura de Junts, per manca “d’energia” i el desgast emocional d’11 anys a primera línia.

Sànchez ha reconegut que la pèrdua d’Artadi com a alcaldable és “un repte important” per a la formació independentista, durant una entrevista aquest matí a RAC1. Ha apostat, però, per “fer de la necessitat virtut” i aprofitar la conjuntura al partit: aquest juny celebra un congrés decisiu en què s’escollirà una nova direcció i es renovaran els càrrecs de secretari general i el de president, per la renúncia d’ell mateix i de Carles Puigdemont a tornar-se a presentar per revalidar el càrrec. “Estem a les portes del congrés per triar nova direcció, la meva aposta és perquè sigui la nova direcció la qui entomi el projecte per a Barcelona”, ha dit. “El que toca és no precipitar-nos”, ha asseverat.

De moment, els passos immediats són sobretot de gestió emocional: “Em reuniré amb grup municipal per transmetre’ls el meu acompanyament, perquè la renúncia d’Elsa Artadi els va afectar a nivell personal i polític”. En efecte, com es va poder copsar divendres a la roda de premsa de la regidora, el seu equip està visiblement tocat per la situació i va correspondre l’emoció d’Artadi amb aplaudiments, llargues abraçades i algunes llàgrimes als passadissos municipals.

Repetir les primàries

Quan la nova direcció tingui clar el full de ruta per a la capital, igualment caldrà formalitzar l’alcaldable. “Farem primàries a Barcelona”, ha anticipat Jordi Sànchez. Ha explicat que, per a municipis de més de 50.000 habitants, “si hi ha més d’un candidat es faran primàries”. És improbable que apareguin gaires candidatures a la capital, perquè precisament aquesta primavera Artadi va ser avalada per la militància com a alcaldable en unes primàries sense cap competidor.

Així doncs, el lideratge de la candidatura electoral de Junts a Barcelona d’aquí un any l’haurà de desencallar la cúpula del partit aquest estiu. La nova direcció de valorar noms i sondejar possibles candidats, per si estarien disposats a acceptar la missió i quina tirada electoral tindrien entre l’electorat de la capital. Sànchez reconeix que ja hi ha travesses en marxa: “Ha estat inevitable des de divendres [el relleu] hagi estat en moltes converses i trucades, valorant com sortir de la situació”.

Ball de noms

Com va explicar el TOT Barcelona, ja hi ha noms concrets que sonen per substituir Artadi a Barcelona. Un dels que més ràpidament s’ha posat sobre la taula és el de Xavier Trias, que va ser alcalde entre 2011 i 2015, l’únic mandat en què no ha governat el PSC a l’Ajuntament de Barcelona.

El relleu de Trias ha estat un camí ple d’esculls, amb fins a tres alcaldable fallits –Neus Munté, Quim Form i Elsa Artadi– i hi ha un sector al partit que veuria bé demanar-li un últim servei al partit. Tot i que és més jove que Ernest Maragall, l’alcaldable d’ERC, igualment Trias acabaria el mandat vinent amb 80 anys i ja ha lliurat moltes batalles polítiques.

Altres pesos pesants que surten a les apostes són Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges, o l’exdiputat i advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas. Entre els càrrecs en altres institucions que podrien forçar un canvi d’escenari hi ha l’omnipresent presidenta del Parlament, Laura Borràs –pendent d’una sentència que la pot inhabilitar–; l’exconseller de Territori i rival de Borràs a les primàries de Junts el 2020, Damià Calvet –immers en la tasca de president del Port de Barcelona–; l’actual conseller del partit Josep Rius; o el nou conseller de Salut, l’epidemiòleg Josep Maria Argimon.

També ha sonat el nom de Pilar Calvo, actualment diputada al Congrés, perquè és la següent a la llista electoral vigent i a qui primer s’ha d’oferir recollir l’acta de regidora que deixa Artadi. A priori sembla poc plausible que deixi la butaca de parlamentària a Madrid per només un any de regidora a Barcelona, però si fos cap de llista el 2023 tindria més sentit aquest any de rodatge. Si el futur alcaldable triga a decidir-se, també és viable que declini ser regidora i igualment sigui tinguda en compte com a potencial alcaldable. El següent aspirant a regidor és Joan Rodríguez, que ja forma part del grup municipal com a coordinador tècnic. Ara mateix és el nom que més sona per entrar al consistori.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Coret a maig 09, 2022 | 17:15
    Coret maig 09, 2022 | 17:15
    En Sánchez es vol entendre molt bé amb el sector Colau. A l’Artadi l’hi hauràn fet avorrir. Les “esquerres” totes elles espanyolistes en diversos graus volen pau i paga.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa