Les Corts aprova reclamar la caserna del Bruc a l’Exèrcit per a usos socials

El ple del districte de les Corts ha aprovat demanar a l’Estat la cessió a la ciutat de la caserna militar del Bruc. Els dos socis de govern, comuns i socialistes, han votat dividits la moció que havia presentat JxCat: mentre BComú ha argumentat escuetament que és favorable a reconvertir l’espai a usos socials, el regidor Xavier Marcé ha fet equilibris discursius per justificar el vot contrari i alhora la voluntat de reconvertir la caserna, que precisament havia reclamat el PSOE al Congrés el 2013.

JxCat havia pactat amb els comuns retocs al text sotmès a votació, que “insta l’Ajuntament de Barcelona a iniciar negociacions amb el Ministeri de Defensa”. Demana també “iniciar un procés” deliberatiu entre entitats, universitats, associacions de veïns i consistori “per avaluar les possibles alternatives” d’ús en aquest espai un cop trasllades les unitats militars destinades al Bruc. Així mateix precisa que el traspàs de la titularitat de la caserna ha de ser “sense cost per a l’Ajuntament de Barcelona”. Entre els nous usos que podrien acollir aquestes 4 hectàrees de les Corts, la moció assenyala habitatges d’emergència social i també per a joves universitaris i investigadors, així com espais auxiliars per a les universitats del campus Diagonal, com auditoris, biblioteques o laboratoris.

El PSC es fa l’equidistant

A Xavier Marcé, que és regidor d’aquest districte i de Turisme, li ha tocat el paper més difícil. Ha intentat defensar la coherència de votar en contra d’un trasllat que els socialistes han defensat històricament, però que ara té una doble lectura en clau nacional que els incomoda: “Ens porta a un debat ideològic que no tenim cap interès en fer per pur sentit pràctic”. El govern en funcions de Pedro Sánchez (PSOE) està en plena precampanya i si els socialistes barcelonins aprovessin la reclamació a Defensa hipotecarien el seu propi programa electoral.

“Això acabarà sent de la ciutat, però ho serà quan l’exèrcit deixi de fer les seves funcions aquí, les que siguin, no conec el detall”, ha dit Marcé. Ha assegurat que el traspàs arribarà “quan toqui” i que això no significa renunciar-hi. “Caurà pel seu propi pes”, ha argumentat mentre elogiava la “llarga tradició de cessió d’espais militars a la ciutat”. L’ha exemplificat amb casos com les Casernes de Sant Andreu o el castell de Montjuïc, que de fet són dues cessions conflictives perquè la propietat no va quedar nítidament en mans del consistori. 

Burxat pel conseller de districte Ivan Condés sobre la moció del PSOE fa 6 anys al parlament espanyol, el regidor Marcé ha tirat pilotes fora: “És molt important on es diuen les coses i la interlocució, no té res a veure el Congrés amb el districte”. “No estem qüestionant que la caserna serà per la ciutat, ho acabarà sent, però obrir aquest debat probablement ho faria més difícil”, ha insistit.

La consellera dels comuns, Lucía G. Carretero, ha defensat amb tanta discreció com ha pogut la posició del seu grup, sense esgotar el temps del que disposava per argumentar el vot. “Mantenim que és necessari obrir un procés de valoració per trobar alternatives a la caserna”, ha dit amb un fil de veu. ERC ha recordat que el traspàs del Bruc “sempre ha format part del programa electoral” del partit i que “Barcelona és una ciutat de reconegut antimilitarisme”. A més ha sostingut que la caserna és “estructura arcaica i estèril” que en 80 anys no ha mostrat interès per aportar “ni un sol benefici” als veïns: “L’Exèrcit tampoc s’identifica amb aquest districte”, ha dit la consellera republicana.

Ciutadans, Partit Popular i Barcelona pel Canvi han posat el crit al cel i han considerat que la petició de traspàs és una maniobra independentista per “eduir la presència d’Espanya a Catalunya fins a eliminar-la per complet”, en paraules del Javier Erasuquin (BpC). “Mentre volen fer fora a l’Exèrcit espanyol, els seus amics de l’ANC van repartint pasquins dient que s’ha de dotar la república imaginària d’un exèrcit”, ha etzibat a JxCat la consellera Sonia Reina (Cs). En la mateixa línia, Xavier Cañigueral (PP) ha sostingut que el que molesta als partits favorables al traspàs és que el Bruc aculli jures de bandera.

En un torn d’intervencions del públic present al plenari, han pres la paraula el portaveu de la Coordinadora de Veïns i Veïnes de Mejía Lequerica, Joan Hernández, i una militant de la CUP al districte. Així, els anticapitalistes han pogut fer sentir de nou la seva veu en un òrgan oficial del consistori malgrat haver quedat sense representació a les passades eleccions municipals. Han defensat que l’Exèrcit marxi de la caserna però també han rebutjat que el terreny aculli usos lucratius: “No volem que es faci negoci amb aquestes 4 hectàrees com es va fer amb la presó de dones de les Corts, que Porcioles va vendre als seus amics d’El Corte Inglés”.

Comentaris

    Àngel Drach Octubre 10, 2019 | 22:17
    Home, no fotem!. Aquest edifici ridícul, només val el solar que ocupa. A terra!!

Nou comentari

Més notícies

Artadi reclama que l’exèrcit espanyol “deixi d’ocupar” el terreny de la caserna del Bruc

JxCat presenta aquest dijous el ple de les Corts una proposició perquè l'Ajuntament negociï el traspàs dels terrenys per "un preu simbòlic"

JxCat vol que la caserna del Bruc es converteixi en pisos per a universitaris

Els postconvergents reclamaran a l'Ajuntament que en demani la cessió al ministeri de Defensa