Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Janet Sanz diu que Els Simpson fan el “millor resum” de la gentrificació
  • CA

“No se m’acut millor resum del que la gentrificació pot fer amb els comerços del nostre barri”. Així de convençuda s’ha mostrat la segona tinenta d’alcaldia i regidora d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, quan s’ha referit a una escena de Els Simpson on s’exposa de forma pedagògica aquest fenòmen, que afecta de forma acusada la capital i que suposa la pèrdua dels establiments tradicionals en favor de grans empreses, moltes d’elles estrangeres.

En el capítol en qüestió s’observa com un dels personatges, Bart Simpson, passeja per un centre comercial atapeït de grans marques. A la seqüència només s’hi veu un establiment que simbolitza el comerç tradicional. Es tracta d’una botiga on fan arracades. Decidit, el Bart hi entra i el botiguer li diu: “Et puc ajudar?”. Ell respon: “M’agradaria fer-me una arracada”. “Millor que ho facis de pressa, perquè en cinc minuts aquest lloc es convertirà en un Starbucks”, li aconsella l’empleat. Convençut, li fa cas i es fa el forat a l’orella. Tot seguit, se’l veu passejant pel centre comercial amb una arracada ben brillant a l’orella i un cafè de la cadena nord-americana Starbucks a la mà. De fet, mentre passeja es veu el centre comercial de forma extensa i de sobte totes les botigues han estat comprades per aquesta mateixa empresa que ven cafès.

L’exemple usat per Sanz no és innocent. Aquest divendres s’ha fet públic que la comissió de govern ha aprovat inicialment “un pla d’usos per a tot el districte [de l’Eixample] per mantenir l’equilibri entre els diferents tipus d’establiments i impedir el monocultiu d’usos davant la gran transformació que suposaran els eixos verds i places del pla Superilla Barcelona”, ha explicat l’Ajuntament en un comunicat. D’alguna manera, es posa la ben abans de la ferida. D’aquesta manera es busca preservar el comerç de proximitat i la vida quotidiana i evitar la gentrificació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa