Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
TMB compensa dos dels 18 anys en què va pagar menys sou al personal de bus

Tot i que en principi preveia només costejar els impagaments de 2021, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) s’ha compromès ara a rescabalar la plantilla de la xarxa pública d’autobús abonant els imports no transferits durant dos dels 18 anys en què el personal ha cobrat menys sou del que pertocava. TMB va escudar-se en la llei a l’anunciar que només sufragaria la diferència corresponent a l’últim any per les quantitats indegudament no incloses en la nòmina entre 2003 i 2021, que van suposar que uns 4.200 empleats -inclosos els conductors- deixessin de percebre 25,6 milions d’euros, com el TOT Barcelona va avançar.

No obstant, l’empresa depenent de l’Ajuntament de Barcelona ha tancat un acord en un acte de conciliació judicial propiciat pel sindicat majoritari al comitè d’empresa del bus, la UGT, en què TMB Aha acceptat ampliar la compensació i sufragar també les quantitats no pagades a 2020. La secció sindical va acudir el desembre passat al Tribunal Laboral de Catalunya per reclamar que la indemnització no es limités només al perjudici de 2021. UGT va recórrer a l’òrgan per presentar una denúncia en què expressava el seu desacord amb la previsió de la companyia de recalcular tant sols un any del complement de lloc de treball, on rau l’origen del decalatge entre les quanties que els treballadors van cobrar i les que en realitat haurien d’haver ingressat.

La CGT va adonar-se el passat novembre que el personal rebia menys del que corresponia pel plus. Només a 2021, el desajustament es va enfilar als 1,7 milions d’euros, segons el càlcul que TMB va efectuar. L’empresa va justificar que s’havia tractat d’un “error” de càlcul en què ningú havia reparat en gairebé dues dècades.

Hores extra

La UGT va defensar davant del Tribunal Laboral que cal remuntar-se fins a gener de 2020 per fixar la compensació, perquè va al.legar que les taules salarials al servei de bus de Barcelona no s’han actualitzat des d’aleshores. TMB confirma al TOT Barcelona que l’acord amb el sindicat inclou també abonar la diferència pels imports corresponents a les hores extra i les hores de presència de 2020 i 2021. Tots dos conceptes s’incrementen a causa de la revisió del càlcul del complement de lloc de treball.

Ara queda per definir a quant puja la suma que TMB ha de desembutxacar a favor dels treballadors. L’empresa indica que falta per precisar l’import. Per la seva banda, UGT preveu que la companyia haurà de transferir al voltant d’1,8 milions d’euros pel plus i per les hores extra corresponents només a 2020. CGT ja havia quantificat abans que l’empresa ha de liquidar més de dos milions pel deute de 2021. Així que, combinant una estimació i una altra, TMB hauria de desemborsar al voltant d’uns quatre milions d’euros en total.

En tot cas, la suma resultant quedarà lluny de saldar per complet els 25,6 milions que els empleats han deixat de rebre a través dels salaris. TMB ja es va comprometre amb la CGT a sufragar els impagaments de 2021 durant el primer trimestre d’enguany. Sobre les quanties referides a 2020, l’empresa va fer constar davant del Tribunal Laboral que l’acord queda supeditat a aparaular amb el comitè d’empresa que la compensació es liquidi dividida en sis mensualitats entre octubre de 2022 i març de 2023. La companyia diu que el detall sobre com s’acaba efectuant l’abonament està pendent de concretar-se.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Antonio a gener 25, 2022 | 20:44
  Antonio gener 25, 2022 | 20:44
  Lladres
  • Icona del comentari de: Pedro a gener 27, 2022 | 18:48
   Pedro gener 27, 2022 | 18:48
   La UGT no ha hablado en nombre de los conductores, es más ni ha preguntado a sus afiliados, el comité de empresa por supuesto rechaza este acuerdo y pide que se pague todo lo que se debe
 2. Icona del comentari de: Julio a gener 26, 2022 | 06:35
  Julio gener 26, 2022 | 06:35
  Donde a ido a parar ese dinero. Seguro que alguno se ha construido la torreta.
 3. Icona del comentari de: Pedro a gener 27, 2022 | 18:48
  Pedro gener 27, 2022 | 18:48
  La UGT no ha hablado en nombre de los conductores, es más ni ha preguntado a sus afiliados, el comité de empresa por supuesto rechaza este acuerdo y pide que se pague todo lo que se debe
 4. Icona del comentari de: FRANCISCO TORRES a agost 26, 2022 | 12:33
  FRANCISCO TORRES agost 26, 2022 | 12:33
  Y a los pensionistas que estábamos trabajando en la empresa por esas fechas pasa? Un saludo

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa