Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau i Collboni humilien Valls un any després del pacte d’investidura
  • CA

El govern d’Ada Colau i Jaume Collboni li va girat l’esquena a Manuel Valls un any després del pacte d’investidura que va permetre governar al bipartit BComú-PSC malgrat la victòria electoral d’Ernest Maragall (ERC). Els republicans s’ha cobrat una venjança freda amb una declaració institucional de condemna a l’expulsió dels habitants d’un campament gitano a París l’abril de 2013, ordenada per Manuel Valls quan era ministre de l’Interior francès. Recentment el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) l’ha considerada una violació de drets fonamentals.

Però ERC també ha rebut, perquè s’ha saltat el protocol de lectura de declaracions al ple per demanar la dimissió del regidor, el que no formava part del text acordat amb BComú, PSC i JxCat. Això ha permès al govern municipal per un costat participar de la condemna oficial a l’expulsió gitana, però per altra banda esbroncar els republicans per “saltar-se les regles del joc” i “faltar al respecte” a tots els electes.

Els grups que no l’han firmada han demanat una ronda d’intervencions, una pràctica insòlita al ple però contemplada al reglament. Valls ha fet palesa la seva absoluta indignació amb una contundent intervenció d’un minut, el màxim que li permetia el reglament. Ha volgut tornar a parlar, però l’alcaldessa no li ho ha permès perquè hauria significat saltar-se ella també la normativa municipal. Cs i PP li han fet costat.

Un dard molt explícit

La declaració recorda que la sentència d’Estrasburg “dictamina que l’estat francès va vulnerar el dret a la vida privada i familiar” de 20.000 persones d’ètnia gitana. I a més a més assenyala directament a Valls, encara que no l’anomeni pel nom: “Aquesta és una sentència important per si mateixa i especialment per a la ciutat de Barcelona, ja que qui era el ministre responsable de l’expulsió d’aquestes persones avui seu al Plenari del nostre consistori”.

“L’Ajuntament de Barcelona condemna els fets que van donar lloc a l’esmentada sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans i que són un exemple del pitjor nacionalisme excloent”, sosté el text, també en clara al·lusió irònica a les condemnes al nacionalisme que fa constantment Valls. Així mateix, el text reivindica Barcelona com una ciutat !oberta a totes les persones, sense importar la seva ètnia, llengua, religió, gènere o orientació sexual” i reclama a tots els 41 regidors del ple “exemplaritat” per garantir “el prestigi, la dignitat i la imatge” de la institució.

Valls, molt dolgut amb el PSC

Valls ha exprimit el seu minut d’intervenció per mostrar tota la seva indignació amb la declaració, que ha considerat “un insult a la República francesa”. Ha negat la major i ha dit que la sentència del TEDH només condemna la “vulneració de les garanties de tipus processal” en l’expulsió i no pas dels drets humans dels gitanos expulsats. Cap autocrítica, doncs, a la seva actuació com a ministre d’Interior francès. Ha carregat contra ERC, però les paraules més agres se les ha guardat per a comuns i socialistes.

“Dels grups independentistes res em sorprèn; de vostè, Colau, tampoc: viu amb el pecat original del meu vot fa un any i busca el perdó”, li ha etzibat. “El propòsit d’aquesta iniciativa és per suposat atacar-me pel vot de fa un any”, ha considerat. La cirereta ha estat per al PSC, amb qui més dolgut s’ha mostrat: “És especialment greu i preocupant que el PSC s’hagi prestat aquesta farsa, només es pot interpretar com un signe la seva falta total de lideratge, de qualitat política i d’elegància”.

La frase d’Alamany que ha ofès Colau i Bonet

La declaració l’havia de llegir la regidora republicana Elisenda Alamany, però en comptes de cenyir-se al text, ha disparat per lliure contra el regidor. El foc creuat amb el govern l’ha causat la frase final que ha afegit, de collita pròpia: “Avui la Barcelona oberta i plural el reprova senyor Valls, em pregunto què pensa fer, si emetrà una excusa pública i dimitirà”. L’alcaldessa Ada Colau i la tinenta Laia Bonet s’han indignat per la intervenció de la republicana, han fet notar que BComú i PSC no comparteixen la petició de dimissió i han exigit a Alamany que retirés la seva última i no constés a l’acta.

“Fer una crítica a un regidor sempre estarà present, ningú n’està exempt, però sempre des del respecte a les regles del joc”, ha dit Colau. Ha avançat que portaria el cas a debat a la junta de portaveus del consistori, on presumiblement ERC s’emportarà una esbroncada però a porta tancada. Laia Bonet (PSC) s’ha mostrat encara més ofesa i ha recriminat a ERC que porti al ple una declaració “per linxar a una persona a qui no donen dret de paraula”. “Vostès han donat una terrible lliçó d’antipolítica, em sap molt de greu”, ha afegit. El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra (BComú), ha combinat la condemna categòrica “als fets” succeïts a París amb la crítica a ERC per no haver “donat l’oportunitat” a Valls de donar explicacions amb més temps que un sol minut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa