Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau guanyaria les eleccions i Maragall és l’únic polític que aprova
  • CA

Barcelona en Comú se situa com a primera força en intenció directa de vot a la ciutat i aconseguiria superar ERC en unes hipotètiques eleccions municipals amb un 13,9%, mentre que els republicans passarien a ser segona força amb un 13,1% dels vots, segons el baròmetre semestral de l’Ajuntament de Barcelona. Tot i això, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, suspèn per segon any consecutiu –és que a les portes de l’aprovat amb un 4,9– i Ernest Maragall és l’únic polític barceloní que aprova amb un 5,4.

D’aquesta manera, el baròmetre municipal manté el frec a frec entre comuns i republicans amb un PSC que s’ho mira en la distància amb un 9,3% en intenció directa de vot, mentre que JxCat queda encara més lluny (4,2%). Ciutadans (1,1%), PP (0,6%) i Barcelona pel Canvi (0,1%) perden gran part del seu suport i fins i tot la CUP, que no té representació a l’Ajuntament, supera les tres forces polítiques amb un 3,1% de la intenció de vot. Respecte a les eleccions del maig del 2019, totes les forces polítiques han perdut suports excepte els comuns, que sumen 0,2 punts més.

Pel que fa a les notes als responsables polítics, tant Maragall (5,4) com Colau (4,9) obtenen l’aprovació de gairebé el 60% dels 800 barcelonins que han estat enquestats per elaborar el baròmetre. El regidor de presidència, Jordi Martí, ha sigut indulgent amb l’alcaldessa i ha considerat que un 4,9 podria veure’s com “un aprovat” perquè millora el resultat respecte a l’anterior enquesta i mostra una tendència alcista. El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, empata amb Colau en nota, seguit d’Elsa Artadi (4,7), Mari Luz Guilarte (3,8), Josep Bou (3,2) i Manuel Valls (3). Els líders de Ciutadans, PP i JxCat són els més desconeguts per la ciutadania.

Cau la preocupació per la inseguretat

La inseguretat es manté com la principal inquietud dels barcelonins amb un 17,6%, tot i que ha caigut 11,5 punts respecte a l’enquesta del desembre. La combinació de la crisi del coronavirus (7%) i els problemes econòmics (8,5%) i l’atur (7,1%) derivats de la pandèmia converteixen la Covid-19 en la gran problemàtica de la ciutat. D’altra banda, la situació política derivada del conflicte entre Catalunya i Espanya pràcticament desapareix de les respostes i cau del 14,9% al desembre a l’1,3% actual.

La desaparició del conflicte català de la llista de preocupacions té una doble causa: la primera és que al desembre havien passat poques setmanes de la sentència de l’1-O i les protestes que hi van seguir, mentre que ara la Covid-19 ha guanyat molt protagonisme en el dia a dia dels barcelonins. El segon motiu, tal com ha apuntat Jordi Martí, és purament metodològic, ja que el regidor de Presidència ha matisat que per elaborar la llista “només és té en compte la primera resposta que es dona”

El teletreball guanya adeptes

Gairebé el 70% dels enquestats considera que s’ha de començar a implantar el teletreball tant en les empreses com en les administracions públiques i el 80% creu que aquesta modalitat laboral continuarà fins i tot quan s’hagi acabat l’emergència sanitària provocada per la Covid-19.

La pandèmia també ha tingut un efecte important sobre les vacances dels barcelonins. El 40% dels enquestats no marxarà de Barcelona aquest estiu i el 50% ha canviat els seus plans. Només el 10% dels que tenien pensat marxar a l’estranger manté els seus plans i més de la meitat han apostat per fer vacances a Catalunya. Dels enquestats que no havien fet plans abans de la pandèmia, la majoria o bé no marxaran de vacances o no han pres una decisió definitiva.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pau B. a juliol 30, 2020 | 12:47
    Pau B. juliol 30, 2020 | 12:47
    ¿Quan us han pagat els del pessebre per publicar aquesta boixería? No va guanyar les ultimes elecciones, aniria a guanyar les properes despres de lo be que ho ha fet tot…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa