Les ajudes al comerç tancat enfronten PSC i ERC

El Govern donarà 2.500 euros als negocis de centres comercials, però no ha preparat ajudes pels que hagin de tancar en cap de setmana

El primer tinent d’alcaldia i líder del PSC a l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha criticat les decisions anunciades avui pel govern de la Generalitat per frenar els contagis del coronavirus. En un tuit, ha escrit: “No es poden anunciar més restriccions sense anunciar també ajudes als sectors afectats”. Tres hores després, però, el portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana al consistori, Jordi Coronas, li responia. “Tan cert com que així s’ha fet. Ara espero que el nivell d’exigència amb el Gobierno del Estado sigui el mateix o més”, deia tot afegint un vídeo del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, explicant les mesures de suport als comerços afectats per les noves restriccions.

Així, finalment el govern català compensarà amb 2.500 euros els comerços dels centres comercials i amb superfícies superiors als 400 metres quadrats obligats a tancar entre el 7 i el 17 de gener. Durant la roda de premsa de presentació de les restriccions, però, això encara no s’havia concretat. Encara havia d’haver una reunió amb representants dels comerciants i l’executiu català.

Les noves mesures inclouen el confinament municipal a partir del 7 de gener –fins ara era comarcal– i el tancament dels centres comercials o els gimnasos. A més, les botigues que no siguin de serveis essencials no podran obrir els dos pròxims caps de setmana. Ho podran fer únicament de dilluns a divendres. “Les noves limitacions a l’activitat comercial just a l’inici de les rebaixes poden suposar la ruïna definitiva per a molts negocis”, ha alertat Collboni.

De fet, les noves ajudes no arriben a compensar tots els negocis afectats per les mesures. Els que no són essencials i no podran obrir en cap de setmana han quedat fora de les ajudes que ha presentat el govern català aquesta tarda.

De moment, la línia d’ajudes del Govern ascendirà fins als 10 milions d’euros. Pel que fa les bases, es concretaran en els propers dies i es publicaran al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). Les ajudes s’han consensuat aquest migdia en una reunió entre els representants del sector afectats i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, i el secretari general de Salut, Marc Ramentol.

Els responsables dels negocis podran sol·licitar les ajudes telemàticament a través del Canal Empresa un cop el DOGC hagi publicat les bases i els terminis per tramitar-les. Segons han explicat fonts de la Generalitat a l’ACN, aquest procés encara s’allargarà uns dies, com també està succeint en el cas de les ajudes per a la Cerdanya i Ripollès –afectades pel confinament perimetral de quinze dies- ja que les bases encara s’estan redactant.

Més informació

Nou comentari