Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Multen Cabify per utilitzar “mà d’obra il·legal”
  • CA

Inspecció de Treball de Catalunya ha sancionat amb 735.000 euros a Cabify, dues empreses de transportistes subcontractades –López Rubio i Proinvertia– i l’ETT JT Hiring per cessió il·legal de treballadors. En concret, Inspecció considera que les dues empreses subcontractades ofereixen “mà d’obra il·legal a Cabify” i que l’ETT formalitza “els contractes de posada a disposició fraudulents”. El cas afecta uns 120 treballadors, que ara poden portar Cabify als tribunals per ser contractats directament.

Els treballadors estan perjudicats perquè se’ls aplica un conveni col·lectiu inferior, amb menors condicions econòmiques, vacances i permisos i menor representació sindical i judicial que si estiguessin contractats directament per Cabify. La proposta de sanció d’Inspecció de Treball, que es considera molt greu, és de 431.275 euros per a Cabify, 243.745 per a López Rubio i Proinvertia, i 60.000 euros per a JT Hiring.

Denúncia de Taxi Project i el Col·lectiu Ronda

La multa ha arribat després que el desembre del 2019 es presentés a Inspecció de Treball una denúncia per jornades laborals de 60 hores. L’escrit, redactat per l’advocat del Col·lectiu Ronda Nacho Parra i impulsada per Taxi Project i Federació d’Altres Activitats de la Intersindical Alternativa de Catalunya (FAA-IAC), apuntava a les empreses que han estat sancionades.

“Hem d’especificar que les empreses denunciades, així com totes aquelles que utilitzen l’aplicació Cabify, imposen als treballadors –concretament als conductors– unes jornades de 60 hores“, deia la denúncia. Les companyies sancionades aprofitaven el concepte d’hores de presència per augmentar la jornada laboral. Així, obligaven els conductors a estar disponibles durant 20 hores extra a les 40 de jornada laboral.

La denúncia posava en relleu una sentència del Tribunal Suprem en què l’alt tribunal adaptava una resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 21 de febrer de l’any passat. “Les hores catalogades unilaterlament com a presència per l’empresa hauran de ser pagades com a hores extraordinàries”, recull la sentència del Suprem.

Recurs de Cabify

Cabify ha anunciat que presentarà “les al·legacions i recursos corresponents” a la sanció de 431.275 euros per cessió il·legal de treballadors i ha assegurat que les actes d’infracció notificades a la companyia no tenen “fonament jurídic”. Segons han indicat fonts de la companyia a l’ACN, les sancions proposades per Inspecció de Treball “són contràries a Dret”. “La companyia espanyola de mobilitat sempre actuat d’acord a la legalitat, tant en el servei que ofereix com en la forma de prestar-lo, a través d’un model d’èxit que pot exportar-se a altres països o inclús a altres sectors de l’economia”, han afegit fonts de la plataforma.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa