El govern espanyol defensa la visita de Felip Vi a Barcelona: “S’instal·la la normalitat”

El ministre de Justícia recorda que aquesta ocasió no coincideix amb l'1-O ni s'està pendent de la sentència de Torra

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha assegurat aquest dilluns en una entrevista a Onda Cero que la visita del Rei Felip VI a Barcelona del pròxim divendres –on participarà amb el president Pedro Sánchez a la Barcelona New Economic Week- suposa el retorn a la “normalitat” després de l’absència del monarca a l’acte del CGPJ el 25 de setembre. “S’instal·la la normalitat, d’aquí uns dies torna a visitar Barcelona”, ha dit. Segons Campo “hi ha elements diferencials” respecte a l’acte dels jutges, perquè “l’1-O ha passat i la sentència s’ha dictat”.

En tot cas ha justificat de nou la decisió del govern espanyol de vetar la presència del Rei a aquell acte dels jutges: “Com a governants tenim l’obligació d’intentar crispar menys la societat. No és un problema de seguretat, sinó que com a govern tenim l’obligació de fomentar una majori convivència i estic segur que és el que vol el Rei”. Campo ha negat que el govern vetés aquella visita perquè entenia que la presència del monarca es podia entendre com una “provocació”, i ha justificat lla decisió de vetar-la per la necessitat de mantenir la “convivència” en un moment en què s’esperava la sentència sobre Torra i l’acte coincidia amb el tercer aniversari de l’1O.

Discrepàncies amb Podemos

També ha afirmat que “no comparteix” les manifestacions del ministre de Consum, Alberto Garzón, que va acusar el rei de maniobrar contra el govern de Sánchez. “Aquesta no és la visió del govern en absolut”, ha dit, malgrat que ha recordat que existeix la “llibertat d’expressió”.

Campo també ha justificat aquest dilluns la intenció del seu executiu de reformar el delicte de sedició del Codi Penal per equiparar-lo –ha dit-a la jurisprudència europea després del “rebuig” que han rebut les euroordres contra Puigdemont i alguns dels exiliats. “Alguna cosa ens passa que tenim aquest rebuig d’Europa, i el dret penal ha de trobar el to just per abordar la comissió del crim”, ha afirmat.

A més ha donat suport al president del govern espanyol en la necessitat de reformar el mecanisme de renovació del CGPJ. “La Constitució diu que el mandat del CGPJ dura cinc anys”, ha dit, “i quan es produeix un bloqueig hi ha una pèrdua de legitimació i ciutadania perd la confiança en les institucions”.

Nou comentari