Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Passeig de Gràcia, amb Barcelona: més seguretat i millor mobilitat
  • CA

Setanta anys de compromís per fer brillar la principal artèria comercial de la ciutat. Aquest 2022 celebrem el 70è aniversari des de la fundació de l’Associació del Passeig de Gràcia, una de les primeres associacions comercials de Barcelona, ​​i ho fem posant en valor el paper rellevant no només pel principal eix comercial de la ciutat, sinó també per a Barcelona.

Aquesta entitat, que reuneix les botigues, els restaurants, els hotels i els equipaments culturals del Passeig de Gràcia, ha estat clau a l’hora d’ajudar a situar aquest carrer entre les vies de més renom i importància del món. Fruit de la tradició associativa existent a l’època, el 3 de maig del 1952 els comerciants del Passeig de Gràcia van decidir unir-se amb l’objectiu de promoure-hi millores i de vetllar pel seu bon estat. Des d’aleshores, l’entitat ha liderat les principals reivindicacions i els èxits col·lectius del passeig, com eixamplar-ne les voreres, la construcció d’aparcaments subterranis o millores en il·luminació i seguretat.

El contrapès al poder

L’associació ha vetllat sempre pels interessos del passeig, independentment del govern municipal i del seu color polític. Algunes reclamacions van fer que despectivament ens diguessin ‘els Enemics del Passeig de Gràcia’, però en tot moment vam tenir clar que un dels nostres principals papers havia de ser el de ‘contrapès’: sol·licitar al poder municipal que rectifiqués quan prenia decisions contràries a l’interès del passeig.

Si bé els primers establiments comercials al Passeig de Gràcia van sorgir a partir del 1930, no és fins a la dècada dels anys 40 del segle passat que les botigues i restaurants van guanyar protagonisme i van iniciar la seva consolidació. El primer repte a què va haver de fer front l’Associació va ser la necessitat de millorar la neteja i sobretot la il·luminació. És curiós com 70 anys després algunes de les nostres reivindicacions segueixen sent les mateixes: un carrer que aspira a comptar amb els establiments més prestigiosos i que exerceix d’aparador internacional de Barcelona ha de ser amable, net i segur.

Les actuals reivindicacions

Avui, 70 anys després de la seva fundació, l’Associació seguim reclamant millores per al Passeig de Gràcia i per a la resta de Barcelona, ​​per exemple més seguretat ciutadana. Barcelona és la ciutat de més de 20.000 habitants amb més delictes per habitant i no som eficaços en la lluita contra la multireincidència i la delinqüència professional. Per això, reclamem consens, canvis legislatius equiparables als dels països del nostre entorn i millores en el sistema judicial per evitar el col·lapse actual.

Tan important és que no robin els nostres clients i veïns com que ens puguin venir a veure. Els establiments de Passeig de Gràcia tenen vocació de capitalitat i centralitat, perquè atrauen clients de Barcelona, de ​​la resta de Catalunya, d’Espanya i, per descomptat, d’altres països. En aquest sentit, l’Associació observem amb preocupació la política municipal de mobilitat, que persegueix el cotxe privat sense alternatives de millora del transport públic. A l’hora de restringir la mobilitat de veïns de la resta de Barcelona i de visitants, no es poden oblidar els efectes sobre el comerç, la restauració i l’economia en general.

Per últim, reivindiquem també la capitalitat de Barcelona. Volem que Barcelona segueixi sent una ciutat global, oberta, inclusiva, que no deixi ningú enrere i que tingui ambició per jugar a la lliga de les grans ciutats del món. En aquest sentit, ens sentim satisfets amb el primer pas fet en l’obertura comercial de diumenges entre el 15 de maig i el 15 de setembre i amb la designació de Barcelona com a seu de la propera Copa Amèrica, un treball en equip que ha injectat orgull i autoestima. Les ciutats que no s’uneixen per renéixer, es desuneixen per morir. Fa 70 anys que contribuïm a la millora de Barcelona i no ens falten ni ganes ni il·lusió per continuar fent-ho.

.

Luis Sans és president de l’Associació del Passeig de Gràcia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa