Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els estudiants de la UB defensen el manifest anul·lat de suport als presos polítics
  • CA

El Consell de l’Alumnat de la Universitat de Barcelona (UB) ha demanat aquest dimarts que es respectin les decisions del claustre, després que un jutjat hagi anul·lat un manifest a favor dels presos polítics aprovat l’octubre de l’any passat en considerar que vulnera la llibertat d’expressió i d’ensenyament. En un comunicat, el consell recorda que els estatuts del centre reconeix la competència del claustre per “debatre i aprovar propostes de resolució sobre temes de transcendència social o universitària”, i consideren que l’empresonament de líders polítics sí que té transcendència social.

El manifest anul·lat es va aprovar amb més d’un 90% de suport, també el de molts no independentistes. Per això, el consell reclama “que no s’intenti guanyar als tribunals allò que no es pot guanyar amb vots” i demana que la UB recorri la decisió per defensar les competències del claustre, el dret a la participació política dels seus membres i el dret a l’autonomia universitària.

El claustre de la UB va aprovar la declaració, acordada per totes les universitats catalanes, una setmana després de la sentència del l’1 d’Octubre dictada pel Tribunal Suprem. Després d’un recurs que va rebre el suport de la fiscalia, ara un jutjat considera que aquesta declaració vulnera la llibertat ideològica, d’expressió i d’educació. A més, considera que la universitat forma part de l’administració pública i, per tant, ha de ser neutral, ja que no és una “institució de representació política”.

En la sentència, la magistrada considera que la universitat “no pot assumir com a pròpia una posició política determinada, i menys si aquesta és manifestament contraria a l’ordenament jurídic vigent”. El jutjat obliga la UB a anul·lar la declaració institucional, a publicar la sentència a la seva web durant un mes i a pagar les costes judicials dels demandants fins a un màxim de 600 euros.

El rector de la universitat, Joan Elias, ja ha anunciat que recorreran la sentència. Elias ha expressat a través de les xarxes socials que respecta la sentència però no la comparteix i afegeix que ha donat ordre de presentar el recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). “Està en joc l’autonomia universitària, un valor fonamental per a nosaltres”, afirma. Un jutjat contenciós-administratiu ha resolt que la declaració vulnera la llibertat ideològica, d’expressió i d’educació i que la universitat forma part de l’administració pública i, per tant, ha de ser neutral, ja que no és una “institució de representació política”.

Més notícies
Edifici històric de la Universitat de Barcelona / UB
La UB recorrerà la sentència que anul·la la declaració de suport als presos polítics
Notícia: La UB recorrerà la sentència que anul·la la declaració de suport als presos polítics
Comparteix
El rector alerta que "està en joc l'autonomia universitària"
Edifici històric de la Universitat de Barcelona / UB
Condemnen la UB per adherir-se a un manifest en favor dels presos polítics
Notícia: Condemnen la UB per adherir-se a un manifest en favor dels presos polítics
Comparteix
El jutjat contenciós-administratiu 3 de Barcelona deixa sense efecte la publicació per vulnerar la llibertat ideològica i d'educació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa