Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona reclama endurir el Codi Penal per lluitar contra els carteristes

L’Ajuntament de Barcelona ha tornat a demanar al govern espanyol que impulsi una reforma legislativa del Codi Penal i endurir les penes per als carteristes multireincidents. La proposta de JxCat ha obtingut els vots de tots els grups municipals a excepció d’ERC, que s’ha abstingut. Fonts dels republicans han justificat el vot en el fet que una reforma del Codi Penal és una qüestió molt seriosa que no es pot “legislar en calent”.

El portaveu de Junts, Jordi Martí, ha defensat la necessitat d’impulsar els canvis legislatius necessaris perquè la multireincidència sigui un agreujant per perseguir amb més eficàcia els carteristes de Barcelona. El tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, fa temps que pica a les portes del ministeri de l’Interior per buscar suports, però malgrat els contactes constants des del 2019 amb Madrid no ha aconseguit gaires avenços.

Mossos de la l'Àrea de Seguretat del Transport Metropolità (Astmet),
Mossos de la l’Àrea de Seguretat del Transport Metropolità (Astmet), identificant un grup de carteristes al metro / Jordi Play

El regidor ha matisat que “no es tracta en cap cas de castigar els petits furts de persones que es puguin veure abocats a fer-los sinó que l’objectiu de la reforma del Codi Penal hauria de ser “sancionar amb molta més gravetat la perpetuació de conductes ja penalitzades i que fan grups organitzats”. Segons Martí, en els últims anys s’ha identificat almenys a 111 delinqüents que acumulen 4.500 antecedents –una mitjana de 40 delictes per cap–. “Estem davant d’un fenomen de criminalitat greu”, ha afegit Martí, “i amb la nostra proposició volem fer un pas més en un camí que el Govern municipal també interpreta com a necessari.

Una vella carpeta a la taula de Batlle

El TOT Barcelona ja va avançar fa tot just un mes que l’Ajuntament de Barcelona volia desenterrar la proposta de castigar amb més duresa els robatoris. A l’estiu del 2019 els serveis jurídics municipals ja tenien un esborrany de la proposta que volien traslladar al Congrés dels Diputats. El text donava tres alternatives: o bé convertir els furts en delictes menys greus per poder considerar la reincidència com un agreujant; o bé afegir una esmena a la llei per deixar clar que tres condemnes per furt serien un agreujant per judicis futurs; o bé introduir un nou article per escalar les penes de presó per als lladres reincidents.

Martí ha recordat que la inseguretat segueix sent el principal problema dels barcelonins, fins i tot durant la pandèmia. “Però sí la percepció d’inseguretat és el principal problema pels ciutadans de Barcelona”, ha dit Martí, “aquest encara s’agreuja més quan es té la sensació que hi ha persones i grups de delinqüents, amb molts antecedents i currículum delictiu, són detinguts, però després poden sortir tranquil·lament per la porta del darrere de les comissaries”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Amb els comuns no podem a octubre 20, 2021 | 18:15
  Amb els comuns no podem octubre 20, 2021 | 18:15
  carteristes, diuen diuen diuen, que a l'ajuntament, si malgasta molta pasta, i s'enxufen contractistes, amics i familiars. Potser ja és hora que s'investigui això primer
 2. Icona del comentari de: Anònim a octubre 20, 2021 | 19:05
  Anònim octubre 20, 2021 | 19:05
  Voleeeeem acolliiiiiiiiir!
 3. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a octubre 20, 2021 | 20:57
  Tripartit no, gràcies octubre 20, 2021 | 20:57
  Abans no la fotem fora, la Colau ens en ficarà uns quants milers més
 4. Icona del comentari de: Vendetta a octubre 20, 2021 | 22:54
  Vendetta octubre 20, 2021 | 22:54
  No volem acollir
 5. Icona del comentari de: ciutadà a octubre 21, 2021 | 08:05
  ciutadà octubre 21, 2021 | 08:05
  Caldria adoptar el sistema japonés; allà els pispes només ho fan una vegada, de robar. Ja en te cura el govern de no deixar-los cap oportunitat de reincidir; per aixó diuen que , anant pel carrer, és més facil que rellisquis i et renquis una cama que no pas que et robin la cartera.
 6. Icona del comentari de: Català a octubre 21, 2021 | 08:43
  Català octubre 21, 2021 | 08:43
  Per aixó, la primera cosa desagradable que pateixen els japonesos quan viatgen a Barcelona és que els pispen la cartera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa