Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Joan B.Culla: “L’independentisme antipartits i antilíders s’ha radicalitzat”

Joan B.Culla (Barcelona, 1952) és un espectador privilegiat de la política catalana i la història contemporània del país. Historiador, professor de la UAB i analista, observa per aquest diari com s’arriba a la Diada d’enguany i com el vincle que es va crear l’1-O del 2017 entre la societat civil i els partits polítics es dilueix.

Arribem a la Diada del 2022 amb una divisió estratègica evident entre els partits independentistes i, alhora, amb una ANC avisant els líders polítics que seran desbordats pel carrer si no materialitzen la independència. Tot plegat, cinc anys després de l’1-O, amb una taula de diàleg sense resultats, sense presos polítics però amb exiliats. Diria que és una Diada de pantalla passada?

La frustració de les expectatives dipositades en l’1-O i en la independència en general, no només el 2017 sinó fins a dia d’avui és la clau d’aquest context de la Diada. La repressió certament ha afectat uns centenars de persones, però la frustració és generalitzada. Aquest malestar que deriva de la frustració ha donat lloc en una part de l’independentisme a una reacció antipolítica i antipartits. ‘Això no ha tirat endavant perquè els polítics ens han traït’, aquesta és una lectura extraordinàriament simplista que un bon nombre de gent compra i que es veurà reflectida a la manifestació. I aquí està despuntant un independentisme antipartits, fins i tot un independentisme antilíders, la màxima expressió del qual és la presidenta de l’ANC, que diu que la gent passarà per sobre dels partits i dels líders.

Les llistes cíviques.

Si, és una reacció antipolítica i antipartits de manual que a mi em sembla profundament equivocada. I on es manifesta més aquesta posició? No a les files d’ERC, perquè és un partit amb 91 anys d’història, organitzat, sòlid i jerarquitzat, sinó al magma de Junts, que de moment no és un partit ni actua com a tal, on aquesta postura ha aflorat amb més vehemència. A més, considero que l’ANC s’ha convertit -ja en els anys de l’Elisenda Paluzie va començar aquesta evolució- en la màxima expressió d’aquest independentisme antipartits i antilíders. El discurs és que són tots una colla d’inútils, traïdors i autonomistes, i ja ho farem nosaltres! Una reacció profundament equivocada al meu entendre, i sobretot, inquietant.

Com a historiador, no veu viable una independència sense els partits i només des del carrer?

La història contemporània és plena de moviments i reaccions d’aquest tipus, i cap d’ells no ha acabat gens bé. És evident que els partits i les institucions catalanes no van demostrar ser un instrument suficient, entre altres raons perquè l’objectiu era dificilíssim. D’acord, però sense les institucions i els partits és literalment impossible fer la independència. A no ser que el que es proposi sigui que la gent agafi les armes i comenci una campanya sistemàtica d’atemptats… En una societat com la catalana és senzillament il·lusori. Catalunya no és el Vietnam ni Cambotja.

Per tant, la unitat del carrer i els despatxos polítics és conditio sine qua non?

La gent té massa a perdre per embrancar-se en aventures d’aquestes. Sempre hi haurà uns centenars de persones disposades a tallar una autopista, però això no serà mai ni remotament suficient per desestabilitzar l’Estat i posar-lo contra les cordes. Mai a l’Europa Occidental, i encara menys en un estat que compta amb el suport i la solidaritat dels altres estats europeus. I tot i anar plegats carrer i institucions ja hem comprovat que falta alguna cosa més.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va assistir a la Diada del 2021 però no a aquesta. Veu justificada aquesta absència?

Aragonès ha percebut aquesta evident hostilitat que el 2021 no hi era. Aquest independentisme antipartits s’ha descarat i s’ha radicalitzat. Fa un any, l’Elisenda Paluzie deia coses, però no de la forma en què ho ha dit la Dolors Feliu, amb un to clarament amenaçant. A més, dins de Junts hi ha allò que han batejat com el “Laurisme-Torrisme”, que combrega totalment amb el discurs de l’ANC, el que no han fet els líders i els partits ho farà el poble! El poble, se suposa, dirigit per la Laura Borràs.

L’historiador Joan B.Culla alerta que la majoria del 52% és “fictícia” JORDI BORRÀS

Altres Diades han tingut un missatge actiu o reactiu, cap a Madrid, capa a la comunitat internacional o cap a les institucions catalanes. Enguany hi sap veure cap missatge?

En absolut. La frustració i la desmoralització se sumen a la desorientació. La independència en quin termini? Cinc, deu, vint, trenta anys? Aquí s’havia instal·lat als anys àlgids de l’independentisme allò de “ho tenim a tocar”. Si ho desitgem molt i ens mobilitzem molt, ho tenim aquí mateix… Era una idea comprensible que molts havien alimentat de bona fe perquè era engrescadora i mobilitzadora, però en el moment en què aquesta idea es demostra falsa, errònia, això desencadena desorientació.

Desorientació al carrer però també als despatxos. Diria que ERC i Junts tenen orientada la seva estratègia, sigui la que sigui?

Pensar que si ERC trenca amb Pedro Sánchez i li impedeix acabar la legislatura milloraran les perspectives de la independència és il·lusori. El PSOE no seria sensible a fer concessions, és evident, al contrari, amb l’alè del PP i VOX al clatell encara seria més dur. Per tant, allò de ‘cuanto peor mejor’ no s’aguanta. I a Junts és evident que no hi ha cap estratègia.

Com a historiador i com a ciutadà, veu algun element engrescador en aquesta Diada?

Ni la més remota idea!! L’any que ve farem la independència! Un nou desafiament democràtic a l’Estat… Pensar que es pot tornar a organitzar un referèndum com el de l’1-O és un engany. Aquell dia a l’Estat se li van colar uns quants gols, sens dubte, i va fer el ridícul, però ja està avisat. Una repetició d’un 1-O és impossible, perquè fins i tot els espanyols aprenen dels seus errors.

També arribem a la Diada amb la incògnita si el Govern del 52% arribarà a final de la legislatura. Aquest enfrontament de l’independentisme institucional tampoc no permet enviar un missatge nítid des de les institucions com sí que s’havia donat en altres jornades.

Efectivament, i més encara si s’imposa el “Laurisme-Torrisme”. Aquest sector vol fer-ho saltar tot pels aires amb l’esperança il·lusòria, que cap enquesta valida, que si ho trenquen tot i es va a eleccions guanyarà Junts.

Aquesta majoria del 52% de les urnes és real?

No ho ha estat mai. Ja d’entrada havies de sumar el PDeCAT i Primàries. Per tant, potser era una majoria aritmètica però no era una majoria política. L’independentisme continua clavat al voltant del 50%, un punt amunt un punt avall, i no es veuen perspectives ni a curt ni a mitjà termini que pugui superar còmodament la frontera de la meitat. I aquest crec que és el problema de fons. Si dividits i tot, els partits independentistes veiessin que tenen el 60%, la pel·lícula seria una altra. I la gent que diu que amb el referèndum ja queda legitimada la independència, ho trobo grotesc.

No hi ha cap país del món que s’hagi independitzat amb un referèndum que no s’hagi celebrat cinc o sis anys abans. L’independentisme és prou fort com per representar una força rellevantíssima i imprescindible a Catalunya, però no ho és prou per, ni de cara a l’exterior ni a l’interior, forçar una negociació amb l’Estat. Amb un 52% fictici és impossible negociar res.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: x a setembre 10, 2022 | 22:02
  x setembre 10, 2022 | 22:02
  Sr. Culla, té vostè carnet d'ERC? Els ho perdona tot (i n'ha fet de molt grosses), mentre que a Jxcat no li passa ni una. Però a més, va a rebuf de la fàtua d'ERC contra l'ANC just abans de la manifestació de l'11S. Home, si us plau, dissimuli.
  19
  Icona de dislike al comentari de: x a setembre 10, 2022 | 22:02 24
  Respon
  • Icona del comentari de: Cat a setembre 11, 2022 | 00:35
   Cat setembre 11, 2022 | 00:35
   I que passa si el té, està en el seu dret i no té perquè disimular res, o es que tu disimules que tens carnet juntaire? A mí em faria molta vergonya ser en un partit de corruptes com el teu. Mans netes noi.
   19
   Icona de dislike al comentari de: Cat a setembre 11, 2022 | 00:35 12
   Respon
   • Icona del comentari de: Lenin a setembre 11, 2022 | 08:50
    Lenin setembre 11, 2022 | 08:50
    Jajaja mans netes diu, i la CUP? I la ANC? A bueno llavors ja parlem d’una altra cosa…
  • Icona del comentari de: Resposta a setembre 11, 2022 | 09:16
   Resposta setembre 11, 2022 | 09:16
   Una persona intel·ligent és normal que es cregui més l'estratègia d'ERC, que les bestieses que diuen els de Junts.
   • Icona del comentari de: IQ a setembre 11, 2022 | 17:42
    IQ setembre 11, 2022 | 17:42
    Tu no tens manera de saber-ho.
 2. Icona del comentari de: David a setembre 10, 2022 | 22:19
  David setembre 10, 2022 | 22:19
  Si el 2021 ERC no percebia aquesta hostilitat és perquè la gent encara li donava treva pel pacte que va fer amb la CUP i Junts. Però no ha complert diverses coses i especialment no ha permès fer la qüestió de confiança que es va comprometre a fer. Un cop ha passat de tot, arriba 2022 i bona part de la població no està gens contenta. Què volia que passés?
  16
  Icona de dislike al comentari de: David a setembre 10, 2022 | 22:19 18
  Respon
  • Icona del comentari de: Anònim a setembre 11, 2022 | 00:32
   Anònim setembre 11, 2022 | 00:32
   Expliqueu què va complir torra, si fins i tot ha pagat les multes que va dir que no pagaria. Vas veure a la gent d'esquerra amb aquest odi i agressivitat que porteu els juntaires. O pareu això o acabarem malament tots. Som pacients però no idiotes
   20
   Icona de dislike al comentari de: Anònim a setembre 11, 2022 | 00:32 10
   Respon
   • Icona del comentari de: Anònim a setembre 11, 2022 | 08:52
    Anònim setembre 11, 2022 | 08:52
    Sou uns venuts, llavors no sou d’esquerres, sou de la poltrona, com part de Junts. El tema no és tornar als partits, a veure si ho pilleu.
 3. Icona del comentari de: fat boy a setembre 10, 2022 | 22:37
  fat boy setembre 10, 2022 | 22:37
  Els liders i els partits antiindependencia s'han radicalitzat. Que s'han tret la careta, vaja.
 4. Icona del comentari de: Realitat a setembre 10, 2022 | 23:24
  Realitat setembre 10, 2022 | 23:24
  Un analisi molt acertat, totalment d'acord. Molts independentistes s'han de treure la bena dels ulls, la independencia no es imposible pero si molt dificil, fa falta alguna cosa mes. Parlant amb amics deien que l'unic pla es aixecar la Dui i resistir, i els hi vaig preguntat, resistir que? Us penseu que enviaran els tancs? Tallar autopistes, port, aeroport, etc. els fara alguna cosa? L'unic que ha de fer l'estat es dir que tot allò es ilegal i aplicar el 155, amb els funcionaris i mossos els sobra, cap estat ens reconeixeria tret de Russia o alguns d'aquestos cosa que encara seria pitjor. Cap amic em va saber rebatre. Companys siusplau siguem seriosos i no ens deixem enredar per els populismes, que no tenim 5 anys.
  24
  Icona de dislike al comentari de: Realitat a setembre 10, 2022 | 23:24 29
  Respon
  • Icona del comentari de: Intel·lectualment sí que sembla que els tinguis a setembre 11, 2022 | 00:23
   Intel·lectualment sí que sembla que els tinguis setembre 11, 2022 | 00:23
   No tens cap coneixement de com s'han fet moltes independències. Si no t'han pogut respondre a uns arguments tan fluixos potser que canviïs d'amics o que ells canviïn de quota d'amistat unionista.
   • Icona del comentari de: Realitat a setembre 11, 2022 | 11:40
    Realitat setembre 11, 2022 | 11:40
    Doncs tu tampoc els has rebataut, a veure iluminans amb les teves grans idees. Sembla que tu no coneixees les ultimes independencies, paisos baltics i demes va ser per el colapse de la Urss, cas molt diferent a Espanya que te el recolzament de UE, Otan, etc. Les independencies del segle passat i del colonianisme es van fer amb guerres pero amb exercits, tu creus que a Catalunya podem montar un exercit? I si fem moviments d'alliberacio de seguida li diran terrorisme i d'aquestos no ha triunfat cap. Si ets tan llest, quin es el teu model que hem de seguir? No hi ha cap que minimament s'assembli, tret del frustrat d'escocia o quebec
    • Icona del comentari de: Buf! a setembre 11, 2022 | 13:14
     Buf! setembre 11, 2022 | 13:14
     https://www.vilaweb.cat/noticies/quins-paisos-shan-independitzat-amb-unarui-podria-funcionar-tambe-a-catalunya/
     • Icona del comentari de: Realitat a setembre 11, 2022 | 15:33
      Realitat setembre 11, 2022 | 15:33
      Aquest article ja el vaig llegir fa temps, està molt be, pero en el cas de Catalunya tant si fem diu com rui, qui ens reconeixeria? A nivell intern no tindriem ni control de funcionaris, ni mossos, no tenim ni el control dels calers. Ni control del territori per molt que poguem tallar autovies o rodejar infraesteuctures, tindriem a molts catalans en contra... Es tot molt diferent als casos que sueten a larticle.
      2
      Icona de dislike al comentari de: Realitat a setembre 11, 2022 | 15:33 1
    • Icona del comentari de: Sant Kalashnikov ens farà lliures! a setembre 11, 2022 | 13:19
     Sant Kalashnikov ens farà lliures! setembre 11, 2022 | 13:19
     Porten força temps dient-nos terroristes i portant-nos a judici pel fet de ser-ho. Potser seria bo que adonar-nos que la mateixa proporció de catalans armats que hi va haver de terroristes de debò al país Basc, per pura diferència aritmètica de poblacions, faria un exèrcit aterridor! Les repúbliques bàltiques eren estossinades per sant Gorbaxov (que pels que només heu sentit paraules com "perestroica" us diré que era un perfecte fill de puta com tots els presidents de la URRS anteriors) fins el dia en que van prendre -el poble- per la força bruta i "tumultuosa" (us sona?) les institucions i, l'endemà, eren independents. El primer país en reconèixer-les va ser Islàndia ¡Un any després d'enviar a tot un país atòmic a prendre pel sac! Abans de dir bestieses unionistes merdespaÑistaÑoles, millor aprèn que en el passat, la mala hòstia pura i dura té prou força perquè David pugui vèncer Goliat. I si alguns hem de morir pel camí i un d'ells soc jo et ben juro que serà després d'endur-me'n algun pel davant, de fastigós espanyol! Soc massa gran per aprendre a ser covard, així que no intentis donar-me'n lliçons: aquesta matèria la vam suspendre la majoria de catalans l'1-O i ens morim de ganes de repetir curs!
     • Icona del comentari de: Democracia a setembre 11, 2022 | 15:38
      Democracia setembre 11, 2022 | 15:38
      Saps perfectament que en el moment que hi hagi la mes minima violencia haurm perdut, no ets realista. Que ha aconeseguit el Pais Basc amb la violencia? Els que han aconseguit alguna cosa amb violencia son a pisos del 3r mon o en segles passats, es nota que eta vell.
      4
      Icona de dislike al comentari de: Democracia a setembre 11, 2022 | 15:38 1
    • Icona del comentari de: Doncs no a setembre 11, 2022 | 13:41
     Doncs no setembre 11, 2022 | 13:41
     Precisament Escòcia i Quebec són els que no tenen res en comú perquè els seus referèndums van ser acordats amb l'estat.
     • Icona del comentari de: Lloat sia sant Kalashnikov! a setembre 11, 2022 | 16:22
      Lloat sia sant Kalashnikov! setembre 11, 2022 | 16:22
      Doncs NO ;). Precisament el primer referèndum va ser UNILATERAL i contra tota mena d'amenaces per part del govern canadenc. El que passa és que Canadà no és un país de criminals com sí ho és espaÑistán i el van TOLERAR -per entendre'ns, no es va atrevir a actuar antidemocràticament i criminal com Castillastán. Abans de dir parides, si us plau, repassa la història; la de debò, no la que et diuen els amos perquè repeteixis com un lloro.
      2
      Icona de dislike al comentari de: Lloat sia sant Kalashnikov! a setembre 11, 2022 | 16:22 2
     • Icona del comentari de: Ai senyor! a setembre 11, 2022 | 19:22
      Ai senyor! setembre 11, 2022 | 19:22
      La referència, boniato "Lloat", és evidentment al més recent de 1995, posterior a la modificació de la constitució el 1982, que és el que sempre es cita en relació a Catalunya. La Cort Suprema de Canadà considerà inconstitucional una declaració unilateral d'independència, però no la celebració de referèndums d'autodeterminació celebrats o que es pogueren celebrar al Quebec que, tot i donar-los un caràcter consultiu, els hi donava també caràcter obligatori per a les parts implicades (la federació i el Quebec) de seure i negociar les condicions, en cas que el resultat expressés una voluntat indubtable d'independència. En aquest cas ni tant sols calia acordar-lo perquè era perfectament legal i constitucional
     • Icona del comentari de: N'hi ha que no arriben ni a lloros a setembre 11, 2022 | 19:43
      N'hi ha que no arriben ni a lloros setembre 11, 2022 | 19:43
      El del Quebec de 1980 tampoc va comptar amb l'oposició del govern federal. El que aquest va aconseguir va ser poder-hi intervenir sense regir-se per la legislació quebequesa. Així doncs va ser unilateral en el sentit que el convocava Quebec, però no en sentit de "tirar pel dret" en contra del govern federal i la Cort Suprema.
  • Icona del comentari de: Dui o plegueu a setembre 11, 2022 | 01:09
   Dui o plegueu setembre 11, 2022 | 01:09
   La DUI esta declarada. Falta que el Govern la implanti. Això reclamem.
   12
   Icona de dislike al comentari de: Dui o plegueu a setembre 11, 2022 | 01:09 16
   Respon
   • Icona del comentari de: Realitat a setembre 11, 2022 | 11:43
    Realitat setembre 11, 2022 | 11:43
    I despres que? Els que la apliquin destituits, 155 i a seguir, això ja ho hem viscut. Que mes fariem necessitem alguna cosa mes com ve diu l'entrevistat. No sabeu com funciona el mon.
    • Icona del comentari de: Hahaha a setembre 12, 2022 | 13:25
     Hahaha setembre 12, 2022 | 13:25
     Poltronaire
  • Icona del comentari de: Anònim a setembre 11, 2022 | 08:55
   Anònim setembre 11, 2022 | 08:55
   Jajajaja si si, contineu pegant-me per homosexual per favor que com es molt difícil canviar el món, millor que contunuï el món pegamt-me, que si no hauré d’anar a la presó i patir, i bla bla bla bla bla bla bla…patètica entrevista d’un senyor enmirallat amb la frikada d’Israel
  • Icona del comentari de: Milhomes a setembre 11, 2022 | 14:18
   Milhomes setembre 11, 2022 | 14:18
   Amb Puigdemont només els hi va caldre picar les mans, i el paio va fugir espantat. A Madrid no es podien creure que no oposaria la més mínima resistència, com si que ho havien fet molts catalans. Ara és el més valent i radical...
   • Icona del comentari de: fat boy a setembre 11, 2022 | 18:34
    fat boy setembre 11, 2022 | 18:34
    Es clar que si. Nomes fa falta comparar amb l'heroica resistencia numantina armada del Mossen i la Gabriel que va deixar l'episodi de la proclamacio de la Republica d'Irlanda a l'Oficina de Correus de Dublin com un joc de nens. El Mossen, en quant es va quedar sense entrepans de faves a la catalana es va passar a l'enemic amb armes i bagatges.
 5. Icona del comentari de: L'Aguilera fent punts, com de costum a setembre 10, 2022 | 23:42
  L'Aguilera fent punts, com de costum setembre 10, 2022 | 23:42
  A què treu entrevistar aquest botifler aquí? Si ens interessessin les manipulacions dels promoguts en els mitjans al servei d'ERC ja llegiríem l'ARA directament. Si llegim El Món és perquè esperem alguna cosa millor que una rèplica del proselitisme esquerrounionista del diari infiltrat del Rodés.
  24
  Icona de dislike al comentari de: L'Aguilera fent punts, com de costum a setembre 10, 2022 | 23:42 15
  Respon
 6. Icona del comentari de: D'això en deveu dir pluralitat, oi? a setembre 11, 2022 | 00:30
  D'això en deveu dir pluralitat, oi? setembre 11, 2022 | 00:30
  Col·lar-nos l'ARA aquí a la vigília de La Diada és una jugada molt bruta.
  18
  Icona de dislike al comentari de: D'això en deveu dir pluralitat, oi? a setembre 11, 2022 | 00:30 17
  Respon
 7. Icona del comentari de: Anònim a setembre 11, 2022 | 00:30
  Anònim setembre 11, 2022 | 00:30
  I tant, fins al punt que gent de l'ANC està intentant pegar a gent d'esquerra al fossar, un s'ha llençat a l'escenari a pegar a la que parlava. Felicitats Juntsxdividir ja heu aconseguit la guerra civil entre catalans. A saber que us paguen per això? Perquè vosaltres no feu mà res gratis.
  14
  Icona de dislike al comentari de: Anònim a setembre 11, 2022 | 00:30 11
  Respon
  • Icona del comentari de: Anònim a setembre 11, 2022 | 08:57
   Anònim setembre 11, 2022 | 08:57
   Ai mira, els Erkis preocupats que els peguin perquè resulta que tenen carta blanca de ser botiflers…aneuvos tots a casa i acabeu amb el partit
 8. Icona del comentari de: Espectador a setembre 11, 2022 | 00:59
  Espectador setembre 11, 2022 | 00:59
  Entenc molt bé el que diu. Si. Però això doncs abandonem tots espetanla. I acceptem que es inevitable la minoritzacio del català, l'expoli fiscal, la repressió...Mentre juguem amb la taula de diàleg, quan no hi ha cap diàleg, al menys sobre autodeterminació i repressió, objectius que han estat negats contínuament per la part estata. Per favor, si només s'ha reunit dues vegades en dos anys, per fer-se una foto i prou! Tot això que diu estaria bé si hi hagués al menys avenços, quan ERC ha investit el Sánchez i li ha votat els pressupostos. Però és a canvi de RES, ja no dic ni parlar d'autodeterminació, sinó que continuem amb la llei de sedició, Catalangate, espien joventuts de partits democràtics, i a sobre hem d'aguantar que visca el 155 i que és un problema entre catalans. Finalment, el plantejament no es un problema de partits, sinó de partitocracia. Amb partits més permeables i democràtics no passaria això, la imposició d'una política decidida per una cúpula contra el sentit majoritari independentista (perquè penso que realment és així). I no em vinguin amb votacions democràtiques, perquè el programa d'ERC ells mateixos se l'han passat pel forro. Aixi que es lògic o al menys legítim que es protesti contra aquestes politiques. Perquè no parla també del blindatge partidista del sistema electoral, de les mancances democràtiques del funcionament intern dels partits, i de la manca d'accountability davant dels electors? I estic pensant no sols, però si principalment d'ERC. Finalment, potser tampoc l'ANC no és democràtica? I perquè és pensa que és va crear, per organitzar desfilades només? Segur que quan mani el PP-Vox (que ja no falta gaire) no dirà el mateix. Aleshores canviarà el discurs, però ara de moment no es pot fer res. Doncs seran mes besties, però tenen el mateix objectiu. I finalment, no seran pas els partits els que aconsegueixin desbloquejar la situació, sinó els moviments populars. O van ser els partits els que van aconseguir la independència de Lituània, d'Eslovenia, d'Ucraina? Per això el Consell per la República, o l'ANC, tenen més futur que alguns partits, que al final encara que alguns no s'ho pensin no són eterns (i tenim els exemples de partits hegemònics com Ciudadanos, Convergència...).
  12
  Icona de dislike al comentari de: Espectador a setembre 11, 2022 | 00:59 16
  Respon
 9. Icona del comentari de: Ho sap, sr Culla. a setembre 11, 2022 | 01:02
  Ho sap, sr Culla. setembre 11, 2022 | 01:02
  No, sr Culla, els partits i líders que s'han venut, s'han radicalitzat contra Catalunya, amb el recolzament radical del estado. Fas com el estafo terrorista, culpar a qui és aixafat i enganyat. I tú ho saps. Quina vergonya, noi.
  14
  Icona de dislike al comentari de: Ho sap, sr Culla. a setembre 11, 2022 | 01:02 18
  Respon
 10. Icona del comentari de: Venuts a setembre 11, 2022 | 01:03
  Venuts setembre 11, 2022 | 01:03
  Ets com en Millo, verssió erc.
  14
  Icona de dislike al comentari de: Venuts a setembre 11, 2022 | 01:03 17
  Respon
 11. Icona del comentari de: Que trist a setembre 11, 2022 | 01:04
  Que trist setembre 11, 2022 | 01:04
  Vosté és un covard panxacontent.
  12
  Icona de dislike al comentari de: Que trist a setembre 11, 2022 | 01:04 13
  Respon
 12. Icona del comentari de: Vergonya a setembre 11, 2022 | 01:05
  Vergonya setembre 11, 2022 | 01:05
  Aquest preten pagar les factures de la llum a costa dels catalans, i cobrant del borbó. Quina vergonya.
  12
  Icona de dislike al comentari de: Vergonya a setembre 11, 2022 | 01:05 15
  Respon
 13. Icona del comentari de: Guillem.😊 a setembre 11, 2022 | 08:27
  Guillem.😊 setembre 11, 2022 | 08:27
  El Sr. Culla sempre s"ha declarat no independentista. Per tant aquesta deriva"constitucionalista" d'ERC ja li va be
 14. Icona del comentari de: Cge a setembre 11, 2022 | 08:34
  Cge setembre 11, 2022 | 08:34
  Culla botifler amb pagueta de ER.
 15. Icona del comentari de: EL NOM NO FA LA COSA a setembre 11, 2022 | 13:07
  EL NOM NO FA LA COSA setembre 11, 2022 | 13:07
  Vaig a fer uns comentaris molt radicals (sarcasme): Només vull que els dirigents independentistes no m'enganyin! El dirigent independentista que enganya al seu electorat/votant no es mereix que aquest el respecti! Només vull que em diguin la veritat! Pensava que els polítics mentiders, fariseus i intoxicadors estaven al bàndol unionista! Independentisme no és tot allò que fan els partits independentistes (sigui el que sigui), és tot allò que es fa (sigui qui sigui) per avançar cap a la independència!
 16. Icona del comentari de: Miquel a setembre 11, 2022 | 13:07
  Miquel setembre 11, 2022 | 13:07
  Comparteixo de dalt a baix les paraules de l'historiador Culla. Informat i perspicaç, expressa amb claredat i contundència el que pensem molts catalans.
  • Icona del comentari de: Culla de venuts a setembre 11, 2022 | 16:45
   Culla de venuts setembre 11, 2022 | 16:45
   Vol dir molts residents a Catalunya, perquè d'independentistes pocs deuen coincidir "de dalt a baix" amb un unionista declarat. Clar que en Miquel deu haver fet una enquesta sobre aquesta tifa d'article i sap el nombre exacte de col·laboracionistes que hi estan d'acord.
 17. Icona del comentari de: Observador a setembre 12, 2022 | 11:58
  Observador setembre 12, 2022 | 11:58
  Discutim per a no res i per a caure de quatre grapes en els paranys de l'estat espanyols, el qual evidentment ens vol dividits i "dissolts"... però, cadascun de vosaltres, de nosaltres, què feu, què fem, per la INDEPENDÊNCIA ? O què més podem fer ?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa