Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La planta d’hidrogen per als busos de TMB entrarà en funcionament al novembre
  • CA

La primera planta d’hidrogen d’ús públic de l’Estat entrarà en funcionament al novembre. TMB i Iberdrola han signat aquest dimarts el contracte per subministrar hidrogen d’origen renovable a la flota d’autobusos urbans de Barcelona. La planta començarà a construir-se pròximament en una parcel·la de 5.000 metres quadrats arrendada al Consorci de la Zona Franca. A partir de la seva posada en servei, la utilitzaran autobusos de TMB d’aquesta tecnologia i, potencialment, altres flotes i indústries de polígon que adoptin l’hidrogen com a solució energètica.

Els primers vehicles a proveir-se a la nova planta seran els vuit autobusos de pila d’hidrogen d’última generació adquirits per TMB l’any passat. Aquests arribaran a Barcelona el novembre de 2021 amb la previsió d’incorporar-se al servei el 2022. El seu consum estimat és de 160 quilos diaris, que augmentarà en els anys successius a mesura que s’afegeixin unitats d’aquesta tecnologia a la flota.

‘Hub’ d’hidrogen verd

La planta subministrarà hidrogen d’origen renovable, produït per electròlisi, a la flota d’autobusos i tota la demanda addicional local. D’aquesta manera, s’iniciarà la creació d’un ‘hub’ d’hidrogen verd en una de les principals zones industrials de Catalunya i Espanya. L’aposta per l’hidrogen forma part de l’opció estratègica de TMB per les energies verdes. “El futur és el transport públic de zero emissions, per fer front a les tres crisis que vivim, la sanitària, l’econòmica i l’ambiental”, ha assegurat la presidenta de la companyia, Rosa Alarcón, després de descriure el projecte com “il·lusionant” i “en línia” amb els objectius de descarbonització del transport urbà.

El director global d’Hidrogen d’Iberdrola, Millán García – Tola, ha assegurat que aquest projecte demostrarà la capacitat de l’hidrogen verd per “transformar” l’electrificació del transport urbà, promoure la descarbonització i desenvolupar cadenes industrials innovadores i d’alt valor afegit. “Amb iniciatives com la que desenvoluparem amb TMB, podrem convertir Catalunya i Espanya en referent de l’economia de l’hidrogen i extreure el màxim valor al recurs renovable disponible del país”, ha assegurat. L’acord d’aquest dimarts ha estat signat per García Tola; el director comercial d’Iberdrola a Catalunya, Joaquín Lloret, i el responsable de Desenvolupament de Negoci i Projectes H2 Verd. Per la part de TMB, ha signat el conseller delegat de l’empresa, Gerardo Lertxundi, i el director de la Xarxa d’Autobusos, Jacobo Kalitovics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa