Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau admet que l’àrea d’Ètica té 3 vacants des de fa un any i mig
  • CA

L’alcaldessa Ada Colau ha admès que l’àrea municipal d’Ètica té 3 vacants sense omplir des de fa un any i mig, quan es va aprovar incorporar 4 persones. L’àrea municipal que revisa les queixes o sospites de falta d’ètica política està saturada i disposa d’una ínfima estructura incapaç d’atendre centenars de peticions acumulades, segons ha denunciat ERC al ple municipal d’aquest divendres. 

Com va explicar el TOT Barcelona al febrer, la unitat de Transparència creada pels comuns el 2015 va passar a mans del PSC el 2019 amb el pacte de govern d’aquest mandat. El soci ha impulsat una reestructuració de l’àrea que l’ha diluïda de facto. En perviuen les funcions i eines, però la nova estructura organitzativa les deixa sense un lideratge conjunt. 

L’octubre de 2020, en plena pandèmia, la tinenta d’alcaldia socialista Laia Bonet va tirar endavant una simplificació organitzativa que liquidava l’Oficina que agrupava totes les funcions i va reduir de 3 a 2 les unitats que contenia. Així, avui només perviuen la Direcció d’Anàlisi, que gestiona la bústia ètica i fa recomanacions de bon govern; i el Departament de Transparència, que gestiona el web de transparència municipal i respon peticions d’accés a informació pública.

Sense Oficina, ja no cal director/a. Aquesta figura independent pot ser molt incòmoda políticament, perquè té autonomia per criticar al govern des de dins de la pròpia institució. Així, el càrrec només ha estat 11 mesos cobert: l’especialista Sílvia Vèrnia va dirigir l’Oficina de maig de 2017 a maig de 2018. La va fitxar l’Oficina valenciana Antifrau i ningú la va arribar a substituir. Amb la remodelació de 2020 la plaça va ser “amortitzada” de forma oficial.

3 cadires buides a Ètica per “motius organitzatius”

En resposta a la pregunta directa d’ERC aquest divendres, l’alcaldessa Colau ha exposat que la Direcció d’Anàlisi –la més col·lapsada– es va crear el passat mandat amb una directora, dues tècniques jurídiques i un suport administratiu. “Es va demostrar insuficient i l’octubre de 2020 es va aprovar una nova dotació de personal: a l’estructura anterior s’hi han afegit 2 tècnics jurídics, 1 gestor d’administració general i 1 administratiu qualificat”, ha dit. 

No obstant, d’aquestes 4 places només s’ha omplert la menys significativa, la d’administració. “Si no s’han cobert encara ha sigut per motius organitzatius diversos”, ha excusat l’alcaldessa. Com a causa principal ha destacat que el govern municipal va descartar omplir les vacants amb personal interí, una via que reconeix que ja hauria permès cobrir les places. 

“Per aquests llocs de responsabilitat tan singulars és millor fer un concurs de mèrits entre funcionaris de carrera”, ha argumentat. “És evident que aquestes places es cobriran i en els propers mesos hi haurà l’augment de dotació previst”, ha promès, sense donar cap data concreta. En tractar-se d’una pregunta directa a l’alcaldia, no ha intervingut al ple la tinenta Laia Bonet.

2.500 expedients d’Ètica acumulats en 6 anys

La regidora Elisenda Alamany (ERC) ha agraït les explicacions de Colau però ha lamentat que no casen amb un informe del propi Comitè d’Ètica, que exposava que la Direcció d’Anàlisi “rep entre 300 i 400 peticions anuals que han de gestionar només 4 funcionàries”. “S’han acumulat fins a 2.500 expedients des de 2016”, ha remarcat. “La situació actual és d’ofec institucional”, ha criticat.

L’altra crítica dels republicans és la dotació pressupostària. Segons Alamany, els assessors externs de la unitat d’Ètica han renunciat a part de les seves dietes per pal·liar la precarietat que genera l’absència d’una partida pressupostària pròpia per a la Direcció d’Anàlisi. Segons Colau, la unitat es finança de forma indirecta a través del pressupost del Comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern, el socialista Michael Donaldson (PSC).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa