Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els universitaris catalans qüestionen el règim del 78
  • CA

Estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i de la Universitat de Barcelona (UB) celebren aquest dimarts un referèndum simbòlic per triar entre república i monarquia. La consulta funciona de la mateixa manera que es va fer a Madrid la setmana passada. Com que els estudiants no disposen de cens, la gent vota i immediatament després és marcada al canell amb un rotulador. Tothom qui vota respon a una primera pregunta: “Estàs a favor d’abolir la Monarquia com a forma d’Estat i instaurar una República?” Aquells que voten “Sí”, han de respondre una segona: “Estàs a favor de l’obertura de processos constituents per decidir quin tipus de República?”.

[r:1]

“Ara ens toca als joves decidir quina forma ha de tenir l’Estat en què vivim”, afirma Miguel Morilla, alumne de la UPF que reconeix estar implicat en diversos moviments d’estudiants. Explica que “aquí a Catalunya la monarquia ja ha estat reprovada, no només en el referèndum de l’1 d’octubre”, però celebra que aquesta votació s’estigui duent a terme a moltes universitats de l’Estat espanyol.

Els responsables de les dues meses que es troben al campus de la Ciutadella de la Pompeu Fabra han afirmat que a pocs minuts abans de les 12 del migdia ja havien participat més de 900 persones. A la consulta, però, hi pot participar tothom que vulgui. No només estudiants i professors, sinó que també està obert a tota la ciutadania.

Els estudiants Laia Oller i Ramon Minobes | A.D.

De totes maneres, hi ha diverses opinions sobre les conseqüències que pot tenir aquesta votació. Alguns estudiants asseguren que a aquesta consulta no pot dur el nom de referèndum perquè “no és vinculant”, tal i com assegura el Toni Gómez, un altre alumne. De fet, es mostra pessimista perquè creu que “no tindrà cap transcendència”. De la mateixa manera, tant la Laia Oller com el Ramon Minobes, estudiants del mateix campus, creuen que “aquells alumnes que estiguin a favor de la monarquia no aniran a votar”. “De fet són els mateixos que no deuen estar d’acord en què es voti”, afegeixen.

Per altra banda, Abel Escribà, que és professor de Polítiques, creu que existeix la possibilitat que aquesta consulta estudiantil es converteixi en “el primer germen de l’Estat espanyol” per dur a terme un referèndum democràcia per decidir el seu futur model. Considera que es tracta d’una “bona iniciativa” per part de l’alumnat i que veu amb bons ulls que estigui organitat pel jovent.

Més notícies
Els estudiants de la UPF i la UB voten monarquia o república
Notícia: Els estudiants de la UPF i la UB voten monarquia o república
Comparteix
En un referèndum simbòlic aquest dimarts, podran escollir entre les dues formes d'estat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa