Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Estat replica a Barcelona que ha atès 162 víctimes dels atemptats del 17-A

L’Estat replica a Barcelona: sí que ha atès a les víctimes dels atemptats de la Rambla, Cambrils i Alcanar. La Direcció General d’Atenció a les Víctimes del Terrorisme del Ministeri de l’Interior ha defensat que des del 17 d’agost de 2017 a Catalunya s’han resolt 233 expedients, dels quals s’han estimat satisfactòriament 162. Les ajudes atorgades sumen un import de cinc milions d’euros. Les dades recopilades, segons l’informe a què ha tingut accés Europa Press, engloben els tràmits resolts fins al passat 1 de febrer. S’han registrat 498 sol·licituds d’indemnitzacions o ajudes com a conseqüència dels atemptats, ja que una persona afectada per l’atemptat pot tenir més d’un expedient obert –per lesions, ajuda psicològica o ajuda a l’estudi–.

[r:1]

Dels 162 expedients resolts favorablement, 17 ho han estat per defunció, 1 per incapacitat permanent parcial, 49 per lesions no invalidants i incapacitat temporal, 2 per danys materials, 69 per ajuts psicològics, sanitaris i pròtesis i 24 per altres ajuts. Respecte als que han patit danys físics, estan pendents de resoldre aquells que continuen de baixa mèdica o han de passar un tribunal mèdic. “És preceptiu per llei per a baremar les seqüeles de l’atemptat”, segons el document de la Direcció General d’Atenció a les víctimes.

Les raons al·legades per desestimar coincideixen 

Algunes de les desestimacions es basen en que no ha quedat acreditada segons el ministeri la presència al lloc dels fets, un circumstància que ha criticat el govern municipal i la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT). Altres s’han descartat per considerar que les lesions no es pot demostrar que siguin derivades de l’atemptat amb la documentació necessària. La Direcció General reconeix que les seqüeles psicològiques de les persones afectades per terrorisme “poden ser igual o més incapacitants que les físiques i les dues tipologies mereixen tot el reconeixement legal i el nostre respecte”.

“Entenem que hem d’actuar amb flexibilitat però també rigor en el marc de la llei que hem d’aplicar a la nostra funció d’empleats públics, sense demagògies”, assenyalen des del Ministeri de l’Interior. Pel que fa al termini d’un any per optar a les indemnitzacions, un període que l’Ajuntament reclama allargar, la Direcció General precisa que comença a comptar des que les seqüeles físiques o psicològiques són definitives, no a l’any de l’atemptat. “És voluntat del Govern ampliar els terminis mitjançant reforma legal”, resolen.

Govern municipal i assessors de les víctimes critiquen Interior

Al juliol de 2018, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va defensar el treball realitzat per la Direcció General de Suport a les Víctimes i va prometre, davant les queixes plantejades per l’alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, que seria flexible per atendre tots els afectats en la tramitació de per llavors 223 expedients d’ajudes i indemnitzacions generades pels atemptats del 17 d’agost de 2017 a Barcelona, ​​Alcanar i Cambrils. Aquest dijous la tinenta d’alcaldia Laia Ortiz i la cap de la Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats pel Terrorisme (UAVAT), Sara Bosch, han informat que la meitat de les persones que han tramitat sol·licituds encara esperen resposta.

El servei ha atès un total de 175 persones afectades pels atemptats i n’ha fet seguiment de manera “intensiva” en persona, per telèfon o via correu electrònic. Ortiz i Bosch, acompanyades de Robert Manrique, expresident de l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes i integrant de la USAV, han denunciat que el Ministeri “no acaba d’atendre ni d’entendre” les ferides psicològiques de les persones a qui han assessorat. La regidora ha assegurat que moltes víctimes han hagut d’afrontar, a més de les seqüeles, una “cursa d’obstacles burocràtics” per defensar els seus drets: “No hem millorat, no hem après dels atemptats d’Hipercor, en un Estat que ha patit el terrorisme en nombroses ocasions no es pot menysprear el impacte psicològic d’aquests fets “.

Més notícies

L’Estat només ha concedit ajuda a 14 de les 110 víctimes de l’atemptat de la Rambla

Notícia: L’Estat només ha concedit ajuda a 14 de les 110 víctimes de l’atemptat de la Rambla
Comparteix
El 48% dels sol·licitants no tenen resposta | L'Ajuntament denuncia que el ministeri d'Interior no ha allargat el termini, com va donar a entendre que faria
Notícia: L’Estat només ha concedit ajuda a 14 de les 110 víctimes de l’atemptat de la Rambla - Mobile

Nou comentari

Comparteix