Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau urgeix les farmacèutiques a alliberar les patents de les vacunes: “És una qüestió ètica”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha donat suport a aquest dimarts una declaració impulsada per professionals sanitaris, agències públiques i organitzacions internacionals per a l’alliberament de patents de les vacunes del coronavirus per fer arribar les dosis a “tothom”. “És una qüestió de justícia i una qüestió d’ètica”, ha reivindicat Colau en roda de premsa al costat del president de Metges Sense Fronteres, David Noguera, i a l’epidemiòleg de l’Hospital Clínic de Barcelona Antoni Trilla.

Colau s’ha compromès a traslladar aquesta petició al govern espanyol. A més, en ser enviada especial davant les Nacions Unides de CGLU (Ciutats i Governs Locals Units), ha reivindicat que exercirà aquesta “capacitat d’interlocució” per demanar aquest alliberament de patents. L’alcaldessa també ha assegurat que aquesta declaració es discutirà en el ple municipal i ha instat la resta de grups a secundar-la: “Espero que hi hagi un consens unànime entre tots els grups”.

Els primers signants de la declaració són l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Amnistia Internacional, el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, l’institut de Salut Gobal de Barcelona (ISGBlobal). Medicus Mundi, Metges del Món, Metges Sense Fronteres i Oxfam Intermón, a més de professionals sanitaris.

La declaració

En la declaració reclamen a les autoritats estatals i europees que activin els mecanismes excepcionals prevists en la legislació internacional perquè les indústries farmacèutiques que disposen de vacunes de provada eficàcia alliberin temporalment les patents. D’aquesta manera, s’aconseguirà una transferència de coneixement i producció amb les quals “accelerar al màxim la capacitat global de producció de les vacunes i, especialment, després de les inversions públiques multimilionàries concedides”.

Així mateix, demanen que les negociacions es duguin a terme amb “transparència” i que els acords establerts entre els estats i les farmacèutiques, així com les seves condicions, es facin públics i s’asseguri, així, una cobertura global, seguint criteris de salut pública i començant pels sanitaris i els col·lectius més vulnerables.

“Qüestió d’eficàcia”

L’alcaldessa de la capital catalana ha defensat que aquest alliberament de patents és també una “qüestió d’eficàcia” de l’estratègia de vacunació per immunitzar el màxim de persones davant una eventual mutació del virus que invalidi les vacunes aprovades actualment. “En una situació de pandèmia com aquesta ningú estarà segur fins que tots estiguin segurs“, ha assegurat Trilla, que ha advocat, textualment, per vacunar molt i molt ràpidament amb l’objectiu d’aconseguir la immunitat de grup a nivell mundial.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa