Condemnen la UB per adherir-se a un manifest en favor dels presos polítics

El jutjat contenciós-administratiu 3 de Barcelona deixa sense efecte la publicació per vulnerar la llibertat ideològica i d'educació

El jutjat contenciós-administratiu número 3 de Barcelona ha condemnat la Universitat de Barcelona (UB) per adherir-se a un manifest en favor dels presos polítics. Va ser un document conjunt de diverses universitats catalanes publicat el 21 d’octubre de l’any passat, una setmana després que sortís la sentència del Suprem, en què van expressar el seu suport als presos del Procés. Altres universitats com la Pompeu Fabra també hi van donar suport.

Un recurs presentat el 6 de novembre de l’any passat ha acabat amb una sentència datada del 30 de setembre que deixa sense efecte el manifest per “vulnerar el dret a la llibertat ideològica, d’expressió i d’educació”. A més, obliga la UB a publicar la sentència durant un mes a la web i a pagar 600 euros en concepte de despeses judicials.

Segons consta a la sentència, un dels cinc demandants que va recórrer el manifest als tribunals és membre del claustre, el nom del qual surt tapat a la sentència. La jutgessa estima que la universitat, “en tant que institució pública”, està sotmesa al deure de neutralitat. Així doncs, continua, “no pot assumir com a pròpia una posició política determinada, i menys aquella que és manifestament contrària als valors i principis de l’ordenament jurídic vigent”.

Pel que fa als arguments de defensa de la UB, la jutgessa considera que la llibertat d’expressió és un dret individual i que, per tant, la universitat no en pot gaudir perquè és una institució pública. Finalment, opina que el posicionament de la UB en favor del presos “dificulta el desenvolupament integral d’alumnes i professors que la llei deixa en mans de la universitat”.

Comentaris

    Pere 05/10/2020 12:59 pm
    Podríem saber el nom del membre del claustre denunciant?

Nou comentari