L’increment de contagis per Covid-19 a la ciutat, inscrits dins d’una tendència generalitzada a Catalunya, a l’Estat i a molts altres punts del món, farà que aquest estiu sigui més devastador del que s’esperava tot just fa unes setmanes en termes turístics. El 75% del turisme que arribava a Barcelona en l’era pre-Covid era internacional, i de fet, la capital de Catalunya és la principal receptora de visitants estrangers de tot l’Estat. Però els missatges d’alguns estats cridant els seus ciutadans a evitar explícitament la destinació Catalunya, i també Espanya, colpejarà tots els àmbits econòmics de la ciutat i del país amb més força de la prevista.

Serà un cop devastador perquè Barcelona continua tenint, a la pràctica i més enllà de les declaracions ideològiques, un model econòmic exageradament basat en el creixement intensiu del turisme, amb una fal·lera per incrementar els passatgers de l’aeroport i els creueristes al preu que sigui. Aquesta és justament la línia que vol imposar una de les dues ànimes del govern municipal, el PSC, per mantenir un model de ciutat del segle XX.

Més enllà de les necessàries mesures de contenció sanitària que previsiblement caldrà aplicar a Barcelona i a tot Catalunya per frenar l’expansió del virus, qui sap si fent passos enrere, potser és un bon moment perquè Barcelona, i Catalunya, facin una reflexió a fons sobre quin és el model econòmic que necessiten la ciutat i el país per oferir un futur sostenible tant en termes mediambientals com econòmics, íntimament lligats a la qualitat de vida, la justícia social i els drets dels ciutadans a viure en condicions de plena dignitat. El creixement a qualsevol preu, posant tots els ous en el mateix cistell, s’ha revelat com una opció fracassada en termes socials, si bé és beneficiosa per a les elits. Però si es governa per a tothom i no només per a l’Ibex-35, ara toca apostar definitivament per un canvi de model econòmic.

Barcelona i Catalunya tenen tots els ingredients per a una economia basada en el coneixement i la ciència, amb una xarxa forta que sostingui l’educació, l’empresa i la recerca per transferir el coneixement a la societat. Un creixement menys expansiu i explosiu, però més sostingut en el temps, més robust i no sotmès a les inclemències.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Narcís a juliol 09, 2021 | 20:18
    Narcís juliol 09, 2021 | 20:18
    És obvi que Catalunya no pot ser/ basar-se en un ' estat bananer ' i .. tururut viola ( i menys amb treballadors sense drets de cap mena i, per si no fos prou, vinguts d' espanya, i, a sobre , anticatalans no pocs sinó massa ! PD : el quid de la qüestió rau en que ningú pren la iniciativa i , per descomptat, el munt de milers de milions que ens pirateja aquest estat, estat gens ni mica agraït; a l' inrevés, com més hi fem .. més ens odien, més ens fumen !
  2. Icona del comentari de: Espectador a juliol 09, 2021 | 21:02
    Espectador juliol 09, 2021 | 21:02
    Amb la Colau d'alcaldesa la mediocritat s'imposará sempre.
  3. Icona del comentari de: fat boy a juliol 10, 2021 | 01:20
    fat boy juliol 10, 2021 | 01:20
    Els que s'ho han muntat be son els espanyols. Les seves industries mes importants son les del sector extractiu i les artesanals d'exportacio. Les extractives d'impostos de Catalunya i l'exportacio d'espanyols.
  4. Icona del comentari de: Entrepreneur a juliol 10, 2021 | 11:14
    Entrepreneur juliol 10, 2021 | 11:14
    El problems més sever que té Catalunya, apart de la dependència d'Espanya, és l'atur. No cal no estar d'acord, com no ho estic amb la periodista, per fer-li veure que la transició al seu model implica una forta destrucció de llocs de treball i de petites empreses. Així que què fem en el mentrestant. Li recordo que a Catalunya hi ha manta empresa multinacional que dóna molta feina, europees i americanes, que necessiten un aeroport amb les connexions necessàries (jo, per anar als USA intento aprofitar els vols directes amb sortida de Barcelona, que són limitats; m'agradaria que en fossin més, ja que d'altra manera, com que no vull anar per Madrid, he d'anar via els aeroports europeus amb més vols directes). Ara també ens "molesten" els creuers, i tornem al que deiem de l'atur. S'ha de pensar més en la transició vers a un nou model, a mig termini, que en espantar ara a aquells que , de moment creen ocupació i també riquesa. Per cert, "momentum" en català es diu IMPULS.
  5. Icona del comentari de: Anònim a juliol 10, 2021 | 11:20
    Anònim juliol 10, 2021 | 11:20
    En el segle XIX, època de la revolució industrial, Catalunya i Barcelona va ser capdevantera en l’economia industrial. En la primera meitad del segle XX, moments de revoltes socials, a Catalunya i Barcelona van nèixer moltes associacions obreres i socials. En la segona meitad del segle XX, increment exponencial del turisme mundial, Catalunya i Barcelona va ser un dels més grans objectius turístics. En el segle XXI la gran revolució mundial és el coneixement i la cultura digital. Catalunya i Barcelona ha de ser un dels centres mundials en aquests sectors. Contemplant l’altre gran objectiu que és la sostenibilitat i la problemàtica del canvi climàtic i el turisme no ajuda a aquests objectius de l’actual segle.
  6. Icona del comentari de: Joan Tort a juliol 10, 2021 | 11:25
    Joan Tort juliol 10, 2021 | 11:25
    El comentari sense nom ha estat un error. El meu nom us el comunico en aquest missatge
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juliol 10, 2021 | 13:39
      Doctor Strangelove juliol 10, 2021 | 13:39
      Se'ns en re-fot el teu nom, nano! Doc.
      • Icona del comentari de: fat boy a juliol 10, 2021 | 20:23
        fat boy juliol 10, 2021 | 20:23
        I ara?, aquests son els "modos" que t'ensenyaven els "harmanus".
  7. Icona del comentari de: JOSEP PAGÈS i CANALETA EL AVI CULER DE CARDEDEU a juliol 10, 2021 | 14:56
    JOSEP PAGÈS i CANALETA EL AVI CULER DE CARDEDEU juliol 10, 2021 | 14:56
    Si Barcelona vol ser una Gran Capital de Espanya i de la Unio Europea , primer a de AMPLIAR EL Aeroport del Prat de Barcelona ,la tercera Pista Per mi feria LA CUARTA PISTA SOBRE EL MAR .. De aquesta manera alejas el Soroll de la gent de la població ..CAL Fer Arribar EL AVE a la TERMINAL T-1 .. BARCELOJNA CIUTAT DE CONGRESOS Necesita twenir millor traspòrt MILLORS TRENS ,TAXIS SEGURATAT FALTEN POLICIAS .
  8. Icona del comentari de: JOSEP EL AVI DE CARDEDEU a juliol 10, 2021 | 14:57
    JOSEP EL AVI DE CARDEDEU juliol 10, 2021 | 14:57
    Si Barcelona vol ser una Gran Capital de Espanya i de la Unio Europea , primer a de AMPLIAR EL Aeroport del Prat de Barcelona ,la tercera Pista Per mi feria LA CUARTA PISTA SOBRE EL MAR .. De aquesta manera alejas el Soroll de la gent de la població ..CAL Fer Arribar EL AVE a la TERMINAL T-1 .. BARCELOJNA CIUTAT DE CONGRESOS Necesita twenir millor traspòrt MILLORS TRENS ,TAXIS SEGURATAT FALTEN POLICIAS .
  9. Icona del comentari de: Visions complementàries a juliol 10, 2021 | 17:41
    Visions complementàries juliol 10, 2021 | 17:41
    Aquest article, assenyat i interessant, es complementa amb una altra visió sobre el mateix tema, en aquest cas del Francesc Abad al Raco català, on dispara sense pels a la llengua: https://www.racocatala.cat/opinio/article/52651/ciutat-ens-volen-arrabassar-colau-pijoprogres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa