Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Qui pot perdre i qui pot guanyar regidors amb el recompte definitiu
  • CA

No s’havia acabat la nit electoral i ja començaven a córrer els primers oferiments per pactar. També es marcaven les primeres línies vermelles. Amb l’actual aritmètica ningú té a l’abast una majoria fàcil i caldrà teixir aliances. Ernest Maragall voldria un pacte a tres bandes amb BComú i JxCat; Ada Colau somia amb un tripartit amb ERC i el PSC; i Jaume Collboni no descarta un acord amb els comuns i Valls. Tres pactes frankenstein que podrien quedar del tot obsolets quan es faci el recompte definitiu, que està previst que es dugui a terme aquest dimecres i on la Junta Electoral resoldrà les impugnacions que s’hagin produït.

El PP de Josep Bou va entrar pels pèls a l’Ajuntament després d’aconseguir 37.745 vots, només 45 més dels imprescindibles per superar el llindar mínim del 5% que exigeix la llei electoral. De fet, es va quedar amb el 5,01% després d’anar perdent percentatge força ràpid a mesura que avançava l’escrutini. Si després de fer el recompte definitiu els populars quedessin fora del plenari, els seus dos regidors s’haurien de reassignar.

A partir dels resultats del 26M, els partits que tenen més opcions de recollir-los són ERC i el PSC. Així quedaria el plenari si el PP surt del consistori, si es manté el repartiment de regidors actual i com és actualment l’arc municipal. El 2011 va ser precisament el PP qui va guanyar un regidor a CiU després d’un ajustat recompte de vots que va canviar a l’últim moment. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va dictaminar que l’escó corresponia als populars.

 

Amb aquesta nova configuració, Maragall (11) i Colau (10) sumarien suficients regidors per governar amb majoria absoluta (21 de 41) durant tot el mandat. El PSC de Collboni (9) faria un nou pas endavant i es consolidaria com a tercera força i, de facto, líder de l’oposició. Si es confirmés la sortida del PP, el ple de l’Ajuntament quedaria amb només 5 grups, dos menys que ara. El mandat que ara s’acaba ha tingut el ple més fragmentat, per l’entrada el 2015 de la CUP (3) i els dos regidors no adscrits Gerard Ardanuy –procedent de l’antic grup de CiU– i Juanjo Puigcorbé –del d’ERC–.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa