La mobilització als autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) contra Laia Bonet s’ha fet palesa aquest dijous amb la vaga que s’ha estès entre les 09.00 i les 15.00 hores. El seguiment de l’aturada parcial, en què s’ha reclamat la dimissió de la presidenta de l’empresa municipal, varia segons la font a qui es consulti, com és habitual en tot conflicte laboral.
Fonts de CGT calculen que un 80% dels conductors d’autobusos han secundat la vaga, convocada pels sis sindicats amb representació a la secció de bus de la companyia pública: CGT, SIT, ACTUB, CCOO, UGT i ACAT. En canvi, TMB redueix la participació i estima que el 63% dels autobusos han seguit prestant el servei durant les sis hores de protesta. El Departament d’Empresa i Treball havia decretat com a serveis mínims que un de cada tres vehicles seguissin cobrint les rutes habituals durant la vaga.
Alhora, els treballadors que s’han sumat a la protesta s’han manifestat aquest dijous al migdia davant de l’Ajuntament per reclamar la dimissió de Bonet. La Guàrdia Urbana ha parlat d’uns 600 concentrats, mentre que CGT eleva la xifra entre 700 i 800 congregats.
La vaga es va precipitar arran de la polèmica per les acusacions que una mare va abocar a Twitter contra un conductor de bus, a qui va acusar de retenir les seves filles de 18 i 12 anys i de negar-se presumptament a obrir les portes del vehicle quan no hi havia cap altre passatger. La investigació de TMB, però, va desmentir la dona i els sindicats van trobar tèbies les excuses que Bonet va manifestar setmanes més tard d’haver fet costat a la mare que va culpar el treballador.
Alhora, els sindicats exigeixen que TMB restitueixi íntegres els 25,6 milions d’euros que l’empresa pública reconeix que va deixar de transferir a uns 4.200 treballadors a causa d’un presumpte error comptable entre 2003 i 2021. A més, els manifestants han defensat que l’edat de jubilació per als conductors es redueixi als 60 anys.