La Barcelona maragalliana va trobar en el cosmopolitisme una escapatòria a la tensió Catalunya-Espanya. La capital s’obria al món i vet aquí que al món li agradava prou Barcelona. Els Jocs del 92, el boom turístic, congressos internacionals, expats… Però ai las, resulta que als agitats anys 10 processistes s’han girat les tornes i l’economia internacionalitzada de la capital ha tret llast a l’aspiració independentista del país.

Un hotel és l’exemple més fàcil d’entendre: si al teu negoci el 70 o 80% dels clients són de l’Estat, la independència és un problema per l’empresa. Però si el 70 o 80% són guiris que venen per Gaudí i les platges i a sobre l’Estat te’ls amenaça frenant l’aeroport d’El Prat en favor de Barajas, potser et desacomplexes i penges l’estelada. A més, el guiri t’arrossega a fer política exterior nacionalista per molt equidistant que siguis: promoció dels trets diferencials de la destinació, incentivar que el visitant pul·luli per tot el país per no saturar la capital… I de propina, stands a fires de Brussel·les, Tòkio o Los Ángeles amb catalanets responent dubtes sobre Catalunya, en uns anys en què apareix als diaris de mig món.

Aquestes externalitats imprevistes de la Barcelona global fa temps que el sobiranisme les coneix i en privat les celebra. Però també les coneix l’establishment constitucionalista i, si pot, maniobra. Els darrers mesos l’Ajuntament i Turisme de Barcelona han tornat a parlar del “turisme nacional” –per referir-se al públic espanyol, clar– i sovint l’han presentat com un antídot a la crisi del sector per la pandèmia. Un manà tan il·lusori com el de Bienvenido Mr Marshall.

En aquesta línia, em crida molt l’atenció la campanya Barcelona estrena Navidad de RENFE i Turisme de Barcelona, que el mateix govern municipal va presentar a l’estació d’Atocha. Pretén captar visitants de ciutats espanyoles amb AVE i vendre a estrangers aterrats a Madrid que les dues ciutats poden ser un únic destí separat per una estoneta de tren. La renacionalització del turisme l’auspicien sobretot els socialistes, però als comuns no els hi fa especial nosa. El guiri no és sant de la seva devoció i l’agermanament amb Madrid ja han explicitat que els hi agrada. Però la maniobra a qui entusiasma de veritat és a l’stablishment estatal, perquè té aquella finezza del “que se note el efecto sin que se note el cuidado”.

La conveniència econòmica del gir es pot rebatre molt fàcilment, perquè els arguments del viatge més fàcilment improvisable i una major despesa per capita trontollen molt. El turista de Sevilla pot decidir a última hora venir a Barcelona en cotxe… igual que un de Marsella o Porto, perquè ser en un extrem de la península –no com Madrid– implica distàncies notables per carretera. De fet els primers visitants post-pandèmia que vam tenir eren joves francesos, no pas andalusos. En el cas dels que arriben per aire, les aerolínies d’arreu ja s’han adaptat a la nova normalitat de les reserves last minute. Encara no s’han restablert tots els vols transoceànics, d’acord, però els europeus s’han recuperat molt abans. A més, la campanya de Renfe oblida que el guiri compartit amb Madrid farà totes les pernoctacions allà, o com a molt alguna nit escadussera a la nostra ciutat. I pel que fa a la despesa diürna… Qui trobarà més exòtics i temptadors els souvenirs modernistes, els menús de tapes i les visites enoturístiques, un gallec o un holandès? Les estadístiques són clares: Regne Unit, França i Alemanya són al podi del shopping barceloní.

En definitiva, el discurs del “turisme nacional” té molt més a veure amb l’interès nacional que amb el turístic. I amb l’excusa de la pandèmia ens l’estan tornant a colar.

Comentaris

  Ricard Desembre 31, 2021 | 17:18
  Hi ha massa catalans que empren l'atribut "nacional" amb frivolitat. És tracta d'un turisme tan "nacional" que es posés una pelicula en català al tgv (cosa que no passarà mai mentre siguem una colònia) no entendria de què va.
  Narcís Desembre 31, 2021 | 19:52
  Ras i curt : no ens n' enganyem . . si Catalunya pengés econòmicament d' espanya .. estaríem ben guarnits o a la misèria absoluta ! PD : sort que mostrés empresaris exporten fira mida sinó . . ! Nota : això sí, per venir a cercar feina i, no diguem- ne res, dur-se'n ( furtà'ns -e) nostres rendiments . . per això sí que ens volen ! Anotació al marge : aquell Ibarra extremeny llancà : ' si no rebem diners, perquè ser espanyols ' ( i això sent castellans/ espanyols ) .. i nosaltres que som catalans, i si no n' és prou, espoliats, hem de ser-ho ? Incidència : àdhuc és permeten vomitar que tinguem menys tv's o despeses pro nostra cultura si anem justos econòmicament !
  Pere LLimonera i Citronell Gener 02, 2022 | 10:55
  " Propósitos de Año Nuevo "... "Propósitos de Enmienda" y buenos deseos de mejora para todo separata supremata en este año 2022, para ser mejor persona : No voy a inventarme la Historia... No voy a impostar la cultura ni el folclore... No voy a ser intolerante... No voy a adoctrinar a los niños Catalanes... No voy a hacer "Dogma de Fe" de la Lengua Catalana... No voy a discriminar en ayuntamientos y Generalitat Catalana a todos aquellos que no comulgan con las ideas del Nacional-Catalanismo separata supremata... No voy a agredir, vejar, gritar ni insultar en la TV, en las calles, en la Universidad o en eventos públicos deportivos, musicales u otros a todo aquel que no comulga con las ideas del Nacional-Catalanismo separata supremata... No voy a mentir sistemáticamente, ni difamar sobre la situación real de España dando la brasa a todo guiri que me encuentre para intentar sumarle a mi cause; y que me responda que si que Catalunya tiene que ser independiente porque los catalanes somos superiores ... Voy a intentar ser menos Racista -o no ser; ya sabemos que a algunos les cuesta mucho-... Voy a intentar ser menos Xenófobo -o no ser; ya sabemos que a algunos les cuesta mucho-... Voy a intentar ser menos Supremacista -o no ser; ya sabemos que a algunos les cuesta mucho-... Voy a Respetar Democráticamente los deseos y pensamientos de la mayoría de la población... Voy a respetar la Ley... Voy a Respetar Democráticamente el funcionamiento del sistema Democrático... Voy a Respetar Democráticamente el sistema educativo que apoye la mayoría... ... , y para los mas casposos y anclados en el medioevo y/o añoradores decimonónicos : N0 voy a medir mas cráneos de los cementerios para intentar probar, que, al otro lado del Ebro, "en la Meseta", la gente tiene menor capacidad craneal y son menos inteligentes; Ni voy a justificar una superioridad catalana por el aire mas sano que se respira, al estar "La Meseta" toda a una considerable mayor altura y por tanto contener menos Oxigeno en el aire, necesario para la buena oxigenación del cerebro; así como otras "profundas reflexiones intelectuales" que abundaron, justificaron y dieron lugar al Nacional-Catalanismo supremacista... ! Feliz año nuevo a todos ! ! Feliç any nou 2022 a tothom !

Nou comentari