Colau podrà fer servir el superàvit de l’Ajuntament per fer front a la Covid-19

El govern espanyol suspèn els objectius de dèficit i permet que els ajuntaments gastin tots els seus romanents

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat aquest dimecres que el govern espanyol suspèn les regles fiscals i els objectius de dèficit de manera extraordinària per al 2020 i 2021 per al conjunt de les administracions, una mesura que es plasmarà als pròxims dies al Consell de Ministres quan s’aprovi el sostre de despesa i es presenti la previsió de dèficit del 2020 i 2021 i el desglossament per sectors. Segons Montero aquesta suspensió permetrà que els ajuntaments puguin utilitzar tots els seus romanents durant els anys 2020 i 2021, una mesura que el govern d’Ada Colau havia reclamat amb insistència.

Montero ha comparegut en roda de premsa per anunciar la mesura recordant que la UE ha posat a disposició dels estats mesures d’endeutament i fons per plantar cara a la pandèmia i al mes de setembre ha confirmat que la clàusula de salvaguarda es manté al 2021. Per tant, ha dit, Europa ha establert una suspensió de les regles fiscals per al 2020 i 2021, “fet que suposa un parèntesi al pacte d’estabilitat”, ha dit. “El govern ha estudiat de manera minuciosa com aplicar aquesta decisió comunitària, les conseqüències i els procediments”, ha dit Montero, i per això ha convocat les CCAA al Consell de Política Fiscal i Financera el pròxim dilluns a la una de la tarda per mantenir aquest principi de suspensió de les regles fiscals.

Decisió sense precedents

La ministra ha afirmat que la suspensió de les regles fiscals és “una decisió sense precedents perquè les administracions posin la totalitat dels recursos al servei dels ciutadans” que “atorga flexibilitat fiscal per mantenir polítiques socials i d’estímul econòmic que no deixin ningú enrere”. El moment econòmic i la indicació de les autoritats europees “recomanen a Espanya que se suspenguin les regles fiscals per construir uns pressupostos que permetin afrontar les necessitats dels ciutadans i no dificultin la recuperació econòmica”.

La mesura és una bona notícia per als ajuntaments. Segons Montero la suspensió de la regla fiscal permetrà que els ajuntaments puguin utilitzar els seus romanents durant l’any 2020 i 2021, els dos exercicis, sense “cap tipus de limitació”. Segons Montero, l’executiu espanyol aprovarà un nou reial decret que suspèn “gran part” de les qüestions de l’anterior decret llei i podran gastar els romanents. Inclourà mesures per als ajuntaments que no tenen romanents. En tot cas ha afirmat que a hores d’ara el seu executiu no està negociant amb la FEMP.

A més, les CCAA i els ajuntaments podran redactar els seus pressupostos per al 2021 “tenint en compte les taxes de referència que s’aplicaran i que s’explicaran al Consell de Política Fiscal i Financera”. Pel que fa al deute, les CCAA i els Ajuntaments tindran una taxa de referència respecte a la previsió del dèficit per al 2020 i 2021 i “posarem a disposició de les CCAA i els Ajuntaments via FLA les respectives autoritzacions d’endeutament”.

Fons o dèficit per a les CCAA al 2021

Montero ha apuntat que discutirà amb les CCAA la possibilitat d’un nou fons com el covid 2020. “Podran disposar dels mateixos recursos amb els que han comptat al 2020” que inclou l’actualització dels lliuraments a compte a l’1,6% del creixement del PIB –malgrat la caiguda- via dèficit o via transferències directes. Segons Montero, les CCAA podran comptar amb recursos suficients, i “vull parlar amb elles quina proporció anirà al dèficit i quina proporció de recursos de fons”.

Amb tot ha afirmat que no té inconvenient en què “el dèficit s’acumuli a l’administració de l’Estat”. Seguiran vigents mesures com el compliment del termini mitjà de pagament als proveïdors per evitar un augment de la morositat. En tot cas ha afirmat que el govern espanyol “no renuncia als principis d’estabilitat pressupostària” i només suspèn les regles fiscals, però “no la responsabilitat fiscal”.

Montero ha explicat que la mesura implica que l’executiu espanyol no presentarà una senda de dèficit “perquè no hi ha objectius d’estabilitat pressupostària”, però sí que presentarà un sostre de despesa.

Nou comentari