Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern de Colau replica al PSC sobre el Pla de Barris: “Hem gastat el 67% del pressupost”

L’equip d’Ada Colau ha fet públiques les seves xifres del Pla de Barris, la vigília del ple extraordinari sobre aquest projecte. L’oposició va forçar la celebració d’aquesta sessió monogràfica per a reprobar el ritme d’execució, que consideren insuficient. El gerent municipal, Jordi Martí, i la tinent d’alcaldia Janet Sanz han defensat davant la premsa que a dia d’avui s’han gastat ja 113,98 milions dels 150 milions d’euros que inclou el pla, amb vigència fins 2020. Es tracta del pressupost ja compromès en obres adjudicades –tot i que no necessàriament ja materialitzades– i contractacions laborals. Pel que fa a les obres, l’executiu de BComú assegura que el 27% ja s’han acabat i un 36% més “estan en marxa”.

Així, repliquen a les dades que va difondre el PSC sobre el mateix projecte, en base a un document de l’empresa municipal Foment de Ciutat, on només apareixien les inversions –113’82 milions d’obra pública– però no la part de pressupost destinada a projectes socials i comunitaris, que rondaria els 40 milions d’euros. El govern municipal posa especial èmfasi en aquesta vessant del pla, que contraposa als diners dedicats a “pedra”. Entre els exemples més clars hi ha la contractació de 61 professionals de l’àmbit psicosocial –psicologia, treball social, inclusió…– que s’han incorporat als equips docents de totes les 39 escoles que hi ha als 16 barris beneficiaris. També és l’exemple que cita el govern municipal per a justificar la “necessitat” d’impulsar el proper mandat un segon Pla de Barris, perquè aquesta seixantena de professionals només té la continuïtat assegurada fins al desembre de 2020.

[r:1]

Els ‘comuns’ asseguren que a finals de 2019 s’haurà arribat a una execució pressupostària del 76% i recalquen que les partides assignades a 2017 i 2018 es van gastar íntegrament. No obstant, matisen que els projectes concrets que inclou cadascun dels 16 plans de barris han evolucionat. Si inicialment s’havien previst 354 accions en total, ara el pla n’inclou 610. No totes són de la mateixa dimensió i per exemple la transformació de l’abandonat cinema Pere IV ha ‘caigut’ del pla perquè s’ha disparat el cost en trobar patologies a l’edifici que obliguen a enderrocar-lo i construir-ne un de nou. En canvi, en els capítols vinculats a Drets Socials i Educació, on s’inclouen plans d’ocupació o el personal de reforç per les escoles, gairebé han doblat el nombre d’accions perquè són menys costoses. 

“Aquest ple extraordinari és una estratègia de curta volada que pensa poc en la ciutat, hi ha temes que haurien de quedar fora del debat electoralista”, ha recriminat Janet Sanz, que ha “negat la major” al PSC. “El ple hauria de servir per enorgullir-nos de la feina feta i impulsar una segona convocatòria de Pla de Barris per al 2021-2024”, ha afegit. Jordi Martí ha alabat la “capacitat d’adaptació in itinere” dels tècnics del pla, que han reassignat partides pressupostàries en funció de les demandes veïnals i de l’evolució de cada projecte. Un exemple d’aquests canvis seria Trinitat Nova, ha dit, on el projecte paisatgístic de les Feixes s’ha quedat en fase de debat “per manca de consens veïnal” i el seu pressupost ha anat cap a completar la millora de jardins entre blocs de pisos. També ha subratllat l’esforç en implanta un metodologia decisòria “molt participada”: “Tant important és el com s’ha fet, com el què s’ha fet”.

Més notícies

El pla de Colau per als barris vulnerables només ha completat 17 de les 123 actuacions que inclou

Notícia: El pla de Colau per als barris vulnerables només ha completat 17 de les 123 actuacions que inclou
Comparteix
Jaume Collboni (PSC) recrimina al govern municipal que només ha executat "un 6%" dels projectes i que no s'han gastat la major part dels 114 milions d'euros pressupostats
Notícia: El pla de Colau per als barris vulnerables només ha completat 17 de les 123 actuacions que inclou - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa