Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una seguda a Laietana i talls de trànsit tanquen un diumenge de protestes sense violència
  • CA

El cap de setmana sembla que ha aconseguit pacificar poc a poc les protestes contra la sentència de l’1O, després de 5 nits d’aldarulls i violentes càrregues policials. Una seguda davant la prefectura de la Policia Nacional a Via Laietana ha tancat una jornada d’accions simbòliques, com llançar bosses de brossa fictícies a la Delegació del govern espanyol. El SEM no ha hagut de fer cap assistència mèdica per primer dia des de dilluns i no hi ha constància de noves detencions que apugin les 43 registrades a Barcelona en els darrers sis dies, que han portat a 16 empresonaments provisionals.

Mentre es desescala progressivament la conflictivitat al carrer i les manifestacions pacífiques prenen el relleu a les barricades i contenidors cremats, la política s’embolica. La catalana i la municipal estan més entrelligades que mai i el triangle JxCat-ERC-BComú s’enverina per moments. Encara més pel foc creuat que ha desfermat l’absència de l’alcaldessa Ada Colau a la reunió amb el president Quim Torra dissabte al matí i la seva participació, en canvi, a la trobada amb Roger Torrent al Parlament, que va comptar amb els sindicats i patronals d’ordre i la FAVB però a la que no van assistir ni el Govern ni cap de les entitats convocants de la vaga general.

Aquest dilluns l’Ajuntament preveu tornar a una normalitat relativa, amb la celebració de les comissions municipals que havien d’haver tingut lloc dimecres i es van ajornar per les protestes. A falta d’un ple extraordinari sobre la sentència, que la mateixa Ada Colau va proposar i desconvocar, ERC i JxCat es plantegen com visibilitzar a les comissions el seu malestar amb els moviments dels comuns tota aquesta setmana. L’alcaldessa ha demanat, en una declaració institucional aquest diumenge, crear espais de diàleg permanents i Ernest Maragall (ERC) i Elsa Artadi (JxCat) li han recriminat no implicar-se prou en la resposta a la sentència.

Diumenge d’accions simbòliques amb temptació final

Al carrer, les accions de protesta s’han concentrat a la tarda-vespre. Milers de persones han tallat les avingudes Diagonal i Meridiana a partir de les 20 hores, després que hagi acabat sense cap aldarull l’acció simbòlica de ‘Pícnic per la República’ de llançament de brossa contra la Delegació del govern espanyol. Alguns dels participants han optat per anar a la Diagonal i tallar de forma improvisada la circulació. Una estona després s’han posat en marxa en direcció al ‘Llapis’, la cruïlla de Diagonal amb el passeig de Gràcia.

Cap a les nou de la nit els milers de manifestants d’aquesta marxa pacífica han decidit anar cap a la prefactura de la Policia Nacional a Via Laietana, que divendres nit va ser escenari d’una dura batalla campal. En arribar-hi s’han trobat una comissaria gairebé sense protecció, només envoltada de tanques i uns pocs agents del cos de l’Estat. La façana està encara decorada amb les flors que hi han dipositat ciutadans constitucionalistes com a mostra de suport a l’actuació policial dels darrers dies, molt qüestionada pel sobiranisme i els comuns. 

L’escenari feia témer un esclat imprevist de tensió, però la protesta s’ha convertit de seguida en una seguda pacífica. Centenars de persones s’han assegut a l’asfalt entonant càntics contra la policia i d’altres amb ironia com “Les nostres pilotes no són de goma”. Una desena de manifestants han insultat i escridassat la policia, però la majoria els han obviat cridant consignes a favor de la independència i contra el feixisme.

Després d’una estona inicial amb poca protecció, furgons de la Brigada Mòbil (Brimo) de Mossos d’Esquadra han arribat a Laietana per custodiar la protesta des del costat mar de Via Laietana i altres unitats de la policia catalana esperen a ronda Sant Pere. L’ambient s’ha mantingut tranquil, amb manifestants amb la cara descoberta que cantaven Els Segadors fent llum amb els mòbils i reclamaven “llibertat presos polítics”.

[r:1]

A Via Laietana la manifestació estava regada per cervesa i perfumada per olor a cigarreta i marihuana. “Només quedem els borratxos”, deia, entremaliat, l’Arnau quan ja eren passades les 23 hores. Havia anat a Via Laietana amb dos amics, l’Adri i en Pau, amb qui cantava cançons de Bola de Drac a més dels clàssics “esa furgoneta está llena de coca” o “ser policia, vergonya em faria”.

I arribava la pregunta més repetida del vespre: “¿Cerveza, amigo?”. Els tres amics contestaven en un primer moment que no en volien a un venedor que els oferia cervesa, però amb un moviment comercial infal·lible l’home els feia una oferta que els feia acabar comprant.

A pocs metres una guitarra animava els presents, que cantaven les consignes de sempre però saltant al voltant del músic. Els agents antiavalots de la Policia Nacional, a tot això, es miraven l’escena abillats amb casc i escut, qui sap si amb la temptació de deixar enrere sis dies d’aldarulls amb una cervesa i un porro.

Meridiana, presa pels CDR

En paral·lel, els CDR han convocat un tall de la Meridiana a través de les xarxes socials i ha atret al voltant d’un miler de participants. Han interromput el trànsit a l’altura de Fabra i Puig. Diverses furgonetes de Mossos d’Esquadra s’hi han apropat però s’han retirat al cap d’una estona. Segons el Servei Català del Trànsit, la protesta ha tallat de retruc el carril Bus VAO Eco de la C-58.

Diversos integrants del tall de la Meridiana convocat per diversos CDR / Adrià Lizanda

Les germanes Elisa i Marta Sancho explicaven al TOT Barcelona que han viscut les protestes post sentència amb una barreja de tristor i orgull. L’Elisa s’ha afegit al tall de Meridiana en veure’l des de casa –”Visc aquí al costat”, diu– i la Marta s’ha trobat la multitud mentre caminava i s’ha quedat amb la seva germana. Viuen aquests dies amb tristor perquè creuen que no s’hauria d’haver arribat a aquest extrem. Tot i així, mostren “fermesa” i “orgull” del que van veure a Urquinaona divendres i dissabte: “Estem vivint dies que passaran a la història”.

Més notícies
Manifestants i bosses de brossa llançades davant la Delegació del govern espanyol / Jordi Borràs
Una nova protesta llança bosses de brossa a la Delegació del govern espanyol
Notícia: Una nova protesta llança bosses de brossa a la Delegació del govern espanyol
Comparteix
Dos manifestants han apagat sols una bossa en flames llançada contra la tanca | Degoteig constant de nous participants arriben per un passadís entre la multitud

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anestesia Cumbaya, cumbaya mentres la banda de traidors fan plans a l’ombra. El Sol ja ha sortit avui amb un article a octubre 20, 2019 | 23:53
    Anestesia Cumbaya, cumbaya mentres la banda de traidors fan plans a l’ombra. El Sol ja ha sortit avui amb un article octubre 20, 2019 | 23:53
    Ja deuen acabat de pactar la rendició i la poltrona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa