Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau arracona l’oposició amb un ple monogràfic sense votacions
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona reprèn poc a poc la vida política interrompuda fa 5 setmanes per l’emergència sanitària. A instàncies de l’oposició, el govern municipal va acceptar convocar un ple extraordinari per debatre de forma monogràfica sobre la gestió del coronavirus a la ciutat. Els grups municipals esperaven poder-hi fer visibles les seves idees i crítiques, però el govern només els permet parlar 15 minuts a cadascun. I únicament per a respondre a l’informe que presentarà l’equip d’Ada Colau, sense dret a presentar propostes pròpies ni votar.

El ple es retransmetrà en directe per Betevé i per streaming. Serà virtual, però no igual per a tothom. L’alcaldessa Ada Colau (BComú) i el primer tinent d’alcaldia Jaume Collboni (PSC) presidiran la sessió des de la sala on habitualment es fan les rodes de premsa en lloc de fer-ho des de la sala de plens, que no està equipada per a fer-hi intervencions virtuals. Estaran acompanyats, a més, per la regidora de Salut, Gemma Tarafa (BComú) i el secretari municipal. 

Per tant, es visibilitzarà molt clarament qui està comandant el consistori, mentre que l’oposició es veurà dispersa en una vintena de connexions des dels domicilis de cada regidor. La majoria seran busts muts, perquè només parlarà un portaveu per grup. El temps també juga a favor de comuns i socialistes: el govern disposarà de 30 minuts –parlaran Colau, Collboni i Tarafa– i cada grup de l’oposició en tindrà 15.

Les rondes d’intervenció també són asimètriques: parlament inicial del govern per presentar el seu informe, primer torn de paraula per a l’oposició, rèplica del govern, segon torn de l’oposició i tancament final per al govern. Segons ha pogut comprovar el TOT Barcelona, l’executiu va fer saber als grups abans de Pasqua que durant el debat podran tractar “tots els aspectes derivats de la epidèmia sanitària i, per descomptat, els efectes socials i econòmics sobre la ciutat, i la resposta municipal”.

Donat que no es podrà votar cap mesura nova, ni del govern ni de l’oposició, serà una sessió absolutament simbòlica i sense capacitat decisòria.

Acte memorial per a les víctimes

En acabar el debat es llegirà una declaració institucional, que molt probablement comptarà amb suport unànime dels 7 grups. El text, al que ha tingut accés aquest diari, expressa “el condol de l’Ajuntament per totes les víctimes” del coronavirus i avança el compromís del consistori de “celebrar un acte institucional de record quan les condicions de la pandèmia ho permetin”.

La declaració també agraeix a tot el personal sanitari el seu “esforç impressionant” i “l’extrema sensibilitat en l’acompanyament dels malalts”, i fa extensiu el reconeixement a tot el personal dels serveis essencials. Finalment el text postula la ciutat com “un dels motors principals de la recuperació econòmica del país”. “Barcelona és una ciutat feta a si mateixa, i sempre ha demostrat la capacitat de renéixer”, conclou la declaració, al més pur estil ciutat-estat.

Dos mesos d’eclipsi

Es tracta de la primera sessió que celebra el consistori des del 28 de febrer. Hauran passat 48 dies sense que tingui lloc cap comissió ni plenari municipal. De fet, el primer ple ordinari –amb proposicions i votacions estàndard– no es celebrarà fins al 29 d’abril, és a dir, després d’un desert de pluralitat política de 59 dies.

La gestió municipal de l’epidèmia s’ha caracteritzat aquest mes per una intensa exposició mediàtica del govern. L’alcaldessa Ada Colau ha eclipsat no només a l’oposició, sinó també al partit soci de govern, el PSC, d’ençà que va acabar la quarantena preventiva el 23 de març. S’ha enfrontat a la Generalitat per les residències i ara a l’Estat pel desconfinament de les criatures. S’ha encarregat també de fer molts dels anuncis de noves mesures i de l’actualització de dades, així com de la gran majoria d’entrevistes a ràdios i televisions i de comparèixer amb la consellera de Salut, Alba Vergés. Fins i tot va protagonitzar el seu propi programa televisiu, L’alcaldessa respon als infants, emès dissabte passat a Betevé.

Però Colau no només ha eclipsat a l’oposició: també el líder del PSC, Jaume Collboni, ha vist molt reduïda la seva visibilitat. Ha pogut protagonitzar tot just 3 rodes de premsa, una de les quals compartida amb l’alcaldessa. Ho ha compensat una mica amb declaracions inserides en sis notes de premsa i visites per lliure a hotels, pavellons, mercats o hospitals, de les que ha difós fotografies a les seves xarxes socials.

 

 

Els regidors del grup socialista Rosa Alarcón i sobretot Albert Batlle han tingut alguna ocasió més d’aparèixer en pantalla: han estat els encarregats de donar dades actualitzades de mobilitat i seguretat, una informació amb molta notorietat durant les primeres setmanes de confinament.

L’oposició ha mantingut un perfil discret també, amb una dotzena de comunicats entre els 5 grups en aquestes 5 setmanes d’excepcionalitat. Els motius són diversos, des de les dificultats d’adaptar-se a la política confinada fins al silenci per respecte a les víctimes, passant per les dificultats de fiscalització del govern i la concentració d’esforços dels partits en l’esfera catalana i espanyola. En diverses ocasions l’oposició ha fet arribar al govern suggeriments i retrets únicament en privat.

Tot i que cada grup ha seguit la seva estratègia, tots coincidien en la conveniència d’un ple monogràfic sobre el coronavirus per concentrar les aportacions de l’oposició. I així ho van demanar en la Junta de Portaveus de la setmana passada, de la que van sortir enfadats per la negativa municipal a votar proposicions sobre la Covid-19. Per fer prosperar qualsevol pla de xoc, inversió o rectificació municipal hauran d’esperar dues setmanes més, fins al ple ordinari. Té l’objectiu primordial de despatxar expedients que ja no poden ser ajornats més dies, però a falta d’alternatives segur que cada grup hi presentarà també alguna idea pròpia sobre la crisi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa