Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern Colau recull el guant de JxCat d’endeutar-se el 2021 amb 500 milions extra
  • CA

El ple municipal d’aquest divendres ha aprovat una proposició molt eloqüent sobre l’estat de les negociacions per al nou pressupost de Barcelona. Mentre JxCat i el govern BComú-PSC apropen posicions, ERC es distancia del pacte a quatre bandes del gener. El grup d’Elsa Artadi havia presentat una proposició que demanava incrementar l’endeutament de l’Ajuntament per quadrar els comptes. Concedia al govern municipal que es recorri al deute de cara al pressupost de 2021 si no arriba a temps l’autorització de l’Estat espanyol perquè els ajuntaments puguin emetre nou deute aquest 2020. En canvi, concreta que per a l’any vinent “un mínim de 500 milions d’euros” d’endeutament addicional per fer remuntar l’economia local. ERC i PP hi han votat en contra, mentre que Cs i BpC s’han abstingut.

El regidor de Pressupostos, Jordi Martí Grau (BComú), ha recollit ràpidament el guant i ha dit que “el deute és un instrument” més i “no ha de fer por fer-lo servir”, però que en tot cas l’acord definitiu pels pressupostos es tancarà en la mesa de negociació amb tots els grups municipals. S’ha adreçat a ERC, però, amb molta duresa per reclamar-li que “reconsideri” la seva posició: “Portem massa hores de debat i matisos, no traslladin les seves picabaralles a Catalunya a Barcelona, són socis d’un govern que necessitem unit i fort”, ha dit en referència a la relació dels dos partits integrants del Govern català.

Els republicans havien demanat també recórrer a l’endeutament, però mantenen com a línia vermella mantenir tot el volum d’inversió pactat al gener. El text de la proposta aprovada esmenta entre les vies per quadrar els números d’enguany la “reprogramació d’inversions”. ERC s’hi oposa i argumenta que la inversió pública permetria mobilitzar capital privat per a dinamitzar l’economia. També insisteixen en que l’Estat ha de cedir ja en la derogació de les lleis que limiten la despesa dels municipis i que actualment no els permeten ni usar el romanent de tresoreria –els propis estalvis corrents–, ni el superàvit de l’exercici anterior ni emetre deute nou.

Reclamar els Fons FEDER a la Generalitat

Just després s’ha aprovat, amb una aritmètica totalment diferent, una proposició de Cs perquè la Generalitat desencalli els fons FEDER promesos a Barcelona i l’ajuntament pugui usar-los aquest 2020 contra la crisi del coronavirus. Aquests ajut europeus “no han estat executats i es troben retinguts”, diu el text votat. Hi han votat a favor BComú, PSC, Cs, PP i BCN Canvi, mentre que JxCat s’ha abstingut i ERC hi ha votat en contra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa