“Va ser ignorància, supèrbia o un error”: un taxista denuncia una multa “injusta” de la Urbana

Critica que un agent li va requisar el vehicle perquè té la ITV caducada | El BOE del 16 de maig li dona 90 dies de marge des del final de l'estat d'alarma, el 21 de juny

Jordi Ruiz calcula en veu alta l’efecte de la pandèmia en els taxistes. “Sense turistes i sense oci nocturn”, resumeix, fent palès que la situació al gremi és tan complicada o més que a altres sectors. A aquest taxista amb 15 anys d’experiència se li va complicar encara més divendres al migdia. Arribava a la parada de taxis del carrer San Quintín, al barri del Guinardó (Horta-Guinardó), quan es va trobar amb agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Passava de llarg quan un agent, en veure que l’etiqueta de la ITV del taxi de Ruiz era de 2020, el va aturar.

De seguida va començar un diàleg en què el taxista explicava a l’urbà que una norma publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el 16 de maig l’amparava perquè li donava un marge de 90 dies des del final de l’estat d’alarma per renovar la ITV. En el cas de Ruiz l’hi havia caducat el 6 d’abril, i ja havia agendat una cita al taller el 20 d’agost per passar-la. En el seu cas, el BOE del 16 de maig, que complementa un publicat el 7 d’abril, li dona 90 dies per passar la ITV comptant des del final de l’estat d’alarma, el 21 de juny.

L’agent, segons relata el taxista afectat al TOT Barcelona, sostenia que els taxis rebien un tracte diferent i que s’enduria el vehicle amb la grua. L’urbà, segons Ruiz, va trucar a un superior, que li va confirmar que havia d’emportar-se el cotxe. “Va ser ignorància, supèrbia o un error”, comenta Ruiz.

El taxista narra que va mostrar a l’agent el BOE en què s’especificava la pròrroga per renovar la ITV i la cita que ja tenia concertada al taller. Ruiz no estalvia crítiques a l’actitud de l’urbà, que qualifica de “xulesca”, i avisa que es planteja denunciar-lo per abús de l’autoritat.

Intervenció clau d’un sindicat

Amb tot, i veient que li estaven “robant” el cotxe, Ruiz es va posar en contacte amb l’Institut Metropolità del Taxi (Imet), l’organisme de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que s’encarrega de regular l’activitat dels taxistes. No va aconseguir parlar amb ningú per telèfon i va dirigir-se al Sindicat del Taxi de Catalunya (Stac), del qual n’és afiliat.

Finalment, i gràcies a la intervenció de la formació sindical, l’Imet va intervenir i Ruiz va poder treure el cotxe del dipòsit sense pagar res. “Vam demanar a l’IMET que intervingués després de mostrar-li que estaven cometent una errada”, detalla a aquest diari el president de l’STAC, Lluís Berbel. El taxista afectat xifra en uns 550 euros el cost de la multa, la grua i la sanció de l’IMET que hauria d’haver pagat si no s’hagués reconegut l'”error”. El sindicat ha definit la multa de la Urbana com a “injusta” en un comunicat.

“M’agradaria que em truquessin per demanar perdó”, reconeix Ruiz, que també demana que el seu expedient quedi net. Quan arribi la multa interposada per la Guàrdia Urbana, avança, l’STAC la recorrerà.

“Dubtes” per part de la Urbana

Fonts municipals han detallat que la Guàrdia Urbana va determinar que existien “dubtes” quant a la interpretació de la pròrroga per passar la ITV, motiu pel qual van permetre que el taxista s’endugués el cotxe sense pagar per la grua. A més, han deixat les denúncies “en suspens” a l’espera d’una anàlisi de la normativa que s’està elaborant encara. Quan hi hagi un criteri clar al respecte “es prendrà la decisió sobre les denúncies”, remarquen.

Més informació

Nou comentari