Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El català perdrà pistonada als pregons de La Mercè

El català no serà la llengua prioritària als pregons de La Mercè, tal i com s’ha decidit avui al Ple. El tinent d’alcalde de Cultura de Barcelona, Jordi Martí, ho ha rebutjat perquè considera que, si fos així, es podria interpretar que s’està excloent una part de les persones que usen una llengua o una altra en acte simbòlic com aquest. Es tractava d’un prec d’ERC a la Comissió de Drets Socials, en què demanava agilitar les mesures a favor del català amb l’objectiu de potenciar-ne l’ús en les programacions i grans esdeveniments. La petició dels republicans deriva del fet que recentment s’ha constatat el retrocés de la llengua entre els joves de la capital catalana.

Com a solució, Joan Ramon Riera, regidor del PSC, ha proposat que es construeixin polítiques per fer atractiu el català entre els joves i ha assegurat que “el talibanisme identitari” derivat del procés hagi generat “tant rebuig social”.

Fracassa una proposta de Ciutadans

D’altra banda, la proposta de Ciutadans “contra l’atac sistemàtic al dret que tenen els ciutadans que per utilitzar la llengua que prefereixin” tampoc ha tirat endavant atès que BComú, ERC i Junts hi han votat en contra davant del sí de PSC, C’s, PP i Valents. Joan Rodríguez, des de Junts, ha lamentat que el vot favorable del PSC sigui “només un intent patètic d’apropiar-se d’un espai electoral en franca decadència”. Julia Barea, nova regidora de la formació taronja, s’ha aferrat al tòpic de l’espionatge dels nens als patis, les campanyes de boicot a empreses i la prohibició del castellà a les escoles.

Martí ha criticat aquesta iniciativa de Ciutadans, a qui ha recordat que “a Catalunya la situació és inversa” a la versió oficial del partit taronja segons la qual el català es voldria imposar al castellà, que seria la llengua marginal. “No és així”, ha afegit mentre demanava apartar la defensa del català de la lluita electoral. Oscar Ramírez (PP) ha advertit que una llengua es pot destruir prohibint-la o bé imposant-la mentre que la regidora independent Marilén Barceló ha defensat el bilingüisme com a font de riquesa.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Erc xerra molt, però els hi aprovarà els pressupostos a novembre 15, 2022 | 16:01
  Erc xerra molt, però els hi aprovarà els pressupostos novembre 15, 2022 | 16:01
  cap sorpresa, la colau és alcaldessa gràcies a un feixista, i el marti aquest ho sap perfectament.
 2. Icona del comentari de: Guaita-que-fan-ara a novembre 15, 2022 | 17:39
  Guaita-que-fan-ara novembre 15, 2022 | 17:39
  Els barcelonins i forasters que venen a la Mercè entenen perfectament el català que es pugui usar a les festes. Els venuts de l'Ajuntament que ens volen demostrar el contrari saben de sobres que ens volen mentir saben i que porten les orelles vermelles de les seves mentides constants,
 3. Icona del comentari de: Català a l'escola i a tot arreu a novembre 15, 2022 | 19:03
  Català a l'escola i a tot arreu novembre 15, 2022 | 19:03
  Cap sorpresa, ER fa comèdia. El tripartit ja va conxorxar (amb la col·laboració dels babaus de JUNTS) la llei del 8 de juny per acabar amb la immersió lingüística a l'escola catalana i, a sobre, van tenir la barra de presentar-la com una llei per a protegir la llengua. Tindrem tripartit per anys a l'ajuntament de Barcelona i al govern de Vichy i faran tot el que podran per destruir la nostra llengua. Cal plantar cara, no canviant de llengua davant els inadaptats, exigint el català a factures i contractes i evitant els establiments físics i virtuals que no atenen en la llengua del país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa