Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern espanyol justifica el veto a Felip VI a Barcelona però no en diu els motius

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha justificat aquest divendres per raons “del dia a dia” el veto del seu executiu a la presència del rei Felip VI a l’acte de lliurament dels despatxos dels jutges a Barcelona, i ha afegit –abans que el pronunciés- que no té “res a dir” sobre el discurs de Lesmes crític amb aquesta absència. “Com que jo soc govern i no sóc poder judicial i respecto molt el poder judicial, no tinc res a dir”, ha sentenciat.

En un esmorzar informatiu a Sevilla, Calvo ha recordat que la Constitució atorga al govern espanyol la possibilitat de referendar els actes institucionals del monarca, que “no té responsabilitat política i és símbol de la unitat del país en la neutralitat política”. “Considerem que ens movem en el terreny de la Constitució i agraïm a Felip VI que sàpiga estar sempre al seu lloc, que és el de la neutralitat política“.

Molt soroll mediàtic

Segons Calvo, els motius que han portat el govern espanyol a no referendar la presència del monarca a Barcelona “són raons que ocupen al dia a dia i que s’han convertit en actualitat política per raons alienes al rei Felip VI i al govern d’Espanya”. Ha justificat que “al govern li competeix adoptar les decisions” sobre els actes del rei perquè “són les seves competències”.

Calvo també ha defensat que el seu govern hagi tramitat la petició d’indult als presos independentistes i ha criticat la “ignorància” dels partits de la dreta que critiquen que hagi fet aquesta gestió. “Això és una democràcia, i els ciutadans tenen dret a demanar l’indult amb un procediment establert i normativitzat”, ha afirmat, perquè “som una democràcia amb tots els seus rigors”.

“El govern d’Espanya ha de tramitar els indults, tots, i fer-ho en els terminis establerts a la norma” i els que no ho volen “demanen al govern d’Espanya que s’endinsi en una situació d’il·legalitat”. Segons Calvo, el ministre de Justícia, Juan Carlos Calvo, va fer un “gest de transparència i valentia” quan va anunciar l’inici dels tràmits al Congrés dels Diputats.

Nou comentari

Comparteix