Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern Colau rebutja assumir responsabilitats pel concert fallit als terrats

Absència de l’alcaldessa Ada Colau, autocrítica molt limitada, cap dada nova i nul·la predisposició a assumir responsabilitats. El govern municipal ha ofert ben poques explicacions a la comissió extraordinària convocada pels cinc partits de l’oposició, que havia d’esclarir la contractació directa de MediaPro per al macroconcert fallit als terrats i balcons i l’elevat cost de 500.000 euros del projecte. 

El regidor de Presidència i Pressupostos, Jordi Martí Grau, ha fet el difícil paper de donar la cara pel govern, tot i que els grups de l’oposició reclamaven que hi anés l’alcaldessa en persona donat que el va presentar ella a la premsa amb els artistes i productors. Martí ha justificat l’ús d’una subvenció sense concurs públic i només ha concedit que potser “no era un moment”, amb la pandèmia encara molt recent: “La polèmica va ofegar la iniciativa”, ha dit, lacònic. La manca d’autocrítica ha enfurismat l’oposició, que li ha recordat que el govern necessita el seu suport per aprovar la modificació dels comptes de 2020 i negociar els de 2021.

El misteri de l’expedient

Martí ha defensat que el consistori preveia contractar El Terrat –que pertany a MediaPro– perquè “la idea del concert era seva” i “des del primer moment van estar disposats a posar tota la seva capacitat de producció” al servei del projecte. L’aportació municipal havien de ser 200.000 euros, ha dit, tot i que el consistori inicialment havia dit que en pagaria 250.000. Aquesta setmana s’ha sabut, en publicar-se la decisió de contractació a la Gaseta municipal, que el projecte tenia un cost total de 500.000 euros i que Ajuntament i MediaPro havien d’anar a mitges.

La injecció de diner públic es feia a través d’una subvenció directa –emparada en els procediments d’urgència que permet l’estat d’alarma de l’epidèmia– i s’emmarcava en un conveni bilateral. En la reunió executiva del passat 30 d’abril –abans de l’esclat de la polèmica–, el govern preveia aprovar el conveni però tot seguit retirava la proposta. Aquesta maniobra, que Martí no ha aclarit, queda explícitament registrada a l’acta de la reunió, que s’ha publicat a la Gaseta municipal tal i com obliga la llei.

L’acta diu clarament que es descarta fer un concurs públic per “raons d’interès públic justificades en els informes que consten en l’expedient”, pel que l’oposició aquest dilluns ha reclamat accedir a aquest expedient i informes. Sorprenentment Jordi Martí ha respost que no existeix aquesta documentació. “Ni la comissió de govern ni ningú havia pres encara cap decisió formal” sobre el concert i “no s’ha signat res ni s’ha gastat un euro públic”, ha defensat, en referència a la retirada del punt de l’ordre del dia. “No ens poden demanar que ensenyem un expedient que no està fet, és impossible, ha insistit. 

Un cost elevat i que “evoluciona”

Per a Martí, encara que la concessió fos a dit hi havia mecanismes de fiscalització suficient: “No hi ha instrument més garantista, es va triar una subvenció justament perquè obliga a justificar les despeses amb factures concretes”. L’oposició ha qüestionat que el concert pogués arribar a costar en total mig milió d’euros, si com diu Martí els artistes cobraven un caixet més baix de l’habitual i la productora “només demanava cobrir despeses tècniques” com els honoraris del centenar de tècnics que hi treballarien suposadament i el lloguer de material com drons de gravació. Amb la fórmula prevista, MediaPro hauria hagut de justificar els costos i la seva inversió molts mesos més tard de la celebració del concert.

Martí ha defensat que el format del concert va “evolucionar” molt en les dues setmanes transcorregudes entre la idea inicial i la cancel·lació i que això havia fet variar el pressupost. “Primer es va pensar un format en directe a 15 terrats, després mixt amb alguns en directe i altres gravats i el mateix dia de la presentació es va decidir que serien tots gravats per facilitar-ho tècnicament”, ha afirmat. L’última idea era que el concert es convertís en “una producció audiovisual d’unes dues hores” amb Barcelona “com a teló de fons” per “projectar la ciutat en aquests moments difícils”. Amb aquest reajustament, l’aportació municipal hagués baixat a 200.000 euros, segons el regidor. La funció exacte com a producte de promoció exterior de la marca Barcelona tampoc ha quedat aclarida en la compareixença.

L’absència de l’alcaldessa

El regidor ha intentat argumentar l’absència de l’alcaldessa al·legant que “mai un alcalde ha respost en una comissió” i que en la normativa de les comissions “no està previst”. L’oposició també se li ha tirat al damunt, recordant-li que cap normativa ho prohibeix i que la nit prèvia l’alcaldessa sí que va tenir temps i predisposició per ser entrevistada a La Sexta. Allà va assegurar, justament, que s’havia “ofert a donar totes les explicacions i parlar amb tothom”, malgrat no que comptava assistir l’endemà a la comissió.

Martí ha admès que el govern no està “satisfet” per haver hagut d’anul·lar el concert però segueix pensant que la ciutat es mereix “celebrar” la superació de la pandèmia i “enviar missatges d’esperança. Clarament a la defensiva, ha rebutjat “cap arrogància” del govern Colau i ha advertit que no acceptarien “que es diguin falsetats” ni “convertir això en categoria”. Finalment, davant les advertències de l’oposició sobre les negociacions en curs pels pressupostos, ha contraatacat amb una altra advertència: “No utilitzin això per escapar-se de la seva responsabilitat de fer anar aquesta ciutat endavant”.

L’oposició, indignada

Els cinc portaveus dels grups de l’oposició han disparat crítiques amb molta contundència, en una inèdita estampa d’unitat. Jordi Coronas (ERC) ha renyat a Colau per “mentir” i fer comparèixer Martí en el seu lloc: “L’alcaldessa només apareix amb el logotip de l’Ajuntament quan ha de lluir”. Ha criticat que “hi havia massa ego” en el projecte i que el govern “va amagar-ne el cost”. “S’han d’assumir responsabilitats perquè es pensen que l’Ajuntament és un cortijo“, ha carregat. “Això no acaba aquí, volem tenir accés a tot l’expedient, l’informe jurífic que avalava el conveni i saber si existeix un informe d’intervenció”, ha afegit.

Jordi Martí Galbis ha avisat que JxCat continuarà “demanant que sigui Colau qui doni la cara” els propers dies, donat que “sí que va tenir temps per anar ahir a la Sexta”. “Va dir que volia fer un regal a Barcelona però en el fons el que volia era fer-se un homenatge”, ha sostingut. També ha lamentat que el projecte menystingués de retruc a l’associació Coincidències, que fa molts anys que organitza concerts en terrats i balcons privats. “Aquest episodi ha minat la nostra confiança en el govern, en un moment en què es necessita consens per a refer els comptes de 2020 i encarar els de 2021”, ha alertat. El seu grup se sent “enganyat”, ha dit, pel que ha avisat que el govern “haurà d’assumir responsabilitats”.

 

Luz Guilarte ha recuperat la bel·ligerància de Cs, després d’unes setmanes de mà estesa, per carregar contra el “fiasco” del concert i el “pànic escènic” de Colau a l’hora de respondre l’oposició i resoldre la “total opacitat” de la iniciativa. “L’alcaldessa pot venir si vol i li dona la gana”, ha etzibat a Martí. Ha reclamat també accedir a la documentació –”aquest expedient de conveni ja estava iniciat, no menteixin”– i ha acusat el govern municipal de “desprestigiar l’ajuntament” i “menystenir els drets de l’oposició”. 

Josep Bou (PP) ha agraït a Martí que donés la cara però no se n’ha estat de recordar-li que Colau “va anunciar en solitari” el concert. “El pas dels dies i les explicacions donades no han dissipat els nostres dubtes”, ha agregat. En canvi, ha contraposat, sí que veuen confirmades tres certeses: “un intent d’apropiació” política de la vistositat del concert, la tria d’un moment no “idoni” que se suma a la manca de declaració de dol oficial, i una contractació amb la que el govern “ha afavorit com sempre als seus amics”.

 

Manuel Valls (BpC), en un to poc habitual en ell, ha estat molt dur amb el govern municipal i ha rememorat l’historial de contractes i relacions controvertides de MediaPro amb l’Ajuntament. Ha recriminat als comuns que acceptessin treballar amb aquesta productora, “que ha reconegut haver usat almenys un paradís fiscal, Panamà”, malgrat que el passat mandat el tinent d’alcaldia Gerardo Pisarello va impulsar una nova normativa de contractació pública que excloïa les empreses que usessin aquesta fórmula d’evasió d’impostos. “No s’han fet bé les coses i estem en un moment particular en què busquem pactes”, li ha recordat al regidor de Pressupostos.

 

 

Comentaris

 1. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a maig 11, 2020 | 12:29
  L'OBSERVADOR ASTORAT maig 11, 2020 | 12:29
  Els COMUNS i altres "suposats progres", són la nova versió del "LERROUXISME". Col.laboradors necessaris i "tontos útils" dels "UNIONISTES"
 2. Icona del comentari de: En fi a maig 11, 2020 | 13:38
  En fi maig 11, 2020 | 13:38
  Quan un no assumeix les responsabilitats, és que és un irresponsable, cosa gens estranya de la frau kolau
 3. Icona del comentari de: miquel puigpelat a maig 11, 2020 | 13:48
  miquel puigpelat maig 11, 2020 | 13:48
  El govern Colau mai assumirà responsabilitats. És una norma interna dels comuns.
 4. Icona del comentari de: un tipo que vive en Tabarnia a maig 11, 2020 | 15:21
  un tipo que vive en Tabarnia maig 11, 2020 | 15:21
  aixo es normal que la Fada viu de la propaganda i no de la politica, ja hi han els corresponents caps de turc per encaixar les osties, barcelonins aneu votan a la Fada que arrivareu moltttttttt lluny

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa