Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Encariment imprevist del tramvia pel preu de l’acer i el coure
  • CA

La unió del tramvia per la Diagonal serà 4,2 milions d’euros més cara del previst. L’Ajuntament de Barcelona ha explicat aquest dimarts en comissió municipal que el cost de les obres ha augmentat de forma imprevista a causa de l’encariment mundial de matèries primes com l’acer o el coure, necessàries per a construir el traçat.

Així, el consistori ha hagut d’aprovar una addenda al conveni que havia subscrit amb l’Autoritat del Transport Metropolità per apujar el preu d’un dels lots de les obres. Concretament es tracta del lot 7, que correspon a la presa de corrent del tramvia. Es va licitar i només va presentar-se a l’oferta una candidatura, que a més va presentar-s’hi amb un import superior al previst i no se li va poder assignar l’obra perquè la llei no preveu adjudicacions a l’alça.

Com recull l’agència ACN, l’addenda explicita la variació de preus que han patit els materials de construcció durant la pandèmia arran d’un boom de demanda a tot el món. Dels 4,2 milions d’euros extra que ara necessiten les administracions, l’Ajuntament es farà càrrec de 3.320.196 euros i l’ATM posarà els 870.717 restants.

No és el primer contratemps que viu l’obra. La vigília de Nadal el consistori va anunciar que les actuacions acumulaven almenys 4 mesos de retard, després d’haver anunciat fa un any que la maquinària arribaria a la Diagonal durant la tardor de 2021. No hi ha nova data oficial d’inici, però el govern municipal la situa genèricament a principis de 2022. Els quatre primers lots de l’obra civil s’han adjudicat per 46 milions d’euros –IVA exclòs–.

Les obres preveuen fer arribar el Trambesòs fins a Verdaguer, en comptes d’acabar recorregut a Glòries com fa ara. Dels 3,6 quilòmetres que avui separen les dues línies de tramvia, aquesta primera fase d’obres en cobriria gairebé dos. L’explotació de les línies actuals continuarà en mans de la concessionària privada TRAM fins l’any 2030, com estableix el contracte en vigor, i a partir d’aquesta data les administracions catalanes han manifestat la seva voluntat de convertir la xarxa en 100% pública, possiblement operada per TMB.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Colau la MAFIA DEL 3% a gener 18, 2022 | 21:02
    Colau la MAFIA DEL 3% gener 18, 2022 | 21:02
    Regalar la Diagonal alsprivats es CORRUPCIO COLAU.FELIP PUIG. PROU ROBAR, PROU PRIVATITZAR!!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa