Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament diu que li “preocupen” les imatges dels trets però demana “prudència”
  • CA

Nova compareixença pública dels representants de l’Ajuntament de Barcelona en relació als fets d’ahir en què un urbà va acabar disparant dues vegades a un sensesostre que portava un ganivet a la mà. Després que el tinent d’alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, fes uns primers aclariments i donés la versió policial –que l’home intentava clavar un ganivet als agents– avui ha estat el torn de la tinent d’alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez. Primer de tot, ha aclarit que el sensesostre ferit a l’abdomen encara es troba “en estat greu, però estable” i tot seguit ha reconegut que li “preocupa” el contingut dels vídeos que mostren els fets i que han suscitat crítiques que posen en dubte la proporcionalitat de l’actuació policial.

“Òbviament ens preocupen les imatges d’ahir i ens preocupa que es doni amb celeritat però també amb seriositat aquesta investigació”, ha apuntat Pérez en atenció a la premsa. “Hem de demanar la prudència necessària per poder fer la investigació”, ha afegit, en relació tant al procés intern de revisió dels fets que ha iniciat la Guàrdia Urbana com a la investigació oberta pels Mossos d’Esquadra.

La tinent d’alcaldia de Drets Socials ha descrit el sensesostre a qui van disparar com una persona que havia arribat recentment a la ciutat des de l’estranger. Feia pocs mesos que havia arribat a la ciutat i tenia dificultats amb l’idioma. Els equips de carrer de l’Ajuntament que fan seguiment de les persones que dormen al ras –el Servei d’Intervenció Social Medi Obert– feia “poques setmanes” que “havien començat a generar el vincle de confiança” que es necessita “per poder les derivacions i la intervenció social necessària”. També els professionals de la fundació Arrels hi havien entrat en contacte. Els veïns i treballadors de la zona el descriuen com una persona que sempre duia un barret de cowboy i que podia tenir problemes psicològics derivats de la vida al carrer, però que no havia estat mai agressiu.

Ahir, Albert Batlle va anunciar que la intervenció policial va començar per un avís de “molèsties” de l’home. Amb l’arribada dels agents i la persecució de l’home, incloent una furgoneta en marxa, el sensellar va mostrar “una actitud agressiva”, apuntava Batlle, que va acabar “en intent d’agressió amb arma blanca” cap als agents.

Un cop revisades les poques imatges que es tenen dels fets, fonts policials remarquen que l’amenaça d’un home amb un ganivet que s’aproxima a un agent és motiu suficient per disparar, ja que existeix el risc de ferir greument el policia i se sent com l’avisen repetidament perquè no avanci. D’altra banda, amb els vídeos que mostren la superioritat númerica dels agents i el comportament de l’home just abans dels trets, el Centre de Defensa dels Drets Humans Irídia resol que “hi ha indicis de desproporcionalitat” en l’ús de l’arma de foc i reclamen una investigació judicial rigorosa.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ui a novembre 23, 2020 | 12:14
    Ui novembre 23, 2020 | 12:14
    Ui si hagués estat un mosso i no un guàrdia de la urbana! L'alcaldessa ja hauria surtit mil vegades a desqualificar-lo

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa