Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau fa retirar l’escut de Joan Carles I de l’obelisc de la Diagonal
  • CA

El govern d’Ada Colau ha fet retirar l’escut d’armes de Joan Carles I de l’obelisc que protagonitza la plaça del Cinc d’Oros, a la cruïlla de la Diagonal i passeig de Gràcia. “Aquest element es va afegir a posteriori i queda descontextualitzat en un emplaçament dissenyat inicialment per tal de posar en valor la República i homenatjar el president de la Primera República espanyola, Francesc Pi i Margall”, argumenta el consistori en la nota de premsa en la que ha donat a conèixer l’actuació.

La peça es guardarà en dependències municipals com a element de memòria històrica. L’escut no és franquista sinó que es va col·locar el 1981, en democràcia. Entre 1981 i 2017 la plaça va tenir el nom oficial de Joan Carles I, un homenatge municipal al monarca després del cop d’Estat fallit del 23-F.

Escut reial retirat de l’obelisc del Cinc d’Oros / Ajuntament de Barcelona

Els comuns fa dies que pressionen al PSOE sobre la monarquia espanyola, aprofitant el 90è aniversari de la Segona República espanyola. L’alcaldessa Ada Colau va dir aquesta setmana que als seus socis de govern a Madrid i Barcelona els “fa por” enfrontar-se a la Casa Reial. A més el passat octubre el Plenari de Barcelona va aprovar la retirada de la Medalla d’Or de la ciutat al rei emèrit Joan Carles I, a petició d’ERC i JxCat. Els comuns hi van votar a favor i els socialistes en contra.

En l’anunci d’aquest dissabte, el govern Colau sosté que la retirada de la insígnia “dona continuïtat a la política municipal de retirar els privilegis a la monarquia i retornar la simbologia original a la plaça del Cinc d’Oros i el seu monument”. També l’emmarca en la celebració de la Primavera Republicana, un cicle d’activitats municipals aquesta setmana al voltant de l’efemèride.

Obelisc Diagonal
Obelisc de la plaça del Cinc d’Oros / Wikimedia

El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha assegurat al migdia davant del monument que “és una forma de treure privilegis monàrquics de l’espai públic”. Al seu lloc s’hi posarà “una llosa”, ha dit. Rabassa ha reconegut que l’obelisc “ha passat per molts avatars” i avui dia “no té cap sentit” mantenir l’escut del rei emèrit en un monument republicà. Preguntat sobre per què no es va retirar ja el 2017, fonts municipals al·leguen que fer un canvi de nom i retirar un element d’art públic “són processos diferents”. L’Ajuntament no té constància, ha dit el regidor, de cap altre element al·lusiu a la monarquia col·locat a l’espai públic barceloní.

Les 4 vides del monument

L’obelisc de 19 metres d’alçada va ser una iniciativa municipal durant la Segona República i es va col·locar el 1934 per homenatjar Pi i Margall. Els arquitectes municipals Adolf Florensa i Joaquim Vilaseca van fer-ne el projecte. Durant la dictadura la cruïlla va rebre el nom de plaza de la Victoria i una escultura de Frederic Marès sobre el triomf franquista va substituir els elements decoratius republicans: l’estàtua al·legòrica Flama de Josep Viladomat i un medalló de Josep Pié dedicat a Pi i Margall.

Als 80 va arribar-li al monument una tercera vida, en ple auge de la monarquia constitucionalista. El 1990 les obres d’art desterrades es van reubicar al monument modern a Pi i Margall i a la República, situat a la plaça de la República de Nou Barris. El 2017 el govern Colau va decidir que el monument tornés a ser republicà i va rebatejar la plaça. També des d’aleshores un faristol explica què significa el nou nom de plaça del Cinc d’Oros: és un dels malnoms populars que ha tingut la plaça, en aquest cas a principis del segle XX per la similitud d’aquesta figura del joc de cartes amb la rotonda original amb quatre illetes amb fanals al voltant.

Crítiques de PP i Cs

Els presidents del PP i Cs a l’Ajuntament de Barcelona, Josep Bou i Luz Guilarte, han criticat ràpidament l’acció simbòlica. El popular ha titllat de “lamentable” que el consistori “ataqui símbols constitucionals”, mentre que la cap del partit taronja ha reclamat “més solucions i més propaganda”. També s’ha pronunciat la regidora Eva Parera (BpC), burxant el PSC per consentir “posturejos” antimonàrquics.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a abril 17, 2021 | 16:47
    Veterà antifranquista. abril 17, 2021 | 16:47
    Que valenta, la Colau!. I no té por de que els seus amics de Madrid li facin pam pam?.
  2. Icona del comentari de: fat boy a abril 17, 2021 | 19:29
    fat boy abril 17, 2021 | 19:29
    Que el posin en el lloc on anava el cap del Franco de l'estatua equestre que van ficar davant del Born. O que li enviin al seu fill perque se'l posi on li capiga.
  3. Icona del comentari de: Ramon a abril 17, 2021 | 23:03
    Ramon abril 17, 2021 | 23:03
    La valentia més covarda ever.
  4. Icona del comentari de: Madame Colau, paquis a 1 euro, racista de Valls a abril 18, 2021 | 06:14
    Madame Colau, paquis a 1 euro, racista de Valls abril 18, 2021 | 06:14
    La porciolitica Madame Colau de Valls i del 155.psc fa numerets per fer veure que no es franquista. Generalisima Colau, ARRIBA ESPSÑA, Comuna Racista i genocida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa