Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Qui són els 41 nous regidors del ple de Barcelona
  • CA

El proper govern municipal encara trigarà uns dies a conèixer-se, però el ple de Barcelona ja té els seus 41 nous electes. Les eleccions municipals d’aquest diumenge configuren el poder legislatiu de la capital per als propers 4 anys, que serà molt divers però una mica menys fragmentat que l’actual. Sis grups municipals en llocs de set –per la sortida de la CUP– prendran les decisions del mandat 2019-2022 i s’hauran d’enfrontar a una aritmètica complicada, en què les majories no són fàcils per les friccions de l’eix esquerra-dreta i Catalunya-Espanya. 

Aquests són els nous regidors i regidores de Barcelona. Només 11 dels 41 són actualment electes, tot i que alguns dels ‘nous’ tenen càrrecs al govern. De professions, edats i trajectòries polítiques molt diferents, estaran condemnats a entendre’s per tirar endavant les polítiques i pressupostos de la ciutat.

Esquerra Republicana de Catalunya

Regidors d'ERC al nou ple electe

Regidors d’ERC al nou ple electe

Ernest Maragall i Mira

Nascut el 1943, és economista de formació però ha exercit sobretot com a polític. Membre fundador i dirigent del PSC, va deixar el partit el 2012 amb l’inici del Procés, va fundar l’escissió Nova Esquerra Catalana i es va anar apropant a ERC fins entrar-hi a militar ara fa un any just. Destaca la seva llarga trajectòria a l’Ajuntament de Barcelona, primer com a regidor d’Hisenda i Funció Pública i després com a portaveu del Govern (2001-2003) durant l’alcaldia de Joan Clos. A la Generalitat va ser conseller d’Educació (2006-2010) i conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. Va deixar el novembre de 2018 per centrar-se en la cursa cap a l’Alcaldia.

Elisenda Alamany i Gutiérrez

Nascuda a Sabadell el 1983, és filòloga i professora. Exregidora de Castellar del Vallès, ha sigut una de les portaveus de Catalunya en Comú i una de les exponents del corrent sobiranista dels comuns. A les eleccions al Parlament de Catalunya de 2017 fou escollida diputada per la coalició Catalunya en Comú Podem. Va ser la portaveu del grup a la cambra fins a l’octubre de 2018, per dimitir com a diputada el febrero de 2019. El 22 de març, fa menys de dos mesos, va oficialitzar la seva incorporació a la llista d’ERC com a número 2.

Miquel Puig i Raposo

Nascut a Tarragona el 1954, ha ocupat diversos càrrecs públics, com el de director general de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (2000-2002), i també privats, com el de director general d’Abertis Airports (2004-2007). Des del 2015, Puig és regidor d’Hisenda a Falset (el Priorat), on governa la candidatura Independents per Falset. A les eleccions generals del 2015 va ser el número cinc a la llista per Barcelona de Democràcia i Llibertat (CDC, Demòcrates i Reagrupament).

Montserrat Benedí i Altés

Regidora des de 2015 i presidenta del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona des de la sortida d’Alfred Bosch del consistori al novembre. També és presidenta del districte de Sant Andreu. Té 53 anys, estudis de COU i s’ha dedicat al comerç de proximitat, concretament a regentar una sabateria.

Jordi Coronas i Martorell

Regidor des de 2015 i portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona. Nascut el 1969, ha treballat com a consultor d’arts gràfiques i comunicació. Està adscrit als districtes d’Horta-Guinardó –on va ser conseller de districte– i Gràcia.

[r:1]

Eva Baró i Ramos

Nascuda el 1974, és diputada al Parlament de Catalunya des de 2018. Va ser cap de gabinet d’Alfred Bosch a l’Ajuntament. Dirigent d’ERC en ascens –secretària de Gestió del Coneixement–, és llicenciada en Psicologia per la UB i s’ha dedicat a la biomedicina i en salut pública durant anys com a empresària i investigadora. També ha estat la primera dona cap de colla dels Castellers de Barcelona (2007-2008).

Gemma Sendra i Planas

Llicenciada en Filosofia i Lletres a la UB i geògrafa de professió, té 59 anys i s’ha especialitzat en gestió cultural. Va ser Secretària General de Cultura de la Generalitat durant el govern de Pasqual Maragall. El 2015 anava cinquena a la llista d’ERC i es va quedar a les portes de ser escollida regidora, tot i que finalment ha entrat al consistori aquest novembre. Ha dirigit i presidit òrgans com el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts o el Recinte Històric de Sant Pau i va ser gerent del Consorci i la Fundació del Liceu en la seva reconstrucció.

Max Zañartu i Plaza

És el regidor més jove del nou ple, amb 28 anys. Graduat en Ciències Polítiques i en Relacions Laborals per la UPF, presideix l’organització europea EFA Youth i és secretari del Consell de la Joventut de Barcelona. Ha entrat a la llista com a candidat de Jovent Republicà.

Maria Buhigas i San Jose

Dona de confiança del cap de llista i llicenciada en Arquitectura a l’ETSAB de la UPC. És màster en Planificació Urbana a la Universitat de Columbia i fundadora de la consultora Urban-Facts, dedicada a l’estratègia urbana. Ha treballat a l’agència pública municipal Barcelona Regional, ha participat de fòrums internacionals i ha col·laborat amb agències com World Bank i UN-Habitat. Té 49 anys.

Jordi Castellana i Gamisans

Nascut el 1988, aquest mandat ha estat conseller de districte de les Corts. Llicenciat en Economia per la UB, s’ha dedicat a feines de comptabilitat i auditoria de comptes. En un acte de campanya en què Maragall va classificar al seu equip en 4 eventuals tinències d’alcaldia, Castellana estava adscrit a l’àrea de seguretat i neteja que lideraria Jordi Coronas.

Barcelona En Comú

Els 10 nou regidors de Barcelona en Comú

Ada Colau Ballano

L’actual alcaldessa té 45 anys i va fer el salt a la política fa cinc anys. Amb estudis de filosofia. Va liderar el naixement de Guanyem Barcelona, pal de paller de la confluència Barcelona en Comú que de facto ha refundat i ampliat l’espai polític que ocupava ICV-EUiA. Abans de saltar a la política ja era molt coneguda com a cofundadora i portaveu de la PAH entre 2008 i 2013, tasca que compaginava amb la feina a l’Observatori DESC.

Joan Subirats Humet

Té 68 anys i és catedràtic en Ciència Política de la UAB, especialista en governança i polítiques públiques. També ha investigat gestió de l’exclusió social, problemes d’innovació democràtica i societat civil. Doctorat en Economia al 1980, va ser director de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques fins al 2009. Fundador de Guanyem Barcelona juntament amb Ada Colau, va assumir el comissionat de Cultura després de la sortida del PSC del govern aquest mandat.

Janet Sanz Cid

Nascuda a Tamarit de Llitera el 1984, és membre d’Iniciativa per Catalunya Verds des de l’adolescència. Llicenciada en Dret i en Ciències Polítiques a la UPF, és regidora de Barcelona des del 2011. Des de l’articulació de la confluència s’ha integrat poc a poc al nucli dur Ada Colau i aquest mandat ha liderat la quarta tinencia d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, des de la que ha impulsat les polítiques sobre turisme, terrasses, habitatge i obra pública. 

Laura Pérez Castaño

Regidora de Barcelona des del 2015 i responsable de l’àrea de Feminismes i LGTBI i del districte de Sants. Nascuda el 1982, té estudis de Periodisme i Cooperació Internacional amb el Desenvolupament. Membre del nucli dur del partit i figura en ascens dins dels comuns.

Jordi Martí Grau

Amb 54 anys, ha estat gerent municipal aquest mandat i destaca per la seva llarga trajectòria política. És llicenciat en Ciències de l’Educació i ha exercit com a polític municipal molts anys amb el PSC. Durant l’etapa socialista va ser director de l’ICUB (1999-2003), sotsdirector del CCCB (2004-2006) i regidor de 2011 a 2014. Es va enfrontar amb Jaume Collboni a les primàries del PSC de Barcelona de 2014 i va quedar quart. Va ser un dels fitxatges estrella dels comuns en arribar a l’alcaldia, tot i que inicialment va adoptar un perfil tècnic. L’apropament a BComú al llarg del mandat li ha valgut la cinquena posició a la llista.

[r:2]

Lucía Martín González

Nascuda a Lugo el 1979, és enginyera química de formació i impulsora de la PAH. És diputada al Congrés dels diputats des de 2016 i un dels primers fitxatges anunciats per BComú per a la nova llista electoral.

Eloi Badia Casas

Regidor del districte de Gràcia i de Presidencia i d’Aigua i Energia des de novembre de 2015, sis mesos després de les eleccions arran de la sortida de Raimundo Viejo. Té 36 anys i és enginyer i activista mediambientalista. Abans d’entrar en política havia estat vinculat a la Xarxa per la Sobirania Energètica i la plataforma Aigua és Vida.

Jordi Rabassa Massons

Andreuenc nascut el 1974 i historiador per la UB, està especialitzat en la Segona República i la Guerra Civil de Barcelona i de Sant Andreu. Aquest mandat ha estat conseller tècnic de Ciutat Vella i mà dreta de la regidora Gala Pin. Havia format part del moviment veïnal del barri i del Centre d’Estudis Històrics de Sant Andreu. Va entrar a BComú a través de Procés Constituent. 

Marc Serra Solé

Jurista i sociòleg de 33 anys, ha estat assessor directe del tinent d’alcalde Jaume Asens. Activista pro Drets Humans, va treballar a l’observatori DESC igual que el nucli dur de Guanyem Barcelona i ha participat a la plataforma Tanquem els CIE.

Gemma Tarafa Orpinell

Actual comissionada de Salut i de Diversitat Funcional i Autonomia Personal del govern d’Ada Colau. Té 48 anys i és doctora en Biologia Mol·lecular per la UB i post-doctorada per la Universitat de Yale. Ha estat professora universitària i investigadora de l’Institut Català d’Oncologia.

Partit dels Socialistes de Catalunya

Els 9 nou regidors de PSC

Els 9 nou regidors de PSC

Jaume Collboni Cuadrado

El polític i advocat va néixer al Baix Guinardó. Va ser membre de l’AJECC i UGT i va entrar a l’Ajuntament de Barcelona com a portaveu del districte d’Horta-Guinardó. Havia treballat també com a assessor polític al partit. De 2010 a 2014 va ser Diputat al Parlament (2010-2014) i va deixar l’escó per cóncorrer a les municipals de Barcelona del 2015 després de guanyar unes renyides primàries internes del PSC. El maig de 2016 va subscriure un acord de govern amb els comuns per integrar-se a l’executiu barceloní com a soci menor i va ser primer tinent d’alcaldia d’Economia, fins l’expulsió del PSC del govern per part de BComú el novembre de 2017 pel suport socialista a l’aplicació de l’article 155 a Catalunya.

Laia Bonet Rull

Nascuda a Valls el 1972, és professora de Dret a la UPF. Va ser diputada al Parlament de 2010 a 2012 i, com Collboni, una de les figures joves emergents del partit titllades de ‘Generació Blackberry’. Va perdre les primàries municipals del PSC, a les que va quedar tercera darrere de Collboni i Carmen Andrés. Des d’aleshores fins al seu fitxatge per la llista electoral d’aquest diumenge, va fer una pausa en la carrera política per tornar a la feina de docent.

Albert Batlle Bastardas 

És un dels ‘independents’ que ha fitxat Collboni per la llista. Va ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona pel PSC del 1983 al 2003 i, posteriorment, ha ocupat diversos càrrecs a la Generalitat, entre els quals director general dels Mossos d’Equadra (2014-2017). És militant d’Units per Avançar, la formació promoguda per antics càrrecs d’Unió Democràtica.

Montserrat Ballarín Espuña

És una de les regidores més experimentades del ple. Nascuda a Osca el 1968, va ser regidora dels governs de Joan Clos i Jordi Hereu, entre el 2003 i el 2011. En aquest mandat va ocupar la cartera de Comerç i Mercats quan el PSC va ser al govern d’Ada Colau.

David Escudé Rodríguez

Barceloní de 44 anys, és advocat de formació. Va ser regidor a l’oposició durant el mandat de Xavier Trias i en l’actual ha estat comissionat d’Esports durant l’any i escaig de govern BComú-PSC.

Margarita Mari Klose

Doctora en sociologia i experta en política social i infancia, té 49 anys i és professora de la UB.

Francesc Xavier Marcé Carol

Nascut el 1957, és economista i s’ha dedicat sobretot a la gestió cultural, tant pública com privada. Ha estat director de cultura a l’Ajuntament de l’Hospitalet i Director General de l’Institut Català de les Indústries Culturals, a més de vicepresident del Grup Focus i responsable d’expansió de l’empresa.

Maria Rosa Alarcón Montañés

Té 49 anys i és periodista especialista en comunicació política i àrea metropolitana. Ha treballat a l’Ajuntament de Barcelona i a l’Ajuntament de l’Hospitalet.

Barcelona pel Canvi – Ciutadans

Els 6 nou regidors de la llista de Manuel Valls (BpC-Cs)

Els 6 nou regidors de la llista de Manuel Valls (BpC-Cs)

Manuel Valls Galfetti

Nascut a Horta el 1962 i fill del pintor Xavier Valls, la família va marxar a França durant la dictadura franquista. Va estudiar Història a la universitat de París sense completar els estudis. Va aconseguir la ciutadania francesa el 1982 per naturalització. De 2001 a 2012 va ser alcalde del municipi d’Évry, a la banlieue de la capital francesa, amb el Partit Socialista Francès. De 2012 a 2014 va ser ministre de l’Interior i e 31 de març de 2014 François Hollande el va nomenar primer ministre de França, càrrec que va mantenir fins al 6 de desembre de 2016. Va perdre les primàries del partit per presentar-se a la Presidència de la República. El 2018 el líder estatal de Ciutadans, Albert Rivera, va impulsar la candidatura de Valls a l’alcaldia de Barcelona per bastir una llista única unionista.

María Luz Guilarte Sánchez

La diputada de Cs al Parlament ha ocupat el número 2 de la llista tot i que Valls ha reconegut que no era la seva opció original. És politòloga per la Universitat de Granada i especialista en relacions internacionals i té 49 anys.

Celestino Corbacho Chaves

L’exalcalde de l’Hospitalet de Llobregat durant 24 anys (1994-2018) és un dels fitxatges estrella de Valls, amb el que volia arrossegat a electorat socialista descontent. Va ser president de la Diputació, diputat al Parlament i ministre de Treball i Immigració (2008-2010) sota la presidència de José Luís R. Zapatero. Considerat part de l’ala més espanyolista del PSOE, es va donar de baixa del PSC a principis de 2018. 

Eva Parera Escrichs

Nascuda el 1973, la llicenciada en Dret per l’Abat Oliba i empresària forma part de l’ala catalanista moderada de la llista. Va ser senadora del gener de 2013 al juliol de 2014 i des d’aleshores consellera del Consell Audiovisual de Catalunya. Exmilitant d’Unió i ara membre d’Units per Avançar.

Francisco Sierra López

Més conegut com a Paco Sierra, és regidor del ple i president del districte de les Corts, a més d’adscrit a l’Eixample. Té 44 anys i és llicenciat en Dret per la Universitat Complutense de Madrid. Juntament amb Marilén Barceló, repetirà al ple malgrat el visible distanciament entre el grup municipal de Cs i l’equip propi de Valls.

Maria Magdalena Barceló Verea (Marilen)

Nascuda a Palma el 1975, és l’actual portaveu adjunta del grup municipal de Cs i regidora adscrita al districte de Sants-Montjuïc. És llicenciada, màster i doctora en Psicologia per la Universitat Ramon Llull.

Junts per Catalunya

Els 5 nous regidors de la llista de JxCat

Els 5 nous regidors de la llista de JxCat

Joaquim Forn Chiariello

Nascut el 1964 i llicenciat en Dret per la UB, és un dels nou líders independentistes empresonats. Va ser regidor des del 1999 fins 2018 i portaveu de CiU a l’Ajuntament de Barcelona. Durant el mandat de Xavier Trias va ser la seva mà dreta com a primer tinent d’alcaldia. Al 2017 va ser nomenat conseller d’Interior. En els 4 mesos que va estar al càrrec va haver de gestionar l’atemptat a la Rambla i el referèndum de l’1 d’Octubre. Actualment es troba en presó preventiva i en ple judici al Tribunal Suprem.

Elsa Artadi Vila

Llicenciada a la UPF i doctorada en economía a Harvard, té 43 anys i ha entrat en política tardament, a partir de 2011. Andreu Mas-Colell la va fitxar com assessora al Departament d’Economia durant la primera legislatura d’Artur Mas, fins que el 2013 va ser nomenada directora general de Tributs i Joc, on va crear la Grossa de Cap d’Any. El 2015 va ser nomenada secretària d’Hisenda i al gener de 2016, directora general de Coordinació Interdepartamental. Diputada al Parlament des del 2017 com a número 10 de la llista de Junts per Catalunya, candidatura de la que va ser directora de campanya. Del juny de 2017 al passat març va ser consellera de Presidència i portaveu del Govern.

Neus Munté Fernàndez

Nascuda el 1970 i advocada de professió, ha ocupat alts càrrecs al sindicat UGT de Catalunya. És diputada al Parlament de Catalunya per Junts pel Sí des del 27 de setembre de 2015 i ja ho va ser entre 2002 i 2003 i entre 2010 i 2013 per Convergència i Unió. Durant el govern d’Artur Mas va ser també consellera de Benestar Social i Família (2012-2016) i vicepresidenta i portaveu del Govern (2015-2016).[5][6] El mes de juliol del 2017, dos mesos abans del referèndum sobre la independència de Catalunya, va abandonar el seu càrrec al govern de la Generalitat.

Ferran Mascarell i Canalda

Nascut a Sant Just Desvern, té 68 anys i és historiador de formació. Ha sigut conseller de Cultura de la Generalitat en dues ocasions, primer amb Pasqual Maragall (PSC) i després amb Artur Mas (CiU). Abans havia estat regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona pel PSC de 1999 a 2006. El 2016 va ser nomenat delegat del Govern de la Generalitat a Madrid. És un dels impulsors de la Crida Nacional per la República, que encapçala Carles Puigdemont. Durant mesos va impulsar una candidatura en solitari, fins que aquest març s’ha incorporat a la llista de Forn.

Albert Civit Fons

Té 54 anys i és arquitecte de formació. Va ser gerent d’Urbanisme durant el mandat de Trias i des del juny de 2018 ha estat director de l’Incasòl. Als anys 90 va treballar en diversos projectes per als Jocs Olímpics. 

Partit Popular de Catalunya

Els dos nous regidors de la llista del PP

Els dos nous regidors de la llista del PP

José Bou Vila

Cap de llista fitxat com a independent pel president estatal del PP, Pablo Casado. Nascut a Vic el 1955, té una empresa de fleques i una promotora immobiliària. Des del 2015 presidia l’associació Empresaris de Catalunya, una patronat de caire marcadament unionista. De jove va militar al partit ultradretà Fuerza Nueva. 

Óscar Ramírez Lara

El president provincial del PP a Barcelona i de l’agrupació de Sarrià-Sant Gervasi, té 46 anys i és llicenciat en Ciències Polítiques i en Dret. Ja va ser regidor de l’oposició a l’Ajuntament durant el mandat de Xavier Trias (2011-2015).

 

 

Més notícies
Qui pot perdre i qui pot guanyar regidors amb el recompte definitiu
Notícia: Qui pot perdre i qui pot guanyar regidors amb el recompte definitiu
Comparteix
El PP només supera el llindar del 5% exigit per 45 vots: podria quedar-se fora de l’Ajuntament i que els seus dos regidors s'hagin de reassignar
El 26M a Barcelona: mapa de resultats i 10 gràfics, districte a districte
Notícia: El 26M a Barcelona: mapa de resultats i 10 gràfics, districte a districte
Comparteix
Colau guanya a sis districtes | Maragall queda en primera posició a dos districtes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa