Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els trens guanyaran 1 minut quan passin per Sants a partir de 2021

Aquest cap de setmana acabarà la primera de les 11 fases de les obres per tenir quatre vies a cadascun dels dos túnels d’accés a l’estació de Sants. Aquesta fase ha suposat el muntatge de 13 desviaments de la capçalera nord de l’estació. El conjunt de les obres, que van començar al gener i tenen un cost total de 8,9 milions d’euros, permetran que cada tren vagi un minut més ràpid el primer trimestre del 2021, segons ha explicat Alfonso Ruiz, subdirector d’operacions de xarxa convencional d’Adif nord-est a Catalunya i Aragó, en una visita d’obres per a mitjans de comunicació.

Entre 50 i 60 operaris treballen cada matinada durant quatre hores. Per tasques més complicades s’atura el servei algun cap de setmana, com ha passat aquest. L’estació de Sants té 14 vies d’estacionament; de la 1 a la 6 són per l’AVE i de la 7 a la 14 per la xarxa convencional. Les vies 7 i la 8 corresponen al túnel de Plaça Catalunya, on hi ha 618 circulacions diàries de les línies R1, R2 i R3. I de la via 9 a la 14 són al túnel del Passeig de Gràcia i hi passen 396 circulacions diàries de les línies R2, Regionals i Llarga Distància.

Operaris treballen en la recta final de la primera fase de les obres als túnels de l'estació de Sants, l'agost de 2020 / ACN - Miquel Codolar
Operaris treballen en la recta final de la primera fase de les obres als túnels de l’estació de Sants, l’agost de 2020 / ACN – Miquel Codolar

Les obres que s’estan fent són per reordenar aquestes 8 vies, de manera que n’hi hagi 4 pel túnel de Plaça Catalunya i 4 pel de Passeig de Gràcia. Ruiz ha explicat que les obres permetran millorar la gestió del tràfic i la qualitat de servei pel passatger, ja que hi haurà dues vies de servei per cadascun dels dos túnels urbans de Barcelona.

El conjunt de les obres permetrà que els 1.014 trens que passen per l’estació de Sants guanyin 730 minuts, una mica menys d’un minut per tren. Les obres milloraran el traçat de la capçalera nord eliminant limitacions de velocitat, suposaran la substitució de 21 desviaments, la renovació de 1,5 km de via, l’adaptació de la catenària, l’adequació d’instal·lacions de seguretat, canvis de programari informàtic, demolició i construcció de via i treballs per adaptar el vestíbul dels viatgers que ja es van fer a la fase 0 del projecte.

Operaris treballen en la recta final de la primera fase de les obres als túnels de l'estació de Sants, l'agost de 2020 / ACN - Miquel Codolar
Operaris treballen en la recta final de la primera fase de les obres als túnels de l’estació de Sants, l’agost de 2020 / ACN – Miquel Codolar

Per dur a terme les obres s’ha fet amb dos projectes, un de via i catenària adjudicat a Acciona i el d’instal·lacions a Bombardier. Aquest cap de setmana, en concret diumenge a les 5 de la matinada, acabarà la primera de les 11 fases del projecte. Si bé habitualment les obres es fan de nit i no suposen afectació al trànsit de trens, en algunes ocasions es requereix aturar els trens el cap de setmana per dur a terme actuacions més complicades. El tall del cap de setmana del 22 i 23 d’agost va permetre muntar 7 desviaments al túnel de Plaça Catalunya i el tall d’aquest cap de setmana haurà permès muntar-ne 6 més a l’altre túnel.

Aquest cap de setmana les obres encara provoquen el tancament del túnel de Passeig de Gràcia. Els trens només circulen pel túnel de Plaça Catalunya, cosa que obliga a reprogramar el servei d’algunes línies per garantir la mobilitat. Les línies afectades per les obres són l’R2 Sud, l’R2 Nord, l’R3, l’R11 i les línies R13, R14, R15, R16 i R17.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa