Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Renfe discrimina!”: clam dels cecs castigats amb 4.000 euros per denunciar l’operadora
  • CA

4.000 euros per denunciar Renfe. Aquest és el preu que ha hagut de pagar l’Associació Catalana per la Integració del Cec (ACIC) per portar l’operadora pública als tribunals per la manca d’accessibilitat de la web, tal com ja va explicar el TOT Barcelona. Avui una cinquantena de membres de col·lectius de persones amb diversitat funcional s’han trobat davant de l’estació de Sants per protestar contra el que consideren una “injustícia”. “No hi ha justícia, Renfe discrimina!”, cridaven els concentrats.

[r:1]

Els convocants han impulsat un manifest en què s’expliquen els antecedents del cas i es plantegen quatre demandes. La primera és que, a diferència del que ha passat amb Renfe, l’administració “sancioni els incompliments en matèria d’accessibilitat web de les empreses públiques”. La segona va dirigida a la direcció de l’empresa de transports pública perquè faci pública la “finalitat” dels 4.000 euros que han hagut de pagat en concepte de costes judicials.

La tercera és que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) aparti de casos sobre “discapacitats” als magistrats de l’Audiència Nacional i del Tribunal Suprem que han portar el judici que ha acabat amb càstig per als cecs. Per últim, fan una crida per què la ciutadania aporti diners per poder fer front al pagament.

“El gran sempre es menja el petit”

El president de l’ACIC, José Angel Carrey, explica al TOT Barcelona que els diners han estat abonats però que necessiten recuperar-los per mantenir l’activitat. De moment, celebra, han aplegat 2.000 euros gràcies a la col·lecta. “Lluny de fer complir la llei, els tribunals castiguen aquells que volem que es compleixi”, lamenta Carrey. 

“El gran sempre es menja el petit”, resumia el president de l’associació Sumem, Arturo Portelo. Per a ell el càstig de 4.000 euros, malgrat provenir d’un procediment judicial habitual com és cobrar el cost de la defensa al demandant si ha perdut el judici, és un “missatge” per evitar que es denunciïn empreses grans. En aquest sentit, Carrey lamenta que les costes es poden evitar si el jutge entén que la causa per la qual s’havia interposat la denúncia era “justificada”.

De tota manera, el president de l’ACIC critica que els jutges que han portat el cas estan “desacreditats” per a casos de persones amb discapacitat. Mentre explicava el cas a aquest diari la resta de concentrats cridaven consignes contra la justícia i contra l’operadora pública: “A Renfe no l’obliguen i a nosaltres ens castiguen!”.

La concentració a Barcelona ha tingut una rèplica a Bilbao, on altres associacions i col·lectius s’han trobat per denunciar la falta d’accessibilitat de la web de Renfe. De fet, Carrey ha xifrat en 60.000 les persones afectades a tot l’Estat per la falta d’adequació dels serveis de l’empresa pública. Una manifestació a Madrid el 2 de desembre completarà les protestes contra la decisió judicial que ha costat diners als cecs i que manté les dificultats per comprar bitllets de tren. 

Més notícies
Càstig de 4.000 euros per als cecs que van portar Renfe al Suprem
Notícia: Càstig de 4.000 euros per als cecs que van portar Renfe al Suprem
Comparteix
El tribunal els va imposar les costes judicials d'una demanda contra la companyia ferroviària per denunciar que la web no era accessible | L'entitat prepara actes de protesta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa