Les eleccions municipals s’acosten i tots els partits i les administracions que tenen sota el seu control han engegat les maquinàries per tal de presentar davant la ciutadania les grans promeses de futur que ens tenen reservades a canvi de votar-los. En els darrers set dies, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat una bona colla de projectes, amb espectaculars visualitzacions en 3D d’alguns dissenys arquitectònics, allò que es coneix en l’argot tècnic com a render. També alguns departaments de la Generalitat, controlats per Junts, han fet anuncis molt favorables per Barcelona: noves residències de gent gran, pluja de milions per a serveis socials i un canvi legal perquè en el futur veïns i ajuntaments puguin accelerar desnonaments d’ocupacions conflictives.

A l’Ajuntament han optat per treure els render. Els render tenen una característica interessant i és que presenten una realitat que sembla utòpica, et conviden a evadir-te d’una realitat que se’n desmarca. L’absència de conflicte i estrès, la inexistència d’escombraries, la perfecció dels elements urbans, que estan al lloc precís i en plena harmonia amb l’entorn… Les figures que deambulen per les escenes ho fan amb calma absoluta i en algun moment l’espectador sent enveja, voldria ser un ninot més en aquell escenari virtual. Aquestes projeccions tenen un cert aire hipnòtic, val a dir, i hi contribueixen els polítics quan les venen en discursos plens de satisfacció, tot cofois.

Aquelles imatges representen el futur i els polítics t’ho exposen, convençuts, com si es tractés d’una realitat material: és igual que allò sembli un somni irrealitzable, te’n parlen com si fos una realitat física i ja palpable. Els renders representen avui l’esperança en una ciutat millor i, ara per ara, un dels elements sobre els quals els ciutadans haurem de decidir tenint en compte que la majoria de dissenys no seran una realitat fins que no s’executin les obres, i això pot significar molt de temps.

Tot just uns dies abans de la setmana en què l’ajuntament va inundar la premsa de renders, les xarxes s’omplien de denúncies veïnals per les escombraries escampades per diversos punts de la ciutat, plagues de rates i una infinitat de problemes més. És molt possible que en els propers vuit mesos, fins al 28-M, els relats oposats sobre la ciutat es reforcin i s’exagerin. Apareixeran més renders de projectes futurs gairebé utòpics, més promeses, i més atacs furibunds en contra de la situació de la ciutat. Per tot plegat, és probable que cada cop sigui més difícil discernir què és realitat i què és ficció en aquesta capital.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Magrab a setembre 21, 2022 | 23:05
  Magrab setembre 21, 2022 | 23:05
  No entenc el problema de l'autor en poder distinguir "la veritat" sobre la ciutat. Un dia en Raval Nord pot evidenciar una realitat que, mentres no majoritària a la ciutat, es esferridora, human i socialment. Periodista, sort al carrer, la veritat és allí fora.
 2. Icona del comentari de: Barceloní emprenyat. a setembre 22, 2022 | 01:53
  Barceloní emprenyat. setembre 22, 2022 | 01:53
  Tota aquesta púrria ens volen vendre la lluna en un cove. I el més trist és que hi haurà molts babaus que els creuran i els votaran.
 3. Icona del comentari de: Barceloní emprenyat. a setembre 22, 2022 | 01:53
  Barceloní emprenyat. setembre 22, 2022 | 01:53
  Tota aquesta púrria ens volen vendre la lluna en un cove. I el més trist és que hi haurà molts babaus que els creuran i els votaran.
 4. Icona del comentari de: girigall a setembre 22, 2022 | 08:17
  girigall setembre 22, 2022 | 08:17
  El què hem de fer, és, quan anem a un acte polític i prometin coses... dir-los que nosaltres també els hi prometem el vot si fan això abans de les eleccions.... i després si no els votes sempre podràs dir com ells et deien, "ah... és que ara no podem fer la independència perquè tenim greus problemes socials.....ui, mireu, la residència no la podem fer peruqè Europa no ens dona la subvenció... " bla bla bla Polítics... sou uns merdes!
 5. Icona del comentari de: Narcís a setembre 22, 2022 | 12:45
  Narcís setembre 22, 2022 | 12:45
  El que no pot ser de cap de les maneres és rebre il·legals àdhuc legals d' aquella manera o made in ' secretario de estado para la cooperación ' ( i, què dir-ne , de no pocs espanyols no cercant cap bé de profit ) .. si no hi ha prou llocs de treball ! PD : la resta cau per si mateixa ( així que ja n ' hi ha prou de camàndules , co és, entre força que no viuen com voldrien i forca dels que hi viuen de nassos amb diners públics, tots plegats 'jugant a l'" amor fratern global " vers al proïsme arribat .. Barcelona, Catalunya, se'ns desfà !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa