Mentre hi hagi escoles segregades no hi haurà un dret efectiu a l’educació. A Barcelona, 4 de cada 10 alumnes d’origen estranger estan matriculats a una escola que té una composició més vulnerable que el seu entorn. Aquesta segregació escolar comporta per als infants un perjudici majúscul i per a la ciutat una pèrdua de cohesió social, i per això calen mesures rotundes i urgents.

El Pla de Xoc, aprovat fa 3 anys, va convertir Barcelona en un municipi referent en la lluita contra la segregació escolar. S’ha avançat decididament per aconseguir una meta que, per desgràcia, no és tan senzilla com sembla: que les escoles de cada barri responguin a la composició del seu entorn. Les mesures necessàries requereixen una valentia excepcional per part d’un municipi condicionat per una xarxa concertada poderosa però que fa anys que perd demanda.

L’esforç municipal per posar fre a la segregació comença a donar fruits, però hi ha el risc de centrar-se només en les actuacions que ja estan en marxa, com la detecció d’alumnat vulnerable, i desatendre altres fronts. Una d’aquestes amenaces ineludibles és la sobreoferta educativa, concentrada especialment als centres concertats, i el dèficit de places públiques a certs barris. 

A Barcelona, 3 de cada 10 places concertades van quedar vacants la preinscripció passada. Aquest excés contrasta amb les xifres del sector públic, on només 1 de cada 10 llocs de P3 va quedar sense ocupar. Però el fet que la concertada ofereixi més places té conseqüències perverses per a la segregació, ja que es converteix en un focus d’atracció per a famílies amb més recursos (temps, cotxe…) per matricular-se fora del barri. Així, la sobreoferta produeix entorns diversos residencialment, però amb escoles segregades, generalment públiques.

Barcelona ha d’atacar urgentment aquest problema que s’agreujarà cada any per la caiguda de la natalitat, la relaxació dels fluxos migratoris i la baixada de demanda de concertada. El Consorci d’Educació ja ha activat mesures positives com les reduccions de la ràtio per grup per limitar la sobreoferta i garantir una millor atenció de l’alumnat, però cal anar més lluny.

És imprescindible respondre al creixement de les peticions de places públiques i assegurar-ne una de proximitat per a les famílies que en demanin. D’altra banda, el declivi de les opcions de concertada exigeix ​​una reducció de l’oferta en aquest sector. El Consorci haurà de prioritzar la supressió de grups concertats de P3 que no responguin a les necessitats d’escolarització i que incrementin la segregació.

Aquestes mesures requeriran valentia política, redoblar l’aposta pel Pla de Xoc i modificacions normatives de país per assegurar la corresponsabilitat del sector concertat. L’objectiu ha de ser reforçar la xarxa pública i promoure una oferta ajustada que previngui la segregació escolar. I caldrà ser ràpids: les decisions que es prenguin ara marcaran la vida de tota una generació d’infants.

.

*María Segurola és responsable de polítiques contra la segregació escolar a la Fundació Bofill.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Víctor Ranera Martín a maig 20, 2022 | 23:45
  Víctor Ranera Martín maig 20, 2022 | 23:45
  Em sap molt greu aquest discurs d'odi cap a l'escola concertada. Partim que els centres concertats estan infrafinançats i que moltes famílies de tota mena tenen dificultats econòmiques. La majoria de l'escola concertada és escola de barri nascuda en uns moments on l'ensenyament públic no rutllava. Creure que els governs i l'administració pública ho resoldrà tot és no veure la realitat. De la mateixa manera és un error no voler veure que part de la menor demanda de places a l'escola concertada ve del fet que cal que les famílies paguin un infrafinançament públic que cap govern ha volgut afrontar. El Pla de xoc del Consorci d'educació de Barcelona no resol el problema de la segregació perquè no ha calculat el cost real de la plaça escolar i perquè no es basa en la transparència i, si no, mireu com fan la liquidació de pagaments o assignen les places de reserva.
 2. Icona del comentari de: Mireia Torres a maig 21, 2022 | 09:03
  Mireia Torres maig 21, 2022 | 09:03
  Aquesta fundacio de comunistes colauescos es un atemptat a la raó. La igualdat per baix nomes serveix per crear analfabets que votin colau, junquas o illas. L' ensenyament es un dret, l'educacio comunista es una aberracio feixista propia dels hereus del gran Jaume Bofill. Stop al feixisme de la culturitzacio forhçada d'esquerres stalinistes !!!
 3. Icona del comentari de: JordiP a maig 21, 2022 | 11:09
  JordiP maig 21, 2022 | 11:09
  No estic gens d'acord, senyora. L'escola privada a Catalunya és conseqüència del dèficit de centres públics des del 1939 i del monopoli de l'esglèsia en aquest sector. En el seu moment, algunes iniciatives privades van obrir clars en l'espesa xarxa adoctrinadora del capellanat. Al augmentar les places públiques, va guanyar importància la sapiència funcionarial i indiferent. Aixó va fer destacar els projectes pedagògis diferencials de moltes d'aquestes escoles. I la insuficiència de recursos de l'Administració va acabar d'envernissar l'ensenyament. Per a la Gene, el cost d'una plaça privada concertada és molt inferior al d'una plaça pública que, a més, s'estalvia la inversión inicial. Sí, és clar, ni així s'arriba al nivell educatiu desitjat i cal afegir algo més. Jo vaig viure a París l'escomesa de l'Estat francés per a fagocitar l'escola Decroly; finalment la va integrar en el sistema nacional. I ara ja no es diferència gens d'una escola qualsevol de qualsevol punt de França. Aixó sí, mantenen escoles privades de l'Estat molt i molt elitistes d'on surten els gestors de la nació. Pagats per tots els francesos. És aixó el que volem? Una escola monòtona i depriment, però barata, mentre els "high class" obtenen títols admirats i, segurament, sobrevalorats?
 4. Icona del comentari de: JordiP a maig 21, 2022 | 11:15
  JordiP maig 21, 2022 | 11:15
  Montessori, Pestalozzi, Decroly i companyia no tenen cabuda en un sistema educatiu centralista, autocràtic i homogeneitzador. Que, a més, oh, manes de la funcionarització, tendeixen a igualar pel baix. Un sol projecte educatiu que arriba cada any sobre paper timbrat i "d'obligat compliment". L'Estat (i la Gene també és Estat) ha de facilitar la diversitat i obertura de l'ensenyament per tal de guanyar potència intel·lectual. I molts ciutadans pagarem la diferència de cost amb un cert entusiasme. Mentre poguem.
 5. Icona del comentari de: A por ellos a maig 21, 2022 | 11:57
  A por ellos maig 21, 2022 | 11:57
  Associació Bofill dedicada a rebentar l'ensenyament. La promoció de la incompetència és la seva principal filosofia, que es basa en baixar nivells i fer una educació per retardats. De moment han destruït l'ensenyament públic i ara van a per la resta.
 6. Icona del comentari de: Concertat a maig 21, 2022 | 12:00
  Concertat maig 21, 2022 | 12:00
  Jo he sigut educat en una escola segregada i no m'ha passat res. Vaig ser més feliç què un tornabis i les coses m'han anat raonablement bé. Si tingues un net en edat escolar, no em faria res, si els seus pares així ho volguessin, què anès a una escola concertada. Les esquerres feu problemes on no n'hi ha. I allà on en surgeix algún no pareu fins fer-lo més gros.
 7. Icona del comentari de: Article de raza gandula a maig 21, 2022 | 15:27
  Article de raza gandula maig 21, 2022 | 15:27
  Per cert,l'escola concertada es molt millor que la publica i molt mes barata que la publica. Tancar la publica si que MILLORARIA MOLT L'ENSENYAMENT DE LES PERSONES. I els micos q la publica a aprendre a fer el ganduls com una colau, que per cert, va anar a la concertada
 8. Icona del comentari de: Colauisme per l'analfabetisme public d'Esquerra a maig 21, 2022 | 16:09
  Colauisme per l'analfabetisme public d'Esquerra maig 21, 2022 | 16:09
  Qui paga a aquesta secta analfabeta i retro.educativa del pobre Jaume Bofill? Senyora, vol dir que sap el que diu? De qui cobra?

Nou comentari

Comparteix