De la mateixa manera que la cara en una persona és el reflex de la seva ànima, en el cas d’una ciutat, l’estat dels seus carrers i places és també el mirall de la seva vida interior, del conjunt de persones que hi transiten diàriament. Alguns la gaudeixen i la celebren mentre d’altres la pateixen. Barcelona és una ciutat que fa anys que aguanta els assots de crisis de diversa índole. Crisis que l’han travessat sense deixar-la assossegar. De la depressió del 2008 a les convulsions polítiques dels darrers anys, una pandèmia global i ara, seguint el fil de desastres, estem a l’espera de comprovar quin és l’abast d’una crisi econòmica derivada d’una guerra al cor d’Europa que ja hem començat a patir.

No es pot negar que Barcelona és avui una ciutat degradada, bruta i en molts punts hostil. Això ja no respon a una mania personal contra els dirigents polítics, sinó que cadascú, partint de la seva pròpia experiència, podria aportar els arguments per defensar l’afirmació. És impossible viure a Barcelona i no acumular experiències que servirien per il·lustrar perfectament els problemes de neteja i de seguretat. A mi mateix em van entrar a robar a casa mentre estava de vacances fa dos anys. Per això cada cop que he d’estar fora de la ciutat per un període llarg de temps em preocupo pel que pot estar passant en la meva absència.

És per tot això que les declaracions de l’alcaldessa, Ada Colau, en una entrevista a Betevé assegurant que “a trets generals” la ciutat està neta i és segura han sorprès a més d’un. Tot i que per defensar-se apel·la a les “dades” durant la conversa amb la periodista només es refereix en una ocasió a les 14 vegades que es buiden les papereres de les Rambles de Barcelona. Tot i així, diu, l’ús intensiu de l’espai públic pot fer que la brutícia pugui ser més visible en alguns moments del dia. Aleshores, doncs, el que caldria potser és canviar papereres 28 vegades al dia?

Té Barcelona els recursos per sortir d’aquesta situació? Té el consistori els recursos per poder afrontar el problema o els està dedicant a d’altres actuacions que li semblen més prioritàries? L’alcaldessa Colau s’equivoca en intentar neutralitzar la crítica desprestigiant l’emissor quan el que hauria de fer és escoltar-lo molt més. perquè no tothom té interès en campanyes de desprestigi contra la ciutat, però potser sí en millorar l’entorn que l’envolta, i aquest sí és un denominador comú que pot aglutinar ciutadans d’esquerra, centre i dreta.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a setembre 08, 2022 | 08:23
  Ricard setembre 08, 2022 | 08:23
  Barcelona, amb l'allau de forasters que atrau sempre tindrà problemes. Ara bé Colau és un problema afegit, ja que mai no es fa responsable de res. Qui mana doncs a l'ajuntament? Ningú no mana? Intolerable.
 2. Icona del comentari de: Narcís ( estem ben guarnits amb tants de farsants baliga-balaga ' progres ' ! ) a setembre 08, 2022 | 11:09
  Narcís ( estem ben guarnits amb tants de farsants baliga-balaga ' progres ' ! ) setembre 08, 2022 | 11:09
  Ras i curt : quan un hom és a política per a enfilar-s'hi econòmicament .. ningú pot esperar altra cosa, esperar res de bo ! PD : les malifetes, els delictes, els han de sofrir jutges, magistrats, polítics àdhuc politicastres .. per dir prou, fins ací hem arribat ( si hi ha democràcia així ser el poble qui pren les determinacions perquè tot aquest mal no hi sigui o mínim .. com és possible es permeti ? ) !
 3. Icona del comentari de: Joan Gibert a setembre 08, 2022 | 13:07
  Joan Gibert setembre 08, 2022 | 13:07
  Tot i que el mal anomenat art urbà (perquè en un 99% dels casos es tracta de guixots o pixarades de colors) afecta moltes ciutats, a Barcelona l’afectació és especialment greu en nom d’una tolerància mal entesa. A Barcelona no es respecten les façanes, portes i persianes privades ni els monuments ni equipaments públics. Aquest tipus de comportaments, que no es persegueixen, contribueixen molt a crear sensació de brutícia, deixadesa i falta de seguretat. On no hi ha autoritat (que no és autoritarisme) preval la llei del més fort, que sol ser el més gamberro.
 4. Icona del comentari de: Sup Marcos a setembre 08, 2022 | 14:21
  Sup Marcos setembre 08, 2022 | 14:21
  Colau tiene a Beteve, igual que ER tiene a tv3. Retrocedemos a marchas forzadas con este tipo de gente, pero tienen quien les vota, entonces el problema está en la mente de los que los colocan a vivir del cuento, mientras todo se hunde a su alrededor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa