La “generació 14-O” acampa a la plaça Universitat i talla la Gran Via

L’acampada de joves de la ‘generació 14-O’ –en referència al 14 d’octubre, la data en què es va conèixer la sentència del Procés– instal·lada a la plaça Universitat aquest matí ha tallat la Gran Via al migdia. La seva intenció és fer una assemblea a les cinc de la tarda i instal·lar tendes també a la calçada. Fins ara, només n’hi ha al centre de la plaça.

Així és com ha començat l’acció aquest matí, quan una vintena de tendes de campanya s’han esplegat en qüestió de minuts a la plaça Universitat i uns 200 estudiants s’hi han situats disposats a protestar durant dies. Aviat les tendes eren unes 60. És un nou capítol de protesta juvenil contra la sentència i contra la “repressió policial”, tal com l’ha definit un dels participants, Toni Collet.

L’acampada ha estat organitzada entre grups d’amics i de forma relativament “espontània” durant els darrers dies, segons Collet. Tenen la intenció de passar dies i nits a la plaça, fins que les tornin l’horitzó de futur que asseguren “els han pres”. A més, confien que centenars de joves se sumaran a l’acció les properes hores i jornades. L’objectiu, confirma un altre participant, és ocupar tota la plaça Universitat i, si són prou gent, tallar la Gran Via amb l’acampada. “Seria ideal”, diuen. 

Tot i que cap organització s’ha pronunciat com a impulsora de l’acció, Arran, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i el Jovent Republicà hi han donat suport. 

Cinc reivindicacions

En un manifest que parla en nom dels joves acampats s’esmenten cinc objectius que vol assolir la protesta. El primer, que l’Estat aturi la “repressió” i que els cossos de Mossos d’Esquadra i Policia Nacional depurin responsabilitats per les actuacions durant les protestes post sentència. Segon, que el president espanyol, Pedro Sánchez, condemni la “violència policial” i que negociï un referèndum d’autodeterminació.

Tercer, “amnistia total” per als presos polítics. Quart, que es garanteixin els “drets civils i polítics” vulnerats pel Tribunal Suprem. I, per últim, un futur “digne” per als joves amb mesures contra l’emergència climàtica, l’accés a l’habitatge social i la Igualtat entre homes i dones. S’autoanomenen “Generació del 14 d’octubre”, en referència a la data de la sentència, dia en què segons el manifest van “perdre la por”.

La Judit i l'Anna a l'acampada juvenil | Adrià Lizanda

La Judit i l’Anna a l’acampada juvenil | A. L.

Comentaris

    Con esta acampada, el mundo no tendrá la más mínima duda del sufrimiento del pueblo catalán. Octubre 30, 2019 | 15:13
    Eso sí, cuando lleguen los periodistas extranjeros tendrán que esconder los móviles de última generación y cambiarse la ropa de marca por ropa de mercadillo; pobres desgraciados, tan jóvenes y tan descerebrados; vulgares fanáticos que han sido engañados.
    fran bcn Octubre 30, 2019 | 18:04
    Colau on es la Guàrdia Urbana??

Nou comentari