El cangur municipal engegat ara fa un any pel govern d’Ada Colau s’expandeix i arribarà a més nens i zones de Barcelona a partir del 4 d’octubre. Així, si durant els primers dotze mesos el servei cobria la franja d’edat de 4 a 12 anys, ara la iniciativa municipal permetrà fer-ho també amb canalla d’entre 1 i 3 anys. A més, hi haurà més treballadors i més punts d’acollida. Es passa de comptar amb set espais destinat al canguratge municipal a tenir-ne nou a disposició. Segons els càlculs municipals, això suposa cobrir demanda en fins a una vintena de barris de la ciutat, especialment de les zones amb rendes familiars més reduïdes.

Al projecte se’l coneix formalment com “Concilia” i ja s’ha desplegat a diferents punts de Nou Barris, al Raval, a la Trinitat Vella, al Bon Pastor i la Marina. De moment, el servei per als més petits (1-3 anys) està reservat per a quatre dels nou punts d’acollida, que s’estrenarà a les instal·lacions d’escoles bressol municipals. La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha detallat que amb els recursos inicials no es podia cobrir el tram dels preescolars, però que amb aquesta millora això començarà a solucionar-se. A més, ha detallat que també hi sumaran professionals per tenir cura dels infants amb necessitats especials.

El cangur es mantindrà disponible totes les tardes de dilluns a divendres i tot el dia en el cas dels dissabtes i festius. Això últim, pero, s’adaptarà en funció de la demanda que es trobi a cada punt. La mateixa Laura Pérez ha recordat que l’objectiu d’aquest servei és “fer més fàcil” la vida de les dones que travessen situacions de precarietat econòmica però també de “precarietat de temps”, recull l’Agència Catalana de Notícies.

La meitat de les famílies, monoparentals

Les dades refermen aquest ús. Segons ha detallat l’Ajuntament aquest dijous, des de l’octubre del 2020 fins al juny passat, el cangur municipal va arribar a 611 nens. De mitjana, cada infant va ser acompanyat per aquest servei unes 13 vegades durant el curs. Aproximadament la meitat de les famílies que es van acollir a la iniciativa eren monoparentals. En aquest sentit, destaca com 1 de cada 3 nens atesos per aquest sistema innovador venien derivats d’altres espais com serveis socials, escoles, centres cívics, casals de barri o xarxes de suport.

El 47% de les famílies que van fer ús d’aquest recurs no tenien cap feina en el moment d’inscriure’s. Així i tot, el 63% dels serveis es van fer per afavorir la conciliació laboral. Alhora, el 13% dels casos corresponia a la necessitat d’un temps de desancs per part dels familiars.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Bilma a octubre 01, 2021 | 12:53
    Bilma octubre 01, 2021 | 12:53
    No entenc el concepte "GRATUÏT". Que voleu dir que els cangurs no cobren? O potser voleu dir "subvencionat" o "amb càrrec als impostos municipals". Ai que l'enganyifa dels comuns i les comuneres, ja us ha ben seduït... En qualsevol cas no es pot dir que la colau ho posi de la seva butxaca.

Nou comentari

Comparteix