Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Eva Parera: “Els okupes poden alterar el resultat electoral”
  • CA

Després de dotze anys a Unió Democràtica de Catalunya (UDC) i un breu període a Units per Avançar, Eva Parera es va integrar el 2019 a les llistes de Barcelona pel Canvi. Va votar a favor de la investidura de Colau per evitar que ERC governés la ciutat. Regidora des d’aleshores, diputada al Parlament fins el passat febrer i desenganyada per no trobar la seva zona de confort polític, a principis d’any va fundar el seu propi partit, Valents, que presideix i amb el qual encapçala a les properes municipals un projecte per unir el constitucionalisme.

S’han fet públics els resultats de la consulta ciutadana ‘Paraula de Barcelona’, i la seguretat ocupa el primer lloc en les preocupacions, juntament amb la neteja i el preu de l’habitatge. Hi està d’acord?

No he seguit aquesta consulta però no caldria fer-ne per conèixer les preocupacions dels barcelonins perquè són molt òbvies. Sens dubte la seguretat és un eix clau de les nostres propostes, que hem anat portant al Ple els darrers mesos. Vam presentar un pla integral contra la ocupació il·legal prou senzill d’implantar i malauradament no es va aprovar, malgrat que el PSC després en va fer bandera com si fos seu.

En què es basa aquest pla?

En posar un número d’atenció gratuïta de la Guàrdia Urbana per poder denunciar de manera immediata quan hi hagués una ocupació il·legal, bonificar l’IBI als propietaris que tinguessin una propietat ocupada, donar serveis d’assessorament gratuït als afectats per una ocupació, un punt d’assessorament en cada districte pels veïns afectats per una ocupació il·legal, punt que ens van tombar amb l’argument que la majoria dels okupes hi feien una tasca social… Hi ha un problema de màfies, sabem que s’estan revenent claus mentre moltes famílies fa quatre anys que esperen a la taula d’emergència habitacional.

El tema de la delinqüència al carrer el vam posar damunt la taula amb els ‘menas’ a la ciutat i la immigració il·legal, ja que la majoria dels delictes els comet aquest col·lectiu; es va engegar una campanya en contra i finalment s’ha demostrat amb xifres de la Urbana que allò que dèiem era cert, i fins que no ho hem fet públic el govern ha volgut desprestigiar-nos i amenaçar-nos amb demandes.

L’Ajuntament assegura que l’activitat delictiva a la ciutat ha baixat un 16% aquest octubre si ho comparem amb dades prepandèmia.

No, el que han caigut són les denúncies, que és molt diferent. Vam demanar a l’Ajuntament que fes una campanya per incentivar els ciutadans a denunciar encara que siguin delictes menors, han pujat els furts i cada cop el delinqüent és més agressiu. Si no hi ha denúncies és complicat conèixer la realitat i aplicar mesures.

Un altre projecte suspès pels participants a la consulta ciutadana són les superilles.

Són un drama, no estan pensades per fer eixos verds o pacificar zones concretes sinó per expulsar el vehicle dels carrers. La del Poblenou no funciona, la de l’Eixample té molts detractors i està judicialitzada, s’han d’aturar immediatament i revertir, estan afectant el comerç d’una manera exponencial: quan no hi ha circulació no hi ha vida, quan no hi ha vida no hi ha consum i quan no hi ha consum els comerços tanquen. Devaluen propietats immobiliàries i creen carrers de primera i segona, el trànsit no s’elimina sinó que es trasllada i això genera més congestió i contaminació.

Per què Valents està en contra de l’avançament en l’horari de tancament de les terrasses a les zones més sorolloses de la ciutat?

Perquè no té cap sentit, ho fan de manera irregular en zones concretes i no per a tothom. Tinc molts dubtes que sigui legal. No resols el problema d’incivisme atacant l’empresariat, és com si tanquessis els supermercats perquè la gent no hi compri alcohol i no faci botellots, és ridícul.

Tampoc deu veure amb bons ulls la taxa a Amazon.

No, l’Ajuntament no té competències per regular-ho. Serà un impost més, que serà indirecte i l’acabarà pagant el consumidor, i inútil, perquè Amazon ni tan sols està domiciliada a Barcelona. L’Ajuntament està retirant zones de càrrega i descàrrega i les molèsties no les està ocasionant qui transporta, que es guanya la vida així; les mercaderies s’han de transportar i el que no pots fer és imposar una taxa a unes empreses i a altres no per l’ús de l’espai públic quan l’empresa ni és d’aquí. Serà una ordenança fiscal que acabarà anul·lada als tribunals.

Les persones estrangeres empadronades de països amb els quals l’Estat hi té un conveni de reciprocitat tenen l’oportunitat d’inscriure’s al cens per votar a les municipals del 28M. Valents hi està d’acord?

Un altre problema… D’entrada s’està permetent empadronar els okupes il·legals, la ciutat permet empadronar sense tenir domicili fixe. Al meu entendre això és una trampa electoral, ha de votar qui realment resideixi a la ciutat de manera legal. Cal ser molt curós perquè al final la realitat és que els okupes poden alterar el resultat electoral.

Retrocedim en el temps: es penedeix d’haver donat suport a la investidura de Colau el 2019?

Totalment, d’una banda continuo mantenint que cap partit independentista ha de governar la ciutat i en aquest sentit es va prendre aquella decisió en una època molt convulsa, hem viscut les nits de ‘kale borroka’ amb els carrers cremats i la Generalitat els animava a continuar, què hauria passat amb un govern independentista a la ciutat? Però me’n penedeixo perquè volíem deixar l’independentisme a l’oposició i no ha estat possible, el PSC no ha estat capaç de separar-se de l’independentisme sinó que avui n’és un aliat a Catalunya i a l’Ajuntament. Avui ERC està marcant el pas de les polítiques de Colau i el PSC amb un tripartit molt ben engreixat. No ho tornaria a fer i encara menys sabent-ne el resultat.

Valents pot aglutinar el vot unionista atenent la indefinició del PP i la desintegració de C’s?

De fet Valents ja està aglutinant el constitucionalisme, estem incorporant càrrecs que havien estat del PP i C’s. Quan vam presentar Valents al Born a finals de gener ja vam fer aquesta crida a la unió del constitucionalisme, continuem insistint-hi i tant debò puguem incorporar a la nostra llista electoral per Barcelona persones d’altres formacions polítiques constitucionalistes perquè això ens faria més forts.

Tem que el vot anti-Colau pugui dispersar-se?

La meva principal preocupació és que la gent vagi a votar, la gent a Catalunya no independentista està molt cansada i decebuda dels partits perquè creuen que els han abandonat. Un dels principals objectius de Valents és incentivar la gent a que voti, un cop la gent voti estic segura que des de Valents serem capaços d’aglutinar tot aquest vot útil perquè ja som a l’Ajuntament i moltes altres formacions no, dels que hi som dins de l’àmbit constitucionalista som els únics que tenim candidat anunciat i això ens dona un cert avantatge.

Eva Parera, presidenta de Valents i regidora a l'ajuntament de Barcelona / Jordi Play
Eva Parera, presidenta de Valents i regidora a l’ajuntament de Barcelona / Jordi Play

Però com us podeu diferenciar del PP i C’s?

Que el programa sigui similar facilita el fet que puguem demanar que s’incorporin a la nostra llista gent d’aquestes dues formacions. El nostre fet diferencial és doble: no som franquícia de cap partit nacional i som bastant més desacomplexats que el PP i C’s: una marca nova que no arrossega inèrcies ni problemes del passat.

Quina Barcelona vol Valents?

Una absolutament diferent de l’actual, més oberta a l’emprenedoria i a la inversió, al creixement econòmic. Els eixos els definim en termes de seguretat, de llibertat i de feina, que passen per una baixada impositiva, menys burocràcia, eliminar bastants pla d’usos que limiten l’obertura de nous negocis… tot allò que sigui facilitar un negoci i muntar una empresa i ajudar l’autònom i la petita i mitjana empresa; pel que fa a la llibertat és tenir un Ajuntament menys intrusiu a la vida del ciutadà ja que avui l’Ajuntament es posa a casa teva, et diu com t’has de moure per la ciutat, què has de menjar…

La baixada d’impostos seria una bona mesura? Aleshores de quina manera es pagarien els serveis?

Els serveis es paguen amb recaptació i més impostos no significa major recaptació, és una mentida, ho estem veient a molts altres territoris i fins a tot a països europeus, on estan baixant impostos. Quan tens una inflació tan alta, ets prop d’una crisi econòmica i molta gent anirà a l’atur cal facilitar que la gent tingui diners a la butxaca perquè això és incentivar el consum.

Tindríeu línies vermelles a l’hora de possibles pactes?

No posaríem mai al govern cap partit independentista i aquí hi incloc Junts encara que hi hagi Trias, perquè encara que ens vulguin vendre que no és independentista ho és, i Colau tampoc.

No hi ha inclòs Vox, li donaria suport si fos necessari?

Les enquestes diuen que no entraran a l’Ajuntament i si ho fan seran tan minoritaris que no tindran cap incidència, tampoc sé el candidat o programa que portaran.

Li reconeix algun mèrit o decisió positiva a Colau?

Li he reconegut sempre la regulació de la llicència de pisos turístics, va ser una bona decisió que necessita una avaluació d’impacte que encara no s’ha fet i a més no hauria de posar al mateix sac les llars compartides, que s’han de regular i permetre. També li hem donat suport en coses puntuals.

Pel que fa a la negativa de Colau a posar pantalles gegants per veure la selecció espanyola, l’argument no era identitari sinó de rebuig a les vulneracions de drets humans de Qatar. Se la creu?

És un argument fals perquè quan les hi vam demanar per la fase final ens va dir que sí, quan C’s va reprendre la nostra petició li van dir que no; són dues coses diferents: pots posar en dubte que el Mundial s’hagi de celebrar allà, no ho discuteixo, però si se celebra allà els barcelonins tenen dret a seguir la seva selecció i no pots confondre allò que a tu t’agradaria amb aquest dret. Que el Mundial es faci no depèn de l’alcaldessa de Barcelona. A més, aquí hi ha molts turistes i gent que vol veure la seva selecció.

Però també hi haurà molts barcelonins que no sentin la selecció espanyola com la pròpia.

Qui no vulgui veure-la que no la vegi, representa la majoria de barcelonins ja sigui perquè la sentin pròpia o perquè hi ha jugadors del Barça… cal garantir que qui vulgui veure-la ho pugui fer.

En relació al llibre en què ha participat, Per què vaig deixar de ser nacionalista, què li va fer obrir els ulls i deixar de ser-ho?

La incomoditat és una línia molt fina que costa veure però es passa de dir ‘vull el millor per a Catalunya’ a ‘vull el pitjor per a Espanya’, la política és construir i no destruir i al teu entorn social veus que això va creant una ruptura que finalment acaba amb una divisió de Catalunya en dos bàndols. Després vaig fer una evolució més i en comptes d’anar-me’n a casa vaig decidir combatre-ho des de Valents.

Passa de ser nacionalista catalana a nacionalista espanyola?

Mai m’he considerat nacionalista, sempre m’he sentit catalana i espanyola, primer em sento catalana, m’estimo la meva terra, a casa meva es parla català, sóc d’aquí però sempre m’he sentit espanyola, això mai ha estat un problema ni una vergonya, m’estimo el meu país que és Espanya i sempre m’he sentit així.

Què és ser nacionalista?

Malauradament, avui en dia a Catalunya és ser independentista. El nacionalisme mai és moderat, quan ho és és una careta que es posa per aconseguir un objectiu superior i els nacionalismes, i ho dic també per l’espanyol, s’han de combatre perquè provoquen divisió.

No detecta una diferència entre un nacionalisme d’estat impositiu i un altre defensiu de preservació?

L’estat no imposa res, és un garant de l’estat de dret, mai he sentit que l’estat imposi res i hem arribat a un punt on confonem disputes polítiques territorials o dels eixos dreta-esquerra, que són normals, amb la batalla identitària. Mai he sentit que la meva identitat ni la meva llengua catalana hagin estat posades en risc, he viscut més d’un any a Madrid i mai he tingut cap problema per ser catalana, hi he parlat català, la cultura en català no està prohibida ni cap expressió cultural catalana; si considerem que el flamenc, que és d’Andalusia, és tradició espanyola, per què no la sardana o els castellers? I en això tenen més responsabilitat dels catalans que l’estat espanyol.

Hom podria interpretar el pas per tantes formacions polítiques com a oportunisme, supervivència o evolució ideològica.

Ni tan sols és això últim, és una conseqüència natural. Quan militava a Unió ja defensava les mateixes postures que ara, en el moment en què Unió va agafar una deriva que no era doncs me’n vaig anar, vaig abandonar l’escó i vaig marxar cap a casa. Em vaig quedar sense partit i la gent que va sortir d’Unió va muntar Units per Avançar, teòricament per seguir la línia ideològica que teníem a l’inici. Els vaig ajudar i m’hi vaig sumar fins que vaig veure que era com si em sumés al PSC i aleshores vaig acabar fundant el meu propi partit per defensar allò en què sempre he cregut.

I en què ha cregut sempre?

En una formació d’àmbit autonòmic que es focalitzi en fer créixer Catalunya però amb una lleialtat amb el conjunt d’Espanya, penso que és compatible fer de Catalunya una capital important econòmica com a motor d’Espanya sense trencar ponts ni l’estat de dret ni enfrontar-te al govern espanyol, tot plegat amb les polítiques de sempre de centredreta d’Unió.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a desembre 08, 2022 | 21:53
    Ricard desembre 08, 2022 | 21:53
    Més castellans racistes.
  2. Icona del comentari de: Pol a desembre 08, 2022 | 22:03
    Pol desembre 08, 2022 | 22:03
    El xovinisme espanyol és molt cínic, aquesta col·labo espanyolista sap perfectament que les lleis que regulen l'ocupació d'habitatges, l'squatting i els squatters depenen de l'estat espanyol.
    • Icona del comentari de: Roc a desembre 08, 2022 | 23:20
      Roc desembre 08, 2022 | 23:20
      És així, sense anar gaire lluny, l'estat espanyol ja ha tombat o limitat sis lleis catalanes pel dret a l'habitatge els últims quatre anys. Si no us adoneu de la importància del dret a decidir, no arribarem enlloc
  3. Icona del comentari de: Mala peça a desembre 08, 2022 | 22:37
    Mala peça desembre 08, 2022 | 22:37
    perquè els hereus del franquisme, com tu, no només altereu la democràcia, la prohibiu
  4. Icona del comentari de: Xevier a desembre 09, 2022 | 01:37
    Xevier desembre 09, 2022 | 01:37
    Una altra botiflera condemnada al fracàs polític. Quina vergonya que encara quedin fatxendes anti catalans i contraris a la independència de Catalunya que siguin catalans i tinguin noms i cognoms catalans. Això és un frau i una clara decadència política. Que marxin a Madrid a viure i a fer política però que ens deixin en pau a la majoria de catalans...!!!
  5. Icona del comentari de: Borinot a desembre 09, 2022 | 03:14
    Borinot desembre 09, 2022 | 03:14
    De perfil absolutament vividor, odia els independentistes per que sap que són la única solució per deixarenrere una Espanya cacic i corrupte, malalta en quasi tots els aspectes, d'història penosa i de llarga trajectòria anticatalana en els darrers 300 anys i escaig i és que un país ocupat per les armes i esquilmat econòmicament no pot encaixar mai a "Caspaña", país de privilegis, castes i vividors (com ella).
  6. Icona del comentari de: Anar fent a desembre 09, 2022 | 07:37
    Anar fent desembre 09, 2022 | 07:37
    No es pot ser més cínic! Segur que encara li queden jaquetes a l’armari per canviar si les coses no li surten bé per seguir vivint dels altres. No entenc com havent-hi gent tant llesta, el país va com va. Vinga noia, fes camí cap a Madrid que allà es viu molt b i podràs posar en pràctica tot el que prediques amb els teus amics franquistes i així ens deixes tranquils als d’aquí.
  7. Icona del comentari de: MHP a desembre 09, 2022 | 11:49
    MHP desembre 09, 2022 | 11:49
    Eva Parera, valenta!!!! endavant!!!!
  8. Icona del comentari de: adolf a desembre 09, 2022 | 12:04
    adolf desembre 09, 2022 | 12:04
    Deixant de banda la ideologia d'aquesta senyora sembla que el contingut de les seves declaracions relatives al problema de l'okupació no importa, doncs ja sabreu el que suposa si us okupen l'habitatge vostre o tant sol si okupen un de la comunitat, els llogaters fotran el camp i la resta de habitatges només el podran vendre a preu de saldo, però això sembla que a la majoria de comentaris es igual.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa