Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Renfe posa data per retornar la fiança dels abonaments gratuïts
  • CA

S’ha acabat la incògnita. Renfe ha anunciat que les devolucions de la fiança dels títols d’abonament gratuïts començaran a partir del 9 de gener, moment en què es tornarà de forma automàtica l’import d’aquells títols pagats amb targeta de crèdit i que hagin servit per fer un mínim de 16 viatges entre l’1 de setembre i el 31 de desembre. Així mateix, a partir del 15 de gener, es retornarà els diners dels títols adquirits en efectiu i que compleixin aquests mateixos requisits. En aquest cas, la devolució es farà a través dels punts de venda de les estacions. Fonts de Renfe han confirmat al TOT Barcelona que la comprovació dels requisits es farà de forma automàtica o a la taquilla de l’estació. En tot cas, s’ha habilitat un telèfon (91 919 15 67) per resoldre dubtes.

Durant tot aquest període, Renfe ha expedit 757.639 abonaments gratuïts de Rodalies, Mitjana Distància i abonaments Avant al 50%. D’aquests, el 81,8% corresponen a Rodalies i el 15% a títols de Mitjana Distància. Renfe conclou l’últim tràmit per fer efectiva la gratuïtat en el seu servei, una mesura que va impulsar l’executiu espanyol per pal·liar els efectes de la guerra d’Ucraïna i que ha ampliat fins al proper 30 d’abril.

Quins altres serveis continuen subvencionats?

La gratuïtat de Rodalies, però, és una excepció dins del transport públic català. Ja ho era, de fet, durant el darrer tram de l’any i ho seguirà sent durant els pròxims mesos. La majoria dels títols de TMB, tal com ja passava durant l’any passat, estaran rebaixats al 50%. Destaca el cas de la T-Usual i la T-Jove, les quals mantindran el mateix preu d’aquests darrers mesos. La T-Casual, en canvi, deixarà de subvencionar-se i tornarà al preu original.

Transport públic. TMB. Metro. Mascareta
La T-Causal, un títol molt usat entre els usuaris del Metro de Barcelona | Jordi Play

S’acaba, així, amb el descompte al títol més utilitzat a l’àrea metropolitana, que torna als 11,35 euros que costava abans de la mesura excepcional. Ho fa després de certes desavinences entre l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), responsable del servei, i el govern central. Aquest cop, l’executiu de Pedro Sánchez ha decidit subvencionar aquells títols que també gaudeixin del descompte autonòmic. En el cas de la T-Causal, fins ara s’aplicava el 30% del govern espanyol. L’AMB, en canvi, mai ha volgut subvencionar amb un 20% un títol que consideren que és emprat per passatgers esporàdics. Amb la nova decisió presa a Madrid, doncs, ni 20 ni 30%. La T-Causal torna al preu original.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa