Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau demana al nou govern de l’Estat recuperar el conveni de bicapitalitat cultural de Zapatero
  • CA

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha estrenat aquest dimarts un nou cicle de col·loquis amb els 7 principals candidats a les eleccions municipals organitzat per Barcelona Global i ‘La Vanguardia’ al Teatre Romea. La patronal local té les seves pròpies propostes per a la ciutat i vol prendre la temperatura a la disponibilitat dels alcaldables per aplicar-les. La líder de BComú, però, ha aprofitat per posar deures al nou govern de l’Estat i valorar els resultats electorals dels comuns.

Colau ha demanat “4 anys d’estabilitat” per negociar inversions i millores a Barcelona i ha citat dos casos concrets. Per un costat, ha citat recuperar el conveni de bicapitalitat cultural firmat per l’expresident José Luís Rodríguez Zapatero –vigent, tot i que no s’apliqui– per augmentar finançament milionari als grans equipaments culturals de Barcelona. “Tenim un greuge comparatiu amb Madrid, que no s’ha de preocupar d’un munt d’equipaments culturals perquè els paga l’Estat”, ha comparat. Ha recordat, així, els 11 milions d’euros que va destinar Zapatero al conveni en l’única ocasió que es va complir.

De fet el candidat socialista i extinent de l’alcaldessa, Jaume Collboni, també ha proposat en campanya recuperar aquest conveni. I després dels bons resultats que va obtenir diumenge ara, l’alcaldessa el pressiona perquè exerceixi ja d’aconseguidor en lloc d’incloure-ho al seu programa electoral.

L'alcaldessa Ada Colau, asseguda amb el periodista Enric Sierra al Teatre Romea, amb Pau Guardans / Barcelona Global

L’alcaldessa Ada Colau, asseguda amb el periodista Enric Sierra al Teatre Romea, escoltant a Pau Guardans / Barcelona Global

I per altra, la cap de llista dels comuns vol “activar una negociació a principis de mandat” sobre l’Estació de França i la platja de vies “infrautilitzada”. Tot i que amb reticències, per exemple des de l’àrea de mobilitat sostenible, Bcomú es mostra favorable a desmantellar aquest equipament ferroviari per ampliar el parc de la Ciutadella cap al mar. “Ja fa temps que s’està treballant en l’estratègia per la Ciutadella, que està molt avançada, també en la planificació urbanística per fer-la molt més porosa a l’entorn i amb la idea de connectar-la al mar i l’entorn de recerca que hi ha allà”, ha dit. “Hem de ser molt ambiciosos amb la connectivitat de la Ciutadella”, ha reblat. El zoo s’insertaria en la reorientació general del recinte cap a la ciència i ha tancat la porta a traslladar-lo fora de la ciutat.

Valoració electoral “agredolça”

A petició de Pau Guardans, president de Barcelona Global, l’alcaldessa ha valorat els resultats electorals com una “sensació agredolça”. Per un costat ha subratllat “l’alleujament” perquè “el trifachito de Colón” no suma majoria i ha celebrat que es dibuixi “un escenari de majories progressistes” que espera que es “concreti de la forma més àmplia possible”. Ha desitjat “quatre anys d’estabilitat i agenda social” i de “paciència” per arribar a “desjudicialitzar del tot la política”.

No obstant, Colau ha reconegut també que el seu partit no ha sortit del tot ben parat dels comicis: “No ens ha anat tan bé com ens hagués agradat però millor del que deien les enquestes”. Citant com a exemple València, ha disculpat la caiguda de la primera a la tercera posició pel “vot dual” a les estatals: “No s’ha de fer una interpretació literal dels resultats”. En el cas barceloní, ha atribuït la victòria d’ERC i PSC al “vot útil” per aturar l’extrema dreta i el vot de “protesta” pels presos polítics.

Preguntada sobre els rumors d’un salt d’Ada Colau a la política espanyola com a eventual ministra d’Habitatge, ha estat taxativa: “Ni ningú m’ho ha dit mai ni jo m’ho he plantejat mai, només penso en tornar a ser alcaldessa d’aquesta ciutat un segon mandat”.

Més diners per a la innovació, “depèn”

Diferents integrants de Barcelona Global han pujat a l’escenari per plantejar a Ada Colau diferents polítiques de foment de la innovació, des d’un laboratori per a start-ups tecnològiques fins a un fons per finançar la ciència i la recerca dotat de 40 milions d’euros. L’alcaldessa ha tirat d’ironia en veure que li demanaven, en el fons, mobilitzar un ampli pressupost de suport al teixit empresarial de la ciutat. Invertir, sí. En els instruments proposats, “depèn”: “Primer hem de veure si el que tenim no és suficient, si cal reforçar-ne de ja existents… Les administracions ja ens trobem amb massa espais, si en creem de nous potser n’hem de suprimir algun altre”. Els ha renyat amistosament per demanar-li que tregui “el talonari municipal” i ha passat la pilota a la Generalitat i l’Estat: “Estem orgullosos de tenir els comptes sanejats, però recordem que som l’admininistració amb el pressupost més petit, no se’ns pot demanar sistemàticament que suplim a les altres per molt que ni hi siguin ni se les esperi”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa