Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Gran reordenació dels autobusos al centre de Barcelona

La Ronda Universitat de Barcelona tindrà a partir del dilluns 8 de febrer reduirà el número de línies d’autobusos interurbans que hi tenen inici i final. Així, canviaran de lloc 11 de les 15 línies amb inici i final a aquesta via: una de Lleida-Berga-Puigcerdà, tres d’Olesa-Manresa, una de Castelldefels-Port Ginesta, les tres del Maresme que no són exprés i les tres del Garraf. La mesura és fruit de l’acord entre l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i l’Àrea Metropolitana. L’objectiu és millorar l’eficiència de les línies, oferir una millor experiència de viatge als usuaris i minimitzar l’impacte de l’estacionament de busos en els àmbits centrals de la ciutat.

Dins del conjunt de moviments que es realitzen diàriament a l’interior de la ciutat, un nombre elevat de desplaçaments són efectuats per autobusos i autocars de línies regulars supramunicipals. En alguns punts de la ciutat, el fet de tenir les terminals de línia a l’espai públic acaba suposant un impacte important sobre els veïns més propers, que han d’assumir una sèrie d’inconvenients com el soroll, la congestió, la contaminació o les aglomeracions a les voreres.

A la Ronda de la Universitat, el creixement de la utilització del transport públic ha provocat una concentració molt alta d’autobusos i una gran afluència d’usuaris, que genera queixes veïnals des de fa anys. Per donar resposta a aquesta situació i millorar el servei, a petició de l’Ajuntament, la Generalitat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona han acordat amb el consistori un seguit de modificacions de les terminals de les línies regulars supramunicipals de la ronda.

A partir del proper 8 de febrer, coincidint amb la segona fase dels treballs de remodelació de la ronda Universitat, es desplaçaran les terminals d’11 de les 15 línies que operen a la ronda de la ronda de la Universitat. Concretament de les línies de: Lleida-Berga-Puigcerdà (1 línia), Olesa-Manresa (3 línies), Castelldefels-Port Ginesta (1 línia), Maresme-no exprés (3 línies) i Garraf (3 línies). Totes elles estan gestionades per la Generalitat o l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Amb aquesta intervenció es reduiran prop del 60% de les expedicions que tenen lloc en aquest espai, disminuint de manera considerable l’impacte sobre els veïns d’aquest àmbit de la ciutat. La reordenació pretén minimitzar la pressió de l’estacionament i parada d’autobusos en els àmbits centrals de la ciutat, millorant la seva integració amb l’entorn urbà i reduint nivells de congestió, soroll, contaminació i aglomeracions a les voreres. Alhora també busca millorar i fer més eficient aquests serveis regulars.

Els trasllats previstos

La línia Lleida, Berga i Puigcerdà es trasllada a l’Estació del Nord. S’inclouen noves parades de pas al passeig de Gràcia (alçada Diputació) i a Gran Via (alçada Balmes). Està operada per Alsa. Les línies Olesa-Manresa (3 línies: Barcelona-Abrera-Olesa-Manresa, e22 exprés Manresa i e23 exprés Olesa) es traslladen a plaça Maria Cristina, habilitant parada de pas a Gran Via (alçada Balmes). Estan operades per Hispano Igualadina (Monbus). La línia Castelldefels-Port Ginesta (L94) es trasllada a l’estació de Sants. Està operada per Mohn.

Les línies Maresme no exprés (3 línies: C3-Vilassar de Dalt, C4 Premià de Mar i C6 Cabrils) es traslladen a Gran Via (alçada Pau Claris). Estan operades per Empresa Casas (Moventis). Les línies Garraf (3 línies: e14 Sant Pere de Ribes, e15.1 Vilanova i la Geltrú i e16 Sitges) es traslladen a Gran Via (alçada Aribau). Estan operades per Cintoi Bus.

Amb l’acord de reordenació, a la Ronda Universitat només hi quedaran 4 línies, que es traslladaran de manera provisional a la plaça Catalunya i la plaça Universitat mentre s’executin les obres de transformació de la ronda. Són les línies Maresme exprés (2 línies: e11.1 Mataró Centre i e11.2 Mataró Nord) i les línies Castelldefels (2 línies: L95 i e95).

Millores als carrils bus

Els trasllats previstos es duen a terme en paral·lel a la millora contínua de la infraestructura de bus de la ciutat. Els darrers mesos s’han executat una sèrie de treballs per optimitzar la xarxa de bus i fer més eficient el seu servei. Les millores impacten tant a les línies regulars urbanes com a les interurbanes.

Entre les intervencions realitzades destaquen les millores dels accessos de les estacions d’autobús de Sant Andreu Arenal i de l’estació del Nord, la creació d’un nou carril bus a l’avinguda Esplugues, la inclusió de nous trams de doble carril bus a la Gran Via, entre passeig de Gràcia i Marina, i a l’avinguda Diagonal, entre Pius XII i Zona Universitària, i l’ampliació dels dos carrils bus de l’avinguda Diagonal, entre Francesc Macià i Roger de Llúria. També s’han fet millores en parades de bus amb la inclusió de parades dobles a l’avinguda Diagonal, a l’alçada de la plaça Maria Cristina i a l’alçada de Palau Reial, amb l’objectiu d’esponjar l’espai d’espera.

Remodelació de la Ronda

El moviment de parades es farà coincidint amb la segona fase de les obres de la Ronda Universitat, que es transforma reduint de 4 a 2 els carrils de trànsit actuals. La intervenció modificarà la configuració actual d’aquesta via i la transformarà en un espai més amable, facilitant els desplaçaments a peu i la vida comercial. Els treballs s’executen en dues fases. Fins ara s’ha dut a terme la banda mar, i a partir del 8 de febrer, s’iniciaran els treballs a la banda muntanya. Es faran principalment entre setmana i en horari diürn, entre les 8 del matí i les 6 de la tarda, tot i que també hi haurà actuacions puntuals en cap de setmana i en horari nocturn.

Amb la segona fase s’ocuparan dos carrils (el carril bus i el carril de parada de la banda muntanya de la ronda) i es deixaran oberts 3 carrils de circulació, un dels quals funcionarà com a carrils bus. A banda del trasllat de les parades de busos interurbans situades en aquesta banda de la ronda, també es desplaçarà uns metres la parada actual de les línies de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) però continuarà donant servei a les línies D50, H16, V13, 55, 59 i 67. L’estacionament quedarà prohibit a la ronda de la Universitat, costat muntanya, entre la rambla de Catalunya i la plaça Universitat. Es preveu que l’actuació finalitzi el proper mes de març.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa